ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ: Комшије Хрвати постајале звери преко ноћи!

Драган Вујичић

понедељак, 07. 11. 2016. у 21:00

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ: Комшије Хрвати постајале звери преко ноћи!

Припадници ХВО са нацистицком заставом током ратних сукоба у БиХ

Владо Драгојловић, за "Новости", о злочинима ХВО чији су виновници недавно ухапшени у Орашју. У сабирним центрима су нас брутално тукли, многи су се сексуално иживљавали

ЛОГОРИ у Орашју били су последњи круг пакла. Ја сам један од оних 1.300 Срба који су заробљени маја 1992, када су нам овлашћени представници Европске заједнице обећали да ће нам омогућити да напустимо три села у окружењу у бродској општини уколико предамо оружје. Уместо да нас Хрвати пропусте до српске територије, спровели су нас за Оџак, у већ припремљене логоре. Ту креће пакао који је за мене трајао тачно седам месеци и деветнаест дана, док нисам размењен.

Овако, за "Новости", сведочи Владо Драгојловић, један од многих босанских Срба који су претрпели стравичну тортуру припадника хрватске војске, међу којима су била и десеторица ухапшених почетком прошле недеље у БиХ. Они се терете да су као припадници структура ХВО у Орашју, као и стражара у логорима и затворима, починили ратне злочине над великим бројем Срба с подручја Орашја и из околних места од маја 1992. до јула 1993. године.

Како у потресној исповести за наш лист сведочи Драгојловић, данас председник Удружења ратних заробљеника Модриче, они су одговорни за рације над Србима с почетка рата, када је убијено више цивила, а некима се ставља на терет и сексуално иживљавање над логорашицама. Наш саговорник указује на то да је те 1992. колону Срба у Оџацима чекао шпалир војника и цивила који су почели да их туку још на улазу у сабирни центар у спортској сали тамошње основне школе.

- Жене су недуго затим одвојили и вратили у села одакле су дошле, да седе у кућама као заштита од српске артиљерије и да буду сексуалне робиње хрватским војницима. Мушкарци и оно мало жена што је остало постали су предмет свакодневног физичког и сексуалног иживљавања дојучерашњих комшија. Тих дана се сећам по копању ровова за хрватску војску на која смо вођени сваког дана. Копао сам ровове за најмање 15 регуларних бригада ХВ из Осијека, Вуковара, Велике Горице, за гардијске бригаде "Тигрови" и "Громови" - каже Драгојловић, додајући да су припадници ХВО, његове дојучерашње комшије, били звери.

Ратна срећа у Посавини од јуна и јула почела је да се окреће у српску корист. Здружени бојовници били су тучени од стране Првог крајишког корпуса, али логораше нису пуштали. Бежећи за Хрватску, повели су са собом све људе које су држали иза жица.

* Ђуро Матузовић и Тодо Орсолић

- Из логора "Бардакова кафана" у Славонском Броду, после вишедневног малтретирања, покупили су нас око 200 из Оџака и превезли аутобусима низводно од скеле у Домаљевцу, која је превозила тенкове из Хрватске. Тамо нас је сачекао лично Перо Винцетић, командант Војне полиције Орашја, највећи крвник кога данас крије Хрватска. Логори у Орашју били су последњи круг пакла - сећа се Драгојловић.

Наш саговорник прича и да лично познаје двојицу од десеторице недавно ухапшених - Мату и Анту Живковића, који су били стражари у његовом логору. Њихова злодела налазе се у оптужном предлогу активираном прошле недеље. Каже да је виђао и друге окривљене у логору. Био је сведок и доласка Звонимира Шепаревића, тадашњег министра спољних послова Хрватске, у логор у Орашју 1993, и стајао је на метар од њега.

- Пре доласка Шепаревића, постројили су нас у жици. Пред министром, виктимологом, професором свеучилишта, стајали су заробљени цивили из Букове Греде, Орашја и Оџака, а рапорт му је подносио најгори злотвор Перо Винцетић - сећа се наш саговорник.

Винцетић је отприлике рекао како су пред Шепаревићем "најгори злочинци", а овај је узвратио:

"Шта рећи, зна се. Четници!"

Иначе, хапшење десеторице припадника ХВО-а на подручју Орашја, у великој акцији Државне агенције за истраге и заштиту БиХ, изазвало је оштра реаговања у Хрватској. Како истиче Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина из Бањалуке, суђење десеторици ухапшених прошле недеље у Орашју с правом плаши званичну Хрватску, јер, како каже, када генерал Ђуро Матузовић и остали крену да износе одбрану пред судом у БиХ, изаћи ће на видело да је рат у БиХ почео маја 1992. преласком регуларних јединица ХВ у Босну.

СИЛОВАНЕ 24 ЖЕНЕ

У ЛОГОРИМА Орашја, према подацима Републичког центра за истраживање ратних злочина у Бањалуци, од маја 1992. до октобра исте године силоване су 24 жене. Убијено је више десетина Срба, а због смрти њих седморо из рације у Буковој Греди подигнут је оптужни предлог Суда у БиХ.

Из материјала центра у Бањалуци преносимо део изјава злостављаних жена:

"Силовање у логору је било свакодневна појава. То нису људи већ животиње. Послије њиховог иживљавања над нама нисмо могле да стојимо на ногама. Једну жену су силовали пред мужем. Прије силовања све жене су биле малтретиране и мучене... Најгори је био Мато Живковић Ракица... Дође пијан, вуче ме по поду и удара. Ја се браним, а он ме удара по глави и избије ми зуб. Изводио је све жене, и мене. Скине ме на силу, голу, и доведе неку Манду из Доње Махале да гледа док мене силује. Смије се као да је полудјела. Просто је уживала у том злочину... "

- Сазнаће се и како је формиран ХВО, који се званично води као оснивач 54 логора и затвора за Србе у Посавини. Такође, тачне су и калкулације највиших представника хрватске државе да судови у БиХ потражују више стотина Хрвата из Босне и Хрватске због злочина у Посавини. То није тајна, јер се БиХ пре више година обратила Загребу за правну помоћ. Бивши премијер Зоран Милановић стопирао је правну сарадњу двеју земаља непосредно пре него што је изгубио изборе - говори Којић за наш лист.

У Хрватској се, ипак, не крије да овај градић, као стална престоница посавских Хрвата током рата деведесетих, "чува" најмрачније тајне државе Фрање Туђмана.

- Ђуро Матузовић није имао никакву командну одговорност у Орашју, већ је био подређен у хијерархији којом се командовало из Хрватске - пренео је изјаву ухапшеног генерала ХВО-а из КП Зеница његов адвокат Алмин Даутбеговић, додајући да је његов клијент рекао и да за злочине треба да одговара онај ко их је починио, јер он неће да потура своја леђа.

* Владо Драгојловић

Иначе, рат у Посавини почео је маја 1992, пошто су регуларне снаге Хрватске ушле у Босну да би заузеле "хрватске вековне просторе". Врло брзо 1992. они су потпуно или делимично овладали огромним простором Посавине на потезу Шамац, Брод, Модрича, Оџак, Орашје, Дервента, Градачац и Брчко, а "српски проблем" Хрвати су решавали као и 1941. - тако што су цивилно становништво потрпали у конц-логоре које су "селили" са собом и када су се повлачили у Хрватску пред налетом Војске Републике Српске. Логораши Срби из 54 логора тако су из Посавине преко моста у Босанском Броду завршили у пет логора у самој Хрватској (у Славонском Броду, Керестинцу и Трстенику код Загреба, у логору "Катарина" у Пули и сплитској "Лори"). Неки од логораша пребачени су територијом Хрватске низводно у Орашје.


БЕСТИЈАЛНИ ЗЛОЧИНИ

ВЛАДО Драгојловић набраја неке од најстрашнијих призора којима је присуствовао у логорима у Орашју.

- У логору су ми показивали човека који је са два брата заробљен током хрватске рације на село Букова Греда. Дали су им могућност да се договоре коју двојицу ће да закољу а кога ће браћа да изаберу да остане жив и да пати. Браћа су изабрала тог човека... - прича Владо.

Додаје да заробљени војници ВРС-а у Орашју нису имали шансу да преживе. Једног војника су убили тако што су му данима мокрили у чизму повређене ноге док нога није иструлила.

- Приликом одвођења заробљеника из Орашја у Хрватску,ишло се чамцем који је возио неки Бабо, кога су звали Вук са Саве. Уколико је било више заробљеника, Бабо је тражио од стражара да му дају једног заробљеника да га закоље као "скеларину" - прича Драгојовић.

Он додаје да је најгору судбину имао војник ВРС-а кога су ножем кастрирали и укрцали у аутобус за размену. Умро је пре него што је аутобус стигао на одредиште. Нашли су му тестисе у џепу.

Коментари (99)

grunf

07.11.2016. 21:20

A vi Srbi volite hrvate. Slusajte njihove pesme, gledajte njihove serije, kupujte u njihovim radnjama i idite kod njih na more. Kratka pamet i brzi zaborav doci ce nam glave.

Hrvoje

07.11.2016. 22:27

@grunf - Ovdje se ne radi o "Hrvatima", ovdje se radi o osobama s imenom i prezimenom, koji su optuženi za zločin. Da li su ga počinili ili nisu, utvrdit će sud. Kakve konkretno veze imaju naše pjesme, serije, radnje i more s tim? Da li bi ja zbog bestijalnog granatiranja moga grada u Dalmaciji pune četiri godine i ubojstva petoro mladih ljudi koji su se sunčali su plaži, trebao izbjegavati Plazma kekse, Tigar auto gume i slično? Ja ne vidim konkretnu vezu; vidite li je vi?

