Махмуљин починио геноцид?

С. М.

среда, 06. 04. 2016. у 07:08

Махмуљин починио геноцид?

Сакиб Махмуљин

У Суду Босне и Херцеговине данас се наставља суђење команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ. Галијашевић: Предмет у Хагу заведен као "ратни злочин геноцид", прослеђен Тужилаштву БиХ

ПРЕД Судом БиХ данас ће бити настављено суђење некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Иако се Махмуљину суди за кривична дела ратних злочина против ратних заробљеника, рањеника и болесника, као и против цивилног становништва, Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма каже за "Новости" да се Махмуљину морало судити и за геноцид над Србима са подручја Возуће.

- Још од 2012. године у евиденцији Тужилаштва БиХ, према налогу из Хашког трибунала, предмет "Сакиб Махмуљин и други" заведен је под правном квалификацијом ратни злочин геноцид, али Тужилаштво БиХ је одлучило да му суди по другим кривичним делима - каже Галијашевић.

Он додаје да је на Возући почињен геноцид над српским народом, јер је у планираним нападима такозване Армије БиХ на Возућу 1995. године до темеља спаљено 66 села, уништено више од 5.000 кућа, 12 цркава и један манастир, срушена гробља од којих су нека стара и више од пет векова.

- Убијено је 465 војника и цивила, а протерано више од 22.000 грађана српске националности, али и спречен повратак Срба на то подручје које су населиле вехабије - истиче Галијашевић.

Он каже да Махмуљину није суђено у Хагу, већ је из Хага овај предмет уступљен Тужилаштву БиХ.

- Овде је очигледна спрега Тужилаштва БиХ и Бошњака да се никако не допусти суђење за геноцид против Срба - истиче Галијашевић.

СВЕДОК

Сакиб Махмуљин се појављивао као сведок у Хагу на суђењу Расиму Делићу, команданту тзв. Армије БиХ, који је 2008. године осуђен на три године затвора. Ипак, Хашки трибунал није одлучио да суди Махмуљину у Хагу, већ је његов предмет предао у надлежност правосуђа БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације