Пресуда Ратку Младићу 22. новембра; Брамерц: Случајеви генерала и Караџића од највеће важности

Танјуг

18. 10. 2017. у 14:36

Пресуда Ратку Младићу 22. новембра; Брамерц: Случајеви генерала и Караџића од највеће важности

Фото: AP Photo

Пресуду ће донети судско веће на челу са судијом Алфонсом Оријеом, а биће објављена у судинци 1 тог суда, са почетком у 10 сати
Судско веће Хашког трибунала изрећи ће 22. новембра првостепену пресуду генералу Ратку Младићу поводом оптужби за ратне злочине почињене на територији Босне и Херцеговине током 1992. до 1995. године, најављено је данас из Хага.


Пресуду ће донети судско веће на челу са судијом Алфонсом Оријеом, а биће објављена у судинци 1 тог суда, са почетком у 10 сати.

Реч је о првостепеној пресуди, на коју ће моћи да се жале и хашко тужилаштво и Младићева одбрана.

Прочитајте још: Трибунал скрива Младићеве резултате?

Хашко тужилаштво је у завршној речи крајем прошле године затражило од судског већа да Младића осуди на доживотни затвор, уз образложење да би краћа казна била "увреда за жртве, живе и мртве и увреда за правду", док је одбрана тражила ослобађајућу пресуду.

Оптужница Младића терети за геноцид, прогон, истребљење, убиства, депортације и присилно премештање и за злочине против човечности.

Прочитајте још: Наши лекари иду у Хаг код Младића

У додатних пет тацака, Младиц је оптужен и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца и за кршење закона и обичаја рата.

Судење генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано 15. децембра 2016. године.

Прочитајте још: Министарка правде: Влада ће дати гаранције за Ратка Младића

Младић је ухапшен мају 2011, након 12 година скривања у околини Лазаревца и изручен Хагу.

Влада Србије недавно је на захтев његових бранилаца и породице дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу из притвора Хашког трибунала ради лечења, а одговор Хага се и даље чека.

БРАМЕРЦ: СЛУЧАЈЕВИ МЛАДИЋА И КАРАЏИЋА ОД НАЈВЕЋЕ ВАЖНОСТИ

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је данас да су случајеви Ратка Младића и Радована Караџића од највеће важности.

"Младићев и Караџићев случај су међу најважнијим, ако не и најважнији случајеви, као што сматрамо да је Младић био главни архитекта политике етничког чишћења у бројним општинама у Босни. Он се сматра и главним одговорним за геноцид у Сребреници, као и за гранатирање и снајперске нападе у Сарајеву од 1992. до 1995. године", рекао је Брамерц новинарима, преноси Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Ratko

18.10.2017. 17:35

@Jovo Caruga - Koji si ti projekat dobio Čaruga ?:) neki NVO ili integracije ovo ono...potrošiće se pare Čarugo, ne izdaj nacionalne interse nikad.Žao nam je svih žrtava ali ovo je ljaga na srpski narod što pokušavaju.

DES

18.10.2017. 16:26

Sropski heroj, časno vodio srpsku vojsku, sve do srebrenice gdje je napakovano raznih neistina.Okolnosti koje su bile niko ne uzima u obzir, da li su ti srebreničani prilikom probijanja prema Tuzli zapucali na srpske položaje pa ih izazvali da ovi zapucaju itd itd...Zločin jeste bio ali neko planiranje tog zločina ne vjerujem.

баунти

18.10.2017. 17:09

Нема овдје правде, није Хаг међународни суд, него суд за НАТО противнике... Волио бих да је другачије, али од овог нема ништа. Унапријед написана казна, ово остало је само кафкин "процес"... Нема везе, прави Срби га памте као хероја који и јесте. А политичарима који су га послали у Хаг треба судити за велеиздају.

miki

18.10.2017. 17:29

da je haradinaj na mestu mladica, znalo bi se odavne gde bi zavrsili bramerc i jos po neki... ali ovo je srbija, koja se ulizuje slovencima.

prellee

18.10.2017. 18:59

Politički sud NATO alijanse.Da bi opravdali svoj zločin i bombardovanje bez ikakvog pravnog akta,Srbima navaljuju teret kolektivne krivice.Sram i stid bilo tih pokvareni i prokleti ljudi koji u ovome učestvuju.Pravo sa ovim nema nikakve veze.Mi se pouzdali da će njegovom isporukom Hagu stvari biti drugačije, bolje za Srbe. Sve LAŽ! Ova EU i US imaće probema jer sve Bog knjiži kod sebe, vratiće se njim sigurno.Ovaj sud Rusija i Kina nikad nisu podržali, sad i Srbin vidi zašto! Jad i bezobrazluk.