Почело ново суђење Бранимиру Главашу и сарадницима

Танјуг

понедељак, 16. 10. 2017. у 13:12

Почело ново суђење Бранимиру Главашу и сарадницима

Pixsell

На поновљеном суђењу за ратни злочин над осијечким Србима у случајевима "гаража" и "селотејп", Бранимир Главаш и саоптужени, одбацили су опужбе које им се стављају на терет
На поновљеном суђењу за ратни злочин над осијечким Србима у случајевима "гаража" и "селотејп", бившихрватских генерал и актуелни политичар, Бранимир Главаш и саоптужени, одбацили су опужбе које им се стављају на терет.


Суђење Главашу и саоптуженима за ратни злочин понавља се након што је Уставни суд Хрватске укинуо осуђујућу правоснажну пресуду.


Суђење је почело читањем оптужнице након чега су се Главаш, Ивица Крњак, Гордана Гетош Магдић, Дино Контић, Тихомир Валентић и Здравко Драгић изјаснили да нису криви за егзекуције српских цивила на обали Драве те мучења и убиства у гаражи осјечког Секретаријата за народну обрану, пренео је портал Индеx.хр.


Тужилаштво је најавило да ће доказати кривцу оптужених који се терете за ратни злочин против цивилног становништва противно међународном праву.


Прочитајте још: Главаш се враћа у Сабор


Главашев адвокат Дражен Матијевић тврди да оптужница има проблема јер се позива на Женевску конвенцију о заштити цивилних особа иако су све жртве хрватски држављани па на њих треба примењивати хрватски правни поредак.


Проблем је такође, доодао је, што се оптужница позива и на други допунски протокол који се не односи на међународне ратне сукобе, рекао је адвокат.


Главашава обрана затражила је такође да се из списа издвоје незаконити докази, односно исказ крунског сведока Фехира и записник с испитивања Гетош Магдић.


Остале обране су се придружиле Главашевој и најавили да ће доказати невиност својих брањеника.


Прочитајте још: Пуповац о суђењу Главaшу: Плашимо се тог почетка


На поновљеном поступку, првоступани суд поновно би требало да изведе све доказе, а по потреби и друге доказе које предложе државни тужиоци и оптуженици, а затим отклони недостатке на које му је указао Врховни суд, водећи при томе рачуна о садржају одлуке Уставног суда.


Суђење се понавља више од осам година након што су Главаш и остали проглашени кривима и кажњени на затворске казне од пет до десет година које им је у правоснажној пресуди 2010. смањио Врховни суд.


Прву правоснажну пресуду Врховног суда Главашу од осам година затвора, на основу које је служио затворску казну у Мостару, Уставни суд укинуо је на почетку 2015. када је од Врховног суда затражио да понови поступак којим је потврдило осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда.


Прочитајте још: Вучић: Необјашњива хрватска ослобађајућа пресуда Главашу


На првом суђењу које је трајало од 2007. до 2009. испитано је 120 сведока


Врховни суд је потом 28. јула 2016. укинуо првоступену пресуду и од загребачког Жупанијског суда затражио ново суђење за ратне злочине над осјечким Србима.


На првом суђењу које је трајало је од октобра 2007. до априла 2009. испитано је 120 сведока.


Главаш се на мети истраге нашао у јулу 2005. када је тужилаштво потврдило да поседује службене изјаве о убиствима осијечких цивила 1991. и 1992.


Оптужница у случају "селотејп" којом су Главаш и остали оптужени за убиство 10 особа и један покушај убиства подигнута је у априлу 2007., док је месец касније оптужница против Главаша подигнута и у случају "гаража" у којем га по заповедној одговорности терете да је наредио злостављања у гаражама Секретаријата за народну обрану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Кипераш

16.10.2017. 16:10

Људи, па и ово суђење, Главашу и Ортацима, ће бити спрдња, као оно са Насером Орићем.