Љимај Србе спаљивао у кречани

Д. Зечевић

18. 05. 2016. у 08:15

Истражни судија Даница Маринковић сведок злочина ослобођеног команданта ОВК. Постојао логор у коме су силоване жене, убијана деца и труднице

Љимај Србе спаљивао у кречани

Љимај и његови саборци Србе убијали на најсвирепији начин

Апелациони суд у Приштини ослободио је Фатмира Љимаја и још деветорицу бивших припадника тзв. Ослободилачке војске Косова оптужених за злочине над цивилима 1999. године у случају "Клечка".

Пресуду Апелацоног суда која је изречена крајем прошле недеље јавности су презентовали адвокати Фатмира Љимаја и деветорице његових сабораца - Арбена, Насера и Неџмија Краснићија, Бехљуљаја Љимаја, Рефкија Мазрекуа, Насера Шаље, Сабита и Шабана Шаље, као и Бесима Шурдаја.

Овом одлуком огорчени су Срби на Косову, који располажу подацима и доказима о злочинима које су под командом Љимаја у Клечки почињени током 1998. године над српским цивилима, полицајцима и војницима, али и над недужним Албанцима.

А истрагу у логору у јулу 1998. године обавила је екипа приштинског Окружног суда на челу са Даницом Маринковић, истражним судијом.

- Када смо извршили увиђај у логору Клечка који се налазио на једном брду, прво што смо затекли била је кречана, односно један својеврсни крематоријум у коме су гореле људске кости - прича, за "Новости", Даница Маринковић. - Како смо ишли кроз тунел који је био укопан у брду, наишли смо на неки ходник где смо пронашли одећу, обућу, дечје чарапе... Нашли смо справе за мучење, али и пакете хране америчке производње за припаднике ОВК. Када смо изашли из логора дужине десет а ширине око четири метра, на ливади у близини затекли смо касарну терориста ОВК испод које је био полигон с метама за стрељање.

И У ХАГУ ОСЛОБОЂЕН Иако је Љимају за злочине у Клечки суђено и у Хагу, Трибунал га је ослободио свих оптужби новембра 2005. године, после чега је на Косову дочекан као херој. Иначе, поступак против Љимаја косовско правосуђе водило је независно од Еулекса и, према сазнањима "Новости", ослобађајућа пресуда Апелационог суда у Приштини није у вези са оптужницом Еулекса.

Она наводи да је Окружни суд у Приштини својевремено подигао оптужницу против браће Љуана и Бекима Мазреку због кривичног дела геноцида, а да је истрагом установљено да је логором Клечка руководио Фатмир Љимај.

- Током истраге оптужена браћа Мазреку говорила су да су у овом логору силоване и жене, као и једна српска девојчица Јована. А међу мученим и убијеним заробљеницима били су и трудница, као и један дечак и девојчица - истиче Даница Маринковић.

Она наглашава да су ослобађајуће пресуде косовског правосуђа у случају "Клечка" неприхватљиве.

И Милорад Трифуновић, координатор Удружења породица киднапованих и несталих с Космета, истиче да ово удружење располаже подацима о злочинима који су под командом Љимаја у Клечки почињени током 1998. године.

Иначе, осим косовског тужилашва, Љимаја и још девет особа теретило је и тужилаштво Еулекса за мучење цивила у логору Клечка. Затвореници су по оптужници коју је подигао специјални тужилац Еулекса држани у нехуманим суловима - у ланцима, на изузетној хладноћи, без хране и санитетских објеката, уз често батинање. Оптужница Еулекса заснивала се на сведочењу покојног Агима Зогаја, чувара у логору који је својевремено извршио самоубиство у једном парку у Немачкој.

Међутим, упркос томе, иза Зогаја су остали докази у виду писаног и видео материјала.

Тачан број жртава у овом логору није познат, а ни ексхумација коју је 2009. године спровео Еулекс, према мишљењу породица жртава, није открила ни приближан број убијених у логору.

* Даница Маринковић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

R. S.

19.05.2016. 03:56

šiptari se igraju suda sa šiptarima...ustaše (ne)sude svoje ustaše ...samo Srbima sude sva belosvetska bagra i hag...a naši plaćeni političari isto su anti Srbi kada prodaju veru za večeru....kada će kod nas u Srbiji doći na vlast Srbin domaćin iz Srbije.....???

ranko75

04.11.2016. 01:49

@savke - Skromnost je vrlina samo ako nemas nikakvih drugih vrlina. Nadanje da ce ga kazniti Bog je dobro ako nemas nikakve nade da se osvetis, prosto recenio ako je covek bezub ili impotent. Pravi srbin se osveti ako moze,kao sto je to radio Obilic, Tepic, Tanasko Rajic, Stevan Sindjelic, i mnogi rusi.Za bombardovanje 1999 ne vidim i da neko pomislja da skine Blera i Klintona,jer nemamo pravih ljudi.