Хаг ослободио Шешеља; Тужилаштво: Размотрићемо да ли има основа за жалбу

Новости онлине/ Агенције

31. 03. 2016. у 11:22

Хаг ослободио Шешеља; Тужилаштво: Размотрићемо да ли има основа за жалбу

Фото А. Станковић

Хашки трибунал ослободио је Војислава Шешеља оптужби за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ. Тужилаштво је саопштило да ће размотрити да ли постоје основе за жалбу на пресуду
ХАГ - Хашки трибунал ослободио је данас лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља оптужби за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Веће председавајућег судије Жана-Клода Антонетија утврдило је већином гласова, уз противљење судије Флавије Латанци, да Шешељ (61) "није крив" ни по једној тачки оптужнице.

Шешељ је ослобођен кривице за злочине против човечности - прогон несрба на политичкој, расној и верској основи; депортацију и присилно премештање.

По пресуди, вођа радикала није крив ни за кршење закона и обичаја рата - убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Ти злочини, по оптужници, били су почињени у Зворнику, Вуковару, Мостару, Невесињу, ширем подручју Сарајева и војвођанском селу Хртковци.

Веће је, већином гласова, утврдило да није постојао удружени злочиначки подухват чији је циљ било стварање јединствене српске државе на великим деловима територија Хрватске и БиХ, односно Велике Србије, у којем је, по оптужници, са Шешељем учествовао и тадашњи председник Србије Слободан Милоћевић и други српски војни, политички и полицијски званичници.

Пресудом је утврђено да је стварање Велике Србије био Шешељев политички циљ, али да није подразумевао чињење злочина. Ни у Хрватској, ни у БиХ, ни у Војводини, по пресуди, није било распрострањеног и систематског напада на на несрпске цивиле, већ сукоба између зараћених страна.

Шешељ, по пресуди, није имао ни де јуре, ни де факто надређени положај над добровољцима СРС које је сла0 на ратишта у Хрватској и БиХ на којима су почињени злочини.

Иако је, већином гласова, утврдило да је Шешељ у неким својим говорима позивао на прогон несрба, као у војвођанском селу Хртковци у мају 1992, веће је закључило је да "Тужилаштво није доказало да је тај говор довео до одласка Хрвата и кампање прогона".

По пресуди, није доказано да је Шешељ "говорм мржње" починио злочине у Вуковару и Хртковцима, нити да их је подстицао и помагао на другим локацијама у Хрватској и БиХ.

"Није постојало подстицање на ратне злочине, чак и ако се у обзир узму најжешћи говори" Шешеља, рекао је судија Антонети, наглашавајући да тужиоци "нису доказали да је постојала узрочно постледична веза између Шешељевих говора и злочина".

После данашње пресуде, како је рекао судија Антонети, "Шешељ је слободан човек".

Пресуда је, међутим, неправоснажна, а Тужилаштво има право да се жали.

ХАШКО ТУЖИЛАШТВО: РАЗМОТРИЋЕМО ДА ЛИ ИМА ОСНОВА ЗА ЖАЛБУ

Хашко тужилаштво саопштило је данас после ослобађајуће пресуде лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу да ће размотрити да ли постоје основе за жалбу на пресуду.

"Тужитељство прима к знању данашњу пресуду. Потпуно разумемо да ће многе жртве и заједнице бити разочаране пресудом Расправног већа", саопштило је Тужилаштво.

Хашко тужилаштво је навело су на снази оптужница и налог за привођење за три Шешељева сарадника, укључујући два члана његовог тима обране, за наводе о претњама, застрашивању, нуђењу мита или на други начин вршењу утицаја на два сведока Тужилаштва.

Поред тога, Шешељ је три пута осуђен за непоштовање суда зато што је открио идентитет заштићених сведока Тужилаштва и за та дела је осуђен на укупну казну од четири године и 9 месеци затвора, навело је Хашко тужилаштво.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шешељ: Нећу тражити одштету од Србије

Све о изрицању пресуде

Шешељ после пресуде на Твитеру: Колинда, спреми се спреми, ускоро ти долазим у званичну посету!
У време изрицања пресуде Шешељу, Орешковић одао почаст жртвама у Вуковару
РЕАКЦИЈЕ ПОСЛЕ ПРЕСУДЕ ШЕШЕЉУ: Кандић: Одлука суда изненађујућа, судија био благонаклон


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (48)

zoran ch

31.03.2016. 11:34

Konacno su poceli da sude po pravu a ne po diktatu Amerike . Ovo je veliki dan za Seselja jos veci za pravdu a najveci za Srbiju . Samo da nije neka igra u pitanje .

Stefan

31.03.2016. 11:46

Kakav god da je, ovaj covek je nas - Srbin. I on je pobedio masineriju koja se zove HAG! Bravo!

Ratko,Banjaluka

31.03.2016. 11:46

Bravo!drago mi je da je Seselj oslobodjen.Sad napred na izbore,i trziti odstetu od Haga za svih 12 godina izgubljenih u Hagu.

Смејем се а плакао бих

31.03.2016. 11:51

Не готивим те али си краљ!браво!

Miki Kontiki

31.03.2016. 11:58

Својеврсни циркус! Зар је требало да се 12 год доказује нечија кривица, да би на крају био ослобођен потпуно?

Sigurica

31.03.2016. 12:14

Napokon lepa vest iz Haga.  Sada treba da ih tuži što je ležao u zatvoru nevin.

gorangbg

31.03.2016. 12:16

konacno jedna pravedna presuda u haskom cirkusu. nezaboravimo nikada da je svojom odbranom ujedno branio srbiju. licn mislim da je potvrdio svoje mesto u istoriji srbije ali i pravosudja uopste. pozdrv za g.seselja

Живео Војвода!

31.03.2016. 12:23

Шешељ је сам себе одбранио, остаје само жал што је провео 12 година невин у Хагу, али сада се на велика врата враћа на српску политику сцену.

Jojlele

31.03.2016. 12:57

ziveo seselj! i ja se radujem njegovom oslobodjenju bezobzira sto nisam pristalica njegove politike. svaka cast seselju muski je sve izdrzao.

Cican

31.03.2016. 15:49

kakav je to cirkus od sudnice ne bi me cudilo da tuzilastvo ