Љубиша Беара умро у Берлину

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 02. 2017. у 12:25

Љубиша Беара умро у Берлину
У немачком затвору οкончао се живот ратног шефа безбедности Војске РС. Десети Србин преминуо током процеса у Хагу, или издржавајући казну. Савчић: Није му допуштена права медицинска нега и лечење

НЕКАДАШЊИ начелник безбедности Главног штаба Војске Републике Српске, хашки осуђеник Љубиша Беара (78) преминуо је у затвору у Берлину. Беара је у Немачкој издржавао доживотну казну затвора по пресуди за геноцид у Сребреници. Миломир Савчић, председник Борачке организације РС, каже за “Новости” да је Беара био дуже време болестан и да је, како је он добио информацију, умро док су му у посети били син и унук.

- Сахрана ће вероватно бити у Ужицу. Љубиша јесте рођен у Сарајеву, али му је из Ужица отац - каже Савчић.

Он даље додаје да смрт Љубише Беаре оставља горак укус свима који су га познавали.

- Умро је у затвору иако је био тешко болестан. Није му допуштена права медицинска нега и лечење. Питам се зашто се толико тешко болесни људи не пусте на слободу тих последњих дана живота - каже Савчић.

Међународни суд за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије подигао је оптужницу 26. октобра 2002, против пуковника Беаре. Предао се 9. октобра 2004. у Србији. Хашки трибунал га је осудио 10. јуна 2010. Крајем јануара 2015. године потврдио је Беари казну доживотног затвора.

Љубиша Беара, рођен је у Сарајеву 14. јула 1939. Био је пуковник Контраобавештаје службе (КОС) надлежан за западну Херцеговину и Далмацију. Када је почео рат у БиХ, Беара је проглашен за начелника безбедности Главног штаба ВРС. Био је командант јединица Војне полиције Главног штаба ВРС.

Беара је десети Србин који је умро или током процеса у Хагу, или издржавајући затворску казну. Пре њега су преминули генерали Ђорђе Ђукић, Момир Талић и Здравко Толимир, те Славко Докмановић, Милан Ковачевић, Слободан Милошевић, Мирослав Дероњић. Милан Бабић је починио самоубиство у хашкој ћелији. Генерал Миле Мркшић преминуо је издржавајући казну у лисабонском затвору. Пре годину и по дана у Хагу је вече уочи сведочења у процесу генералу Ратку Младићу у хотелској соби преминуо и вештак судске медицине Душан Дуњић.


МЕТА ТЕШКИХ ОПТУЖБИ

Војислав Шешељ и Радован Караџић означили су Љубишу Беару као главног организатора стрељања Муслимана у Сребреници 1995. Караџић је рекао да је то “издајник српског народа, који је највише штете нанео српским интересима”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

PP

10.02.2017. 12:37

U Srebrenici se nije dogodio "genocid" već ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH (za koji je pokojni Beara najveći krivac). Molim Novosti da prenoseći agencijske vesti, ne šire evro-mudžahedinsku antisrpsku propagandu o navodnom "genocidu" nad muslimanima u BiH.

MIcky

10.02.2017. 13:10

Kako moze da bude presudjen za genocid kada genocid nikada nije zvanicno proglasen . Zato vas molim da pisete sto je bila prava presuda Hvala

Vujadin

10.02.2017. 15:56

Neka ti je večna slava i hvala!Blago onome ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi!Za Kosovo - Kumanovo!Za Slivnicu - Bregalnica!Za Skelane, Srebrenicu, Bratunac i okolna mesta - Srebrenica!Sve za čast, čast ni za šta!