ЗАГРЕБ - У Жупанијском суду у Загребу данас је читањем оптужнице за ратни злочин почело суђење у одсутности Милану Мартићу, бившем ратном вођи побуњених Срба, који у Естонији издржава 35-годишњу казну затвора због гранатирања Загреба.

Он је заједно с бившим командантом војске самопроглашене РСК Миланом Челекетићем, који живи у Војводини, оптужен за ракетирање Карловца и Јастребарског у мају 1995. године, односно Челекетић и за ракетирање Загреба.

На почетку суђења, преслушане су неке од тонских изјава Милана Мартића у којима је говорио о гранатирању, а прегледани су и снимци направљени после гранатирања Карловца и Загреба.

Обојица су недоступна хрватском правосуђу, па им се суди у одсуству, а поступак води судија Томислав Јуриша.

Према оптужници, Мартић и Челекетић су одговорни за ракетни напад на Загреб, Јастребарско и Карловац у којем је у мају 1995. погинуло седам цивила, док их је 218 рањено.

Будући да је Мартић у Хагу осуђен због гранатирања Загреба, њему се суди само за ракетни напад на Карловац и Јастребарског. У нападу на Загреб убијено је седморо цивила, док у нападима на Карловац и Јастребарско није било жртава, али је причињена велика материјална штета.

Један од крунских доказа против Мартића и Челекетића су њихове изјаве објављене у електронским медијима, у којима су рекли да су они издали наредбу за ракетирање и да ће то учинити поново.

Мартићево јавно хвалисање да је лично наредио гранитирање Загреба као одмазду за хрватску акцију "Бљесак" у западној Славонији био је крунски доказ и на суђењу у Хагу.