Флоранс Артман: Милошевић се намерно тровао да би бежао у Русију!

Ј. К. - С. Ј. М.

25. 05. 2016. у 13:14

Бивша портпаролка Хашког тужилаштва о узроцима смрти бившег председника СРЈ. Смишљено узимао лек “рифампицин” како би му се погоршало стање

Флоранс Артман: Милошевић се намерно тровао да би бежао у Русију!

СЛОБОДАН Милошевић је намерно узимао неодговарајући лек како би му се погоршало здравствено стање. Циљ му је био да га пусте да се брани са слободе и да онда побегне у Русију. Он се заправо сам отровао, јер је дуже време узимао лек “рифампицин”, који му је неко доставио у ћелију.

Ово у интервјуу за загребачки “Експрес” тврди Флоранс Артман, бивша портпаролка тужилаштва у Хагу, поново потпирујући интриге о смрти бившег председника СРЈ која је пре деценију уздрмала цео регион.

Она напомиње да се “рифампицин” користи у лечењу лепре и да је узимањем тог медикамента Милошевић практично поништио деловање лека за високи крвни притисак од кога је патио:

- Од тога је лако могао да умре, али му то није био циљ, већ само да погорша своје стање. Милошевић је знао шта узима, јер је од тог лека урин плаве боје и јасно је да је то морао да види.

Артманова каже да је Милошевићева стратегија била да избегне осуђујућу пресуду, како као шеф државе не би остао уписан у историји као човек који је скривио геноцид. Она наводи и да је управник затвора у Схевенингену упозоравао Веће суда да има проблем, јер не може да претреса ћелију у којој је боравио Милошевић, пошто је преуређена у његову канцеларију.

Правни саветник некадашњег првог човека СРЈ, Зденко Томановић, каже нам да су одмах по Милошевићевој смрти из исте зграде у Хагу пласирали информацију да се обесио:

- Кад сам затражио објашњење како се тако обешен вратио у кревет, где је пронађен мртав, прешли су на тезу да се убио тровањем, а сад да се тровао да би побегао у Русију. Што се врана више пере, то је црња.

* Део поруке коју је Милошевић послао Русима када је посумњао да га трују


Томановић сматра да “овакве јефтине измишљотине више нису ни оригиналне, ни ефикасне”.

- Да постоји “рифампицин” Милошевић је први пут сазнао кад смо првих дана марта 2006. утврдили да су од њега крили информацију да му током анализа крви, неколико месеци пре тога, установљено присуство тог лека. Тада смо сазнали и да је затворски лекар обавештавао надлежне да Милошевић у присуству чувара пије препоручене лекове, али да анализе крви вршене одмах након узимања лека показују његову нижу концентрацију од неопходне.

Тада је наводи Томановић, Милошевић писмено тражио од Русије да спречи његово убиство. У писму које је писао руком, а које је Зденко Томановић однео у руску амбасаду, између осталог, стоји:

- Мислим да се ради о покушају убиства.

* Челници СПС крај одра Слободана Милошевића


СЛУТИ И МЛАДИЋУ

АРТМАНОВА наводи да је у сличној ситуацији и Ратко Младић.

- Завршава му се суђење и сада и он настоји да се извуче пре изрицања пресуде. Ко каже да ће Младић да преживи? Ко каже да након онога са Милошевићем неће успети у томе да га пусте на лечење у Русију.

Младићев бранилац Миодраг Стојановић каже нам да је ово упоређивање подмукло и злобно.

- Наш захтев да му се одобри да иде на лечење у Москву стоји, Трибунал још ништа није одговорио, јер није стигла ни гаранција Русије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

naranca

25.05.2016. 14:45

Oho-ho-ho.Znaci bilo je trovanje.Odlicno, nesto se krece.A sada da vidimo ko,kada I kako.I najvaznije zasto?

Vesna

25.05.2016. 15:12

Veće gluposti odavno ne čuh. Je l' to znači da su svi naši haški pokojnici takođe samoinicijativno sami sebe trovali?!

Lida Vikovic

25.05.2016. 22:22

U zamenu za jos poneku kaznu,odlucila je da laze u korist haskih inkvizitora.

Један Од Вукова

26.05.2016. 14:47

Да, извршио је самоубиство из заседе.

Радоман

26.05.2016. 17:34

какав цинизам, све се подудара. Бивши председник напао све републике сфрј, па је онда својој републици увео санкције, наравно он је бомбардовао свој народ, на крст разапео све опозиционаре, и убио се погрешним лековима.