ПЕТ пара не дајем за ово што ми раде, јер знам да нисам ни за шта крива и једва чекам суђење које би требало да почне наредног месеца.

Овим речима Миланка Терзић (63), коју је косовска полиција ухапсила на административном прелазу Јариње по оптужници Општинског суда у Пећи да је наводно починила ратни злочин против цивилног становништва, у изјави "Новостима", објашњава да се не плаши предстојећег суђења за непочињено дело. Овој жени, расељеној из околине Истока, најтеже, како каже, пада то што су јој оптужницу уручили српски припадници косовске полиције.

Прочитајте још - Миланка ишла да помогне монахињама, па ухапшена због “ратног злочина”

- Тада сам сазнала да је потерница расписана на свим прелазима и на аеродрому, а, што је још страшније, од тренутка када су ми ставили лисице на руке, водили су ме под тако јаким полицијским обезбеђењем као да сам највећи криминалац на свету - прича Миланка којој је одређено задржавање до 30 дана и која се налази у својеврсном кућном притвору у Пећкој патријаршији, уз обавезу јављања полицији у Пећи у периоду од десет до дванаест сати.

Миланка каже да је тужилаштво желело да јој одреди притвор у затвору у Липљану, али да се успротивила томе и да је уз помоћ адвоката успела да издејствује да у кућном притвору борави у Пећкој патријаршији, у коју је кренула да помогне монахињама око припрема за обележавање манастирске славе одржане прошле суботе.

Прочитајте још - Србин ухапшен после литургије

- Оно што сам сазнала, а што ме је највише изненадило, јесте да је оптужница подигнута на основу кривичне пријаве коју су подигле моје некадашње прве комшије Реџеп Висоћи и његов син Агрон, као и једна комшиница, високи чиновник полиције у Пећи - прича Миланка, спремна да истраје и докаже да није крива за оно за шта је терете. - Суштински проблем јесте намера Албанаца да застраше све оне који желе да се врате својим кућама на Космету, поготову што наша породица поседује 12 хектара земље у Беговом Лукавцу код Истока.


РАКИЋ: НОВО ЗАСТРАШИВАЊЕ

- ХАПШЕЊЕ расељних на административним прелазима између централне Србије и Косова по некаквим потерницама расписаним после 18 и више година, и то за особе које су и раније безброј пута долазиле на Космет, заиста је непримерено и подрива све напоре које ми као народ и Српска листа чинимо у нормализацији односа са Приштином. Јер, најновији случај хапшења Српкиње на Јарињу, није ништа друго до чин застрашивања расељених који желе да обиђу своје светиње и имања. Посебно што је у овом случају реч о жени - каже Горан Ракић, председник Српске листе.