VELEBIT-RSK

08.11.2016. 00:07

@grunf - Kazes pune 4 godine tvoj grad je bio granatiran. Pa ko se normalan u takvim uslovima ide u more kupati???? I sta sad Srbi su ti krivi sto je te mlade ljude ludilo uhvatilo da se pod granatama idu u more kupati u sred rata.To nije isto i ne moze se porediti sa Hrvatskim zlocinima koji su izneseni u ovom tekstu. Granata kad padne ona ne pita jesi li Srbin ili Hrvat ali ici komsiji u kucu i nozem zaklati i njega i njegovu familiju nije isto. Vasi Hrvatski zlocini ce se naplatiti vrlo uskoro

boki

08.11.2016. 00:08

@grunf - Ja vidim konkretnu vezu. Vi ste počeli da nas progonite još 1914, pa 1941, pa 1991. Dakle, SVI oni koji progone moj narod, nisu dobrodošli, kao ni njihova roba, njihovo more, pesme... "Bestijalno granatiranje" kažeš, pa da nije bilo tih granata, Srbi u Dalamaciji bi prošli još gore nego u Bosanskoj Posavini !! Jer takvi ste vi slatkorečivi Latini, lepo piše u tekstu da ste obećali miran prolaz iz srpskih sela, pa ste nas onda pohapsili i mrcvarili. Eto još jedne konkretne veze, vidiš li je ti ?

Цеца

08.11.2016. 00:19

@grunf - Хрвоје пао у песнички занос! Петоро младих људи сунчало се на плажи за време "бестијалног гранатирања" његовог града? За Риплијеву рубрику "Веровали или не"! А уз то, нигде једне речи или слике о разрушеним приморским градовима!

четНИК

08.11.2016. 00:40

@grunf - За Хрвате ми смо четници што је за нас комплимент а Ви то сматрате неким само Вама званим пежуративом те тако и Ви нисте неко ко се хвата имена и презимена. Кад смо код имена и презимена Ви их јако истичете, на пример дочекујете Анту Готовину као хероја, ТУПсомове песме певате и дивите му се. Међународним судовима нико више не верује. Што се тиче плазма кекса, можда неко ко обожава ТУПсома ради у некој "твртки" која производ управо за мене па ја нећу њему да правим плату да идео опет на концерт.

Pedja Doboj

08.11.2016. 02:43

@grunf - Hrvoje mi vidimo konkretnu vezu , kako da ne , i svi vide samo se jedni prave blesavi a ti mudrac. Daj nam ime i prezime Mate , Ante i svih Anta i slobodan si.

Ogi

08.11.2016. 02:47

@grunf - Pa naravno da je ne vidite, niti je to iznenađenje kada je skoro cela Hrvatska (od smetlara pa do profesora i ministara) došla u stanje opšte histerije, kako se radi o novoj antihrvatskoj zaveri, jer su navodno privedeni najveći domoljubi koji su se samo branili od spsko-četničke agresije!? O kakvoj se tu "agresiji" radi jasno je kada su njoj učestvovale i žene iz susedstva, supruge Hrvata nesrpske nacionalnosti! Toliko masovno slepilo za činjenice je PROBLEM.

Aleksa

08.11.2016. 03:56

@grunf - Hrvoje, trebao bi da izbegavas sve srpsko. Nece ti pomoci ni Plazma ni Tigar niti Sveta Majka Bozija kad se vratimo tamo.

Alex

08.11.2016. 04:40

@grunf - Mesas sporadicne slucajeve i sistematske radnje. Nisam siguran da shavtas da su tvoji predci, rodjaci, komsije zlotvori? Ja bih se vrlo jadno osecao da sam Hrvat. Nisam siguran dal' bi se deklarisao kao takav ili bih osigurao da mi potomci sebe smatraju pripadnicima drugog naroda (na primer, odeslis se u ameriku, nz ili kanadu i postanes tamosnji).

Rvoje ne tupi

08.11.2016. 07:15

@grunf - cela vaša državica ih podržava. Što bi rekao pokojni Minimaks: "usta', ja ustaše svi"

Paul Kersey

08.11.2016. 08:12

@grunf - Svi mi na Balkanu imamo jednu mnogo nezgodnu osobinu - mnogo nam je bitnije komšijino, nego naše dvorište.

Lux

08.11.2016. 08:20

@grunf - Овдје се ради о Хрватима, Хрвоје. Свако на своју страну и остаћемо мирни. Не дај Боже да се било шта понови.

Рашо

08.11.2016. 08:22

@grunf - Хрвоје, на први поглед тачно говориш и изгледа да је тако! Али, као што видиш руководство Хрватске није питало да ли су оптужнице основане, јесу ли ти људи починили злочин, .... већ покушавају да спрече да починиоци злочина одговарају! То је тако кад је у питању одговорност за било који злочин од првог светског рата до данас и да се у хрватском народу не нађе готово нико да то осуди. Док се ви поштени не оградите од злочинаца тако ћемо вас третирати све. Изволите, ми чекамо!

Revizor protiv EU

08.11.2016. 09:30

@grunf - Žalosno je, Hrvoje, što ne vidite "konkretnu vezu". Da se pojedinačni zločini ne mogu poistovećivati sa masovnim i sa vašom bestijalnošću. Zato nam je muka od vaših "pjesama", mora, "Idea" itd. Usput, ne znam koji bi to grad u Dalmaciji trebalo da bude koji je "granatiran" pune četiri godine? Kao i obično, počinite zverstva, kao Jasenovac na primer, a onda umanjujete, izjednačavate zločine, i na kraju vi postajete najveće žrtve. Podlo.

Vi niste

08.11.2016. 09:38

@grunf - nikoga granatirali, je da? Da vam nije bilo Srba, ne biste imali ni tu vašu državicu. A onda ste ih, u znak zahvalnosti, nešto pobili, a nešto i proterali...

IV. BRIG.ZNG /SPLITSKA/

08.11.2016. 09:52

@grunf - Hrvoje - Čudim se Vama i sebi s kim uopće raspravljamo kada znamo da za Srbe laž postaje istina /D.Ćosić/.Što se tiče petero mladih mislim da su poginuli u Zatonu Velikom kod Dubrovnika ali srećim čini mi se da su to bile i posljednje civilne žrtve u Dubrovniki a za dva-tri dana na kninskoj tvrđavi je bio postavljen hrvatski barjak koji se otada vije i dok je vijeka i svijeta će se viti.

beli

08.11.2016. 10:30

@grunf - Ako je tako kao što pišeš Hrvoje ti si čovek vredan poštovanja. Problem je, međutim, u tome što takvih kao što si ti kod vas nema mnogo. Pre neki dan je u Splitu napadnuta naša reprezentacija u streljaštvu. Ej streljaštvo! Previše imate patoloških slučajeva, to i sam moraš da priznaš. U Beogradu može na ulicu da izađe i prošeta prvi tim Dinama i Hajduka i neće im ni dlaka sa glave faliti, a kod vas? Pretukli ste klinca od 15 godina, vaterpolistu, jer je nosio Partizanovu trenerku u Zg.

Hrvoje

08.11.2016. 10:52

@grunf - @Ceca i ostali - i IV Brigada - petoro maldih je poginulo u Biogradu na Moru, 13. lipnja (juna) 1993. godine dok su se sunčali na plaži Soline i kada je na plažu ispaljen višecjevni raketni bacač (proguglajte malo). Ali, o tome ne zna niti puno ljudi u Hrvatskoj, za Srbiju je to još uvijek bajka za malu djecu..... Ali, za to ne krivim "Srbe", nego one koji su te rakete ispalili. A što su oni po nacionalnosti, to je njihov, a ne moj problem...

Hrvoje

08.11.2016. 10:58

@grunf - @beli - tako je kao što pišem i zaista to mislim. Niti ljude dijelim po nacionalnosti, niti ikoga krivim za svoju uništenu mladost, samo zato jer je Srbin. Dapače, imam o vama visoko mišljenje i smatram vas jako zabavnim i gostoljubivim narodom. Čuo sam za ovo u Splitu i to je svakako patologija. Ali, to su huligani, a ti po meni nemaju naciju, odnosno niti jedna nacija nije imuna na njih. Mene samo žalosti da ti slučajevi možda pokazuju da ratne rane nisu zarasle... a vrijeme je za to!

Hrvoje

08.11.2016. 11:02

@grunf - I još nešto .... može li pitanje za sve vas u Srbiji? Da li je vas briga uopće za Srbe u Hrvatskoj? Na primjer, kada kažete da izbjegavate hrvatske proizvode, da li vam prođe kroz glavu da će time neko od 200 hiljada Srba koji žive u RH ostati bez posla ili neće na vrijeme primiti plaću? Jeste li ikada posjetili te ljude i pitali ih da li im što treba? I tko više brine o njima - da li ja iz čijeg se poreza isplaćuje njihova penzija, zdravstveno itd. ili vi koji niti marite gdej su i kako su?

Osveta

07.11.2016. 21:24

Osveta je najbolja kada se servira hladna. Okreće se kolo sreće. Pre ili kasnije sve stiže na naplatu. Samo polako.

Rade

07.11.2016. 21:32

А појединци би поново са њима у заједницу. Никада се нећемо опаметити.

zoran

07.11.2016. 22:15

Idioti nisu znali ni svastiku da nacrtaju kako treba, peraja na nacistickoj idu na drugu stranu.

мрсимуд

07.11.2016. 22:18

Баш су ови Хрвати несписмени не знају да напишу "кукасти крст", он се овако пише 卐, а не онако на њиховој застави. Тупани.

Да ти кажем

08.11.2016. 00:11

@мрсимуд - То су Јапанци, такав је њихов кукасти крст.

VELEBIT-RSK

07.11.2016. 22:29

Koliko mi je poznato Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik su tvorci ideje da sa Hrvatima treba uci u savez i sacuvati RS po cjenu da to za posljedicu ima nestanak RSK sto se i dogodilo cuvenim dogovorom Karadzic Mate Boban. I onda nakon toga krece predaja Kupresa Glamoca Grahova upravo ovom HVO. A onda opsada Knina od pravca planine Dinare postaje mnogo laksa. Tu politiku je nastavio i Dodik zagovarajuci pricu da Hrvati u BiH su neravnopravni i da im treba dati treci Entitet. Cemu ta politika RS

Lux

08.11.2016. 08:27

@VELEBIT-RSK - Зато што смо у БиХ скоро па подједнако угрожени и ми и они. Само је разлика у томе што ми имамо свој ентитет и одређену предност у очувању Српских интереса. Уколико би био и трећи (хрватски) ентитет, не би бошњаци тако лако да спроводе све оно што замисле прегласавањем. Чињеница је да је то у неку руку мач са двије оштрице, али мислим да би нама Србима у интересу било да се формира трећи ентитет, али само у границама тзв Херцег-Босне, тј. под којим су ушли у ФБиХ, а после у у БиХ.

Pedja Doboj

07.11.2016. 22:29

Upravo tim siledzijama i danas idu na zabavu u Orasje i Zupanju preko vikenda srpkinje Ceca iz Vukosavlja i par slicnih po profesiji.

primarijus

07.11.2016. 22:29

Ovo je najbolji odgovor najvišim hrvatskim dužnosnicima i časnicima koji podržavaju uhapšene. Neka pobiju ove činjenice ako mogu. Ima neka sila koja ponekog mučenika ostavi na životu da svjedoči o užasu pakla. Naša je velika nesreća sto nikako da se dozovemo pameti.

Najob

07.11.2016. 22:34

Bićemo prijatelji hrvatima kad se suoče sami sa sobom i shvate da su od jasenovca do danas ubili na stotine hiljada srba, stotine... kad ispod svakog kamena isteraju svaku zmiju, rese se svojih decenijskih toksičnih vodja... i svom postenom narodu pogledaju u oči bez da okrive komšije za svaki svoj neuspeh. Do tada distanca.

bager

08.11.2016. 07:30

@Najob - Nisu se oni nikad postideli ti ili ne poznajes Istoriju ili si prilicno glup,,oni su bili i ostace takvi srbomrsci,,spremni da kolju srbe i sad i u buducnosti ,patoloska mrznja kojoj nema leka

Fosfor

07.11.2016. 22:41

Supljeglavci, Posavinu su Hrvati "prodali" u dogovoru Franje i Slobe a njih su imali desetine puta-dogovora.Onda smo mi "oslobodili" Posavinu i bez ijednog kriminalnog dela ,lepo kako to civilizacijski dolikuje , zastitili civile a narocito hrvatske nacionalnosti, zene , starce i decu o ranjenicima necu nista da kazem , jer njih smo slali na VMA.Pobeda cista kao Sava u jesen .

@ "Fosfor"

08.11.2016. 09:33

@Fosfor - Петооктобарски петоколонаши у Србији, су сву кривицу за ове ратове у бив. СФРЈ пребацили на Србију и пок. прсд. Милошевића, стигматизујући кроз то и цео српски народ. Ево еклатантног примера у апстрофираном' коментару! Иако се у Х. Трибуналу све што је било могуће прикачити, (макар и хипотетички) пок. прсд. Милошевићу - прикачено је али се ипак овако нешто не појављује у судским списима! Да је овако нешто (продаја територије!!!) било обављено, о томе би брујао цео свет !!!!? СРАМАНО!

bane

07.11.2016. 22:57

Ja sm Srbin i stidim se svih onih koji i dalje hrle u Ustasku drzavu na more ,kupuju njihove proizvode i zele da ponovo zive sa njima.Ja zivim u Kanadi i nekupujem Ustaske proizvode kijih ovde ima u svakoj radnji koju drze veliki Srbi k oji se dice srpstvom,iz principa kupujem Italijanske proizvode i od svih drugih osim od ovih.

Jovan Jovanovic

08.11.2016. 06:19

@bane - I ja se stidim tvoga komentara, sramota jedna, umesto da se narodi bave saradnjom i boljim zivotom vi palite mrznju na sve strane. hrvatski turizam ne zavisi od par hiljada srpskih turista, kad im dolazi 15 miliona drugih.Necemo se lagati i praviti mrznju...!

Александар Џунић

08.11.2016. 15:13

@bane - Због таквих, као што си ти, Вук стварно није требао да уводи слово ''Ј'' у Азбуку.

@ Jovan Jovanovic

08.11.2016. 19:23

@bane - Због таквих као што си ти ЈЈ, Хрватаи нису одговарали после WW2 већ су захваљујући Брозу и српским подрепашима, право из усташких легија ушли у партизанске редове и појавили се као борци НОБ. Иако је постојала одлука УН. да се не руше конц. логори смрти већ чувају као музеји опомене, прво што је урађено, Јасеновац је сравњен са земљом и тако је нестао корп. деликти хравтског злочина. Пошто није извршена денацификација у Хравтској, они су те злочине поновили!

Sasa

07.11.2016. 23:02

Nisu postajale zveri preko noći, vec su to oduvek bili. Samo se pokazali bez straha. Sa gov.. samo preko nisana.

MILI

07.11.2016. 23:18

Ovo je vise nego zlocin.. neznam kako bi se ovo zlo moglo nazvati...jadni ljudi kakva im je sudbina bila samo zato sto su Srbi...sacuvaj nas Boze ovoh zveri....na njihovo more nebih otisla pa makar ga nikad ocima nevidela...u Ideu moja noga ako kroci nek se odmah osusi znaci molimo se za Boziju kaznu jedino je ona pravedna a druge nema za ove psihopate susede....

Гаврило

07.11.2016. 23:23

Имају они да плате и за милион Срба, српских цивила, у Јасеновцу и разним јамама. Ко се сећа романа Нож, зна се да су нека злодела била да се људима вежу руке и ноге, да се баце у високу траву, а онда да усташе иду да косе целу пољану. То нису људи, а ови из чланка су њихови природни потомци.

Само питам

08.11.2016. 00:08

@Гаврило - Да ли су некад платили, па мислиш да ће и сад?

Paul Kersey

08.11.2016. 08:08

@Гаврило - To je roman majstore, nije istorijska enciklopedija... Pri tome ga je pisao Vuk Drašković

to smo mi - srbi

08.11.2016. 00:50

@dile - Glavni sponzor stuba Srpstva KK Crvena Zvezda je Hrvatska IDEA. Pa vi sad vidite...

kepri

08.11.2016. 08:36

@dile - Da je samo IDEA,nego i dijamant,pa frikom,prodali smo sve i dupe bi dali najcrnjem đavolu.

zora

08.11.2016. 09:52

@dile - IDEA se siri,tacno,ali ja ne kupujem u njoj.Bojkotujem sve sto dolazi od njih.Ne ulazim u prodavnicu,a u drugim uvek pitam odakle proizvod dolazi.

Vlada

07.11.2016. 23:44

Srbi vole Hrvate sto ih ovi vise kolju.Ne obican smo mi narod.Ko ide tamo na more i plati skelarinu kako onaj zlikovac kaze neka se nama ne zali.

Светлана

08.11.2016. 00:06

@Vlada - На које Србе мислиш? Не говори српски народ о "добросуседским односима" (новом братству и јединству), о "помирењу и брисању прошлости", не "стиде" се сви због "сурових злочина Срба" и не извињавају се сви крвницима...Они који то чине, чине то из личних интереса.

Žika

08.11.2016. 00:12

Velika sramota za JNA i specijalne jedinice,kao što je čuvena 63-ća padobranska,koja je mogla biti angažovana da prekine torturu i patnju Srpskog naroda u ustaškim logorima u Orašju,a to je bilo moguće izvesti jer se Orašje nalazi blizu granice sa Srbijom,KOS je morao znati šta se događa i poslati brzo 63-ću padobransku da razbije ustaški logor i oslobodi mučenički Srpski narod preko Drine.Velika IZDAJA Slobodana Miloševića i rukovodstva KOSA-a biće upisana u istoriju stradanja Srpskog naroda.

РСК

08.11.2016. 11:42

@Žika - Да разбију усташки логор и ослободе Србе? Па Јасеновац је радио до краја рата "пуном паром", док су Срби гинули на Сремском фронту да спрече Немце у повлачењу.

Žika

08.11.2016. 20:23

@Žika - Pa ti porediš Treći rajh i HVO?HVO u Orašju su činili teritorijalci i dobrovoljci iz hrvatske u 1992,šta su oni naspram super obučene 63 padobranske i KOS-a koji su bili najbolje što je JNA imala tada,skoro najbolja jedinica u Evropi je bila 63-ća padobranska,šta je to za nju bilo da oslobodi Srbe iz ustaškog logora,a Orašje joj je bilo na domak ruke uz granicu sa Srbijom?Ali Slobodan Milošević i KOS to nije dozvolio.Nikad nismo imali u istoriji Srpsko rukovodstvo koje se brinulo o svom narodu.

Eros Bosanceros

08.11.2016. 00:24

"@mrsismimud" nije greska gospode Ustasa (ovaj put) vec je redakcijska tijeska grijeska jerbo su negativ okrenuli naopacke.

Магдебург

08.11.2016. 00:27

Нису они преко ноћи постали звери, само су се притајили. Били су такви и 1941. и 1914... А Европа их памти из 1631. Немци, Швеђани, Енглези, Лужички Срби, Чеси... оставили су бројна сведочанства о зверствима Хрвата, нечувеним и за средњи век!

sipa

08.11.2016. 04:26

Polako Srbi. Hapsenje nekoliko ustasa je samo anestezija pred hapsenje najvece srpske zverke u BiH. Pa da se ne zalite na jednoeticnost optuzbi ...

ap0qalypto

08.11.2016. 06:16

to su evropske vrednosti, Hrvati su zrtve, od 1914 na ovamo. samo su patili. mi treba da idemo u EU? da priznamo zlocine koje nismo ucinili, sve da sebi na ledja utovarimo?

Realista

08.11.2016. 06:41

Народ ће и даље да летује доле и да купује по њиховим маркетима. А кад их питаш што то раде : "па брате ти си луд е то било пре 100 година, ма бре јефтино бре јеси луд!? Е сад, народ Србије(писменост, историја, култура) = 0. То смо ми. Наша свест је на нули а можда и у минусу.

Да ти кажем

08.11.2016. 11:22

@Realista - Није баш јефтино, али "то је бре ЕУ, квалитет, Хрвати не праве то муфљуски к'о Срби"! Туга...

Ja BL

08.11.2016. 06:46

Nema vecih kukavica o Hrvata. Uvijek su cekali siguran trenutak da pokolju neduzne. Komsije i prijatelje. Njihovo junastvo je poznato cijelom svijetu.

Dejan Tanasijevic

08.11.2016. 06:48

Cemu ovi tekstovi a jos bolje pitanje dokle vise imate malog decaka koji zivi sam nema da kupi drva za zimu zaboravih u kom mestu pisite o njemu pisite o penzionerima koji glasaju idalje za naprednjake a idu bez gaca pisite da je auto put kod ljiga sam od sebe napravljen tj to je bila obaveza azera po ugovoru itd....

kalimero st

08.11.2016. 19:55

@Nr - Znaju li potrosaci u Srbiji gde se flasira ta voda?Pitajte ko zna zanemeti ce te

Мико

08.11.2016. 08:01

Зато у Републици Српској, Конзум (ИДЕА) пропада, послује у губитку.

Скадранин

08.11.2016. 11:17

@Мико - Само у РС и све мање у ЦГ још увек има Срба са снажном националном свешћу. Додуше, има нас и у северној Албанији (и муслимани и католици и православци за себе још увек кажу да су Срби). Али за нас нико и не пита, многи и не знају да постојимо, а све више латини и муслимани из Хрватске и Босне раде на нашем разбијању на верској основи.

Света

08.11.2016. 08:09

Не могу да сватим како ти злочинци остадоше живи после оваквих злочина??? Па у рату се због "ситница" губила глава, а ово су најгори злочини. Како их није стигла освета након рата? Како нико није дошао по правду, да освети своје ближње?!

сербои

08.11.2016. 09:47

Па браћо идите на њиово море и у Идее, Меркаторе, Максије итд...

милутин91

08.11.2016. 12:32

@сербои - А реци ми,молим те, где да купујем кад је све продато њима?... О томе се мисли кад се заокружује број на гласачком листићу......

delta

08.11.2016. 10:22

Hrvatsku robu ne kupujem više od 25 god. Po meni bi je svu vratili u tu njihovu. tako treba za sad a poslije ćemo viđet. NIČIJA NIJE DO ZORE......

Hrvoje

08.11.2016. 11:05

@delta - A što ako tu robu u Hrvatskoj proizvodi neki Srbin i vi mu, izbjegavajući kupovinu te robe, izbijate kruh iz usta? Jel vas uopće briga za Srbe koji sada žive u Hrvatskoj?

Александар Џунић

08.11.2016. 15:11

@delta - Нема више Срба у Хрватској, а и то што је остало је без посла у већој мери.

delta

11.11.2016. 18:10

@delta - Dragi HrvojeDobro znaš da je ta mogućnost 0,00001 %Sv ste učinili da nas uništite pa i po tom pitanju.Odlično vam ide ali KOLO SREĆE SE OKREĆE

Komentator

08.11.2016. 10:50

Najveća tragedija u svemu ovome jeste da to nisu nikakvi "Hrvati" već Srbi katolici. Njihovo preobraćanje u ovakve zločince pokazuje moć jezuitske propagande.

Moscow

08.11.2016. 12:07

@Komentator - Takvi su najgori. Isto ti je i sa poturicama, veci su Turci od samih Turaka

VASKE

08.11.2016. 10:51

Nisu hrvati postali zveri preko noći, oni su od uvek bili zveri, ako srpski narod na zna od ranije, onda pamti tj. čuje priče o drugom svetskom ratu. Sa druge strane ja i ne vidim problem u hrvatima i njihovoj državi, problem je kod nas srba što brzo zaboravljamo, a i naših političara, koji nisu niti će ikad osetiti DOBRONAMERNOST HRVATSKE DRŽAVE prema srbima, te su dozvolili da hrvatske firme isisavaju novac iz Srbije.

Магдебург

08.11.2016. 11:06

@VASKE - Нису они преко ноћи постали звери, само су се притајили. Били су такви и 1941. и 1914... А Европа их памти из 1631. Немци, Швеђани, Енглези, Лужички Срби, Чеси... оставили су бројна сведочанства о зверствима Хрвата, нечувеним и за средњи век!

Стефан Зоран

08.11.2016. 11:50

Mr Kersey, у праву сте, то је роман. Али и историјске енциклопедије пише једна страна (обично победник). Али постоје извештаји немачких и италијанских ратних заповедника које су они, шокирани суровошћу Хрвата, слали својим командама!

VELEBIT-RSK

08.11.2016. 12:25

LUX@ Kazes mi Srbi i Hrvati smo u istom polozaju u BiH. Pa vi da ste pravi Srbi vama na pamet nebi padalo da se sazaljevate nad Hrvatima. Vi bi trebali da na umu imate nesrecu 300.000 Krajisnika a ne da se brinete za Hrvate u Bosni. Brinete se za Hercegovacke ustase i ove Posavske a klali su vas u WW2 i opet ste sa njima usli u savez 1993 do 1995 i da bi mi u RSK nastradali zbog vasi igrarija sa tim ustasama. Predali ste im Glamoc Kupres Grahovo. Sve mi vase igrarije sa ustasama znamo .

VELEBIT-RSK

08.11.2016. 12:33

LUX@ Te vase igrarije sa ustasama koje su zapoceli Karadzic i Krajisnik su u crno zavile Srbe Krajisnike jel tebi to poznato? Tudjman vas je snabdjeva sa naftom a za uzvrat ste HVO prepustili polozaje prema RSK i time unesrecili Srbe Krajisnike. Za tu uslugu Tudjmanu dobili ste garancije od Tudjmana da on nece traziti Posavinu za Hrvate vec ce je vama prepustiti u Dejtonu. Da bi mogli imati RS u komadu teritorijalno povezanu. Uskoro ce te ostati bez te RS jer Hrvatska ne zeli s vama podjelu BiH

Kozara1943

08.11.2016. 15:55

„Krst na križu" Ratka Dmitrovića daje mnoge odgovore što su Hrvati takvi.Oni se nikada neće promeniti,uvek su činili neviđene zločine nad srpskim stanovništvo i ako im se ukaže ponovo prilika,to će činiti.Prestanimo se zavaravati,njih samo treba vojnički poraziti,jer njih i njihove bolesti je nemoguće lečiti,leka nema. Njih treba na svakom koraku ignorisati i samo što dalje od njih, jer niko na svetu nije počinio takve zločine kao oni, a u II.s.r.su se njemački i talijanski oficiri zgražali.

kalimero st

08.11.2016. 19:49

Koliko sam samo puta pitao zasto BG sprecava objavljivanje zlocina nad Srbima sirom bivse Juge ili se nemusto brani za zlocine koje su pocinili ili koji se pripisuju Srbima?Zasto se blokira istina u BG cak i za agresiju do danas???

Braco

08.11.2016. 20:20

Pa ljudi zar ne vidite koliko se zvanicni Zagreb buni protiv hapsenja ovih zivotinja. Ljudima ih ne mozes zvati. Kad se oni bune znaci da je citava drzava na njihivoj strain I da odobrava sve sto su cinili.

@@@

12.11.2016. 09:57

Narod koji sebe naziva hrvati nosi jednu groznu karmu (sudbinu) sa sobom..Ne dao Bog nikome..Sve sto su cinili jednog dana vratice im se u obliku velike nesrece..

goran andric

21.02.2018. 22:00

Strasno mi je zao jadnih ljudi. Jezivo.Ali nek konacno sazna zvanicna Srbija i ceo narod, sta se sve desavalo Srbima na samom pocetku raspada Juge. Pazite, pocetku, da se zna ko je prvi poceo.I ko se za te zlocine izvinuo srpskom narodu? Niko i nece nikad. I zato izvinjenja Tadica i ostalih nasih Cedomira, Natasa, Sonja i inih, deluju licemerno i bezobrazno. Ali ja znam da neko to odozgo gleda i zna sve. A sto se tice Hrvata, pa valjda je to veliki Ducic lepo opisao.