Судско веће Хашког трибунала изрећи ће 22. новембра првостепену пресуду генералу Ратку Младићу поводом оптужби за ратне злочине почињене на територији Босне и Херцеговине током 1992. до 1995. године, најављено је данас из Хага.


Пресуду ће донети судско веће на челу са судијом Алфонсом Оријеом, а биће објављена у судинци 1 тог суда, са почетком у 10 сати.

Реч је о првостепеној пресуди, на коју ће моћи да се жале и хашко тужилаштво и Младићева одбрана.

Прочитајте још: Трибунал скрива Младићеве резултате?

Хашко тужилаштво је у завршној речи крајем прошле године затражило од судског већа да Младића осуди на доживотни затвор, уз образложење да би краћа казна била "увреда за жртве, живе и мртве и увреда за правду", док је одбрана тражила ослобађајућу пресуду.

Оптужница Младића терети за геноцид, прогон, истребљење, убиства, депортације и присилно премештање и за злочине против човечности.

Прочитајте још: Наши лекари иду у Хаг код Младића

У додатних пет тацака, Младиц је оптужен и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца и за кршење закона и обичаја рата.

Судење генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано 15. децембра 2016. године.

Прочитајте још: Министарка правде: Влада ће дати гаранције за Ратка Младића

Младић је ухапшен мају 2011, након 12 година скривања у околини Лазаревца и изручен Хагу.

Влада Србије недавно је на захтев његових бранилаца и породице дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу из притвора Хашког трибунала ради лечења, а одговор Хага се и даље чека.

БРАМЕРЦ: СЛУЧАЈЕВИ МЛАДИЋА И КАРАЏИЋА ОД НАЈВЕЋЕ ВАЖНОСТИ

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је данас да су случајеви Ратка Младића и Радована Караџића од највеће важности.

"Младићев и Караџићев случај су међу најважнијим, ако не и најважнији случајеви, као што сматрамо да је Младић био главни архитекта политике етничког чишћења у бројним општинама у Босни. Он се сматра и главним одговорним за геноцид у Сребреници, као и за гранатирање и снајперске нападе у Сарајеву од 1992. до 1995. године", рекао је Брамерц новинарима, преноси Ројтерс.