Амерички Апелациони суд одобрио изручење Азре Башић БиХ због ратних злочина

Бета

23. 04. 2016. у 14:33

Амерички савезни Апелациони суд подржао је одлуку о изручењу Азре Башић БиХ, због сумње да је починила ратни злочин над српским заробљеницима током рата

Амерички Апелациони суд одобрио изручење Азре Башић БиХ због ратних злочина

Азра Башић

Амерички савезни Апелациони суд подржао је одлуку о изручењу Азре Башић БиХ, због сумње да је починила ратни злочин над српским заробљеницима током рата, објавиле су данас бањалучке "Независне новине".

Како се наводи, она још неће бити изручена због правних препрека, јер се чека одлука Врховног суда, коме ће се одбрана Башићеве жалити. Коначну одлуку о томе да ли Башићева може бити изручена БиХ ради судског процеса, донеће амерички државни секретар.

Истрагу против Башићеве води Окружно тужилаштво у Добоју због сумње да је као командир 108. Ријечке бригаде Хрватске војске починила ратни злочин против цивила на подручју Дервенте од априла до јула 1992. године.

Први логор за Србе на подручју Дервенте формиран 12. априла 1992. године, био је у Дому Југословенске народне армије (ЈНА) и кроз њега је прошло више од 200 Срба.

У овом логору пред заробљеним Србима убијени су Чедо Чудић и Благоје Ђураш, а силоване су Б. С. и М. З.

У документима предатим Окружном суду у Лексингтону наведени су затрашујући детаљи о мучењу и убиству које је Башићева починила као припадник војне бригаде у хрватској војсци.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ISTINA

23.04.2016. 15:21

Treba je osuditi na teski rad do kraja zivota,ali dobit ce u najgorem slucaju 2-8 godina jer je ona za muslimane heroj !

Видим, сви визионари.

24.04.2016. 09:39

Е да је наша, већ би имала стажа у затвору више него година живота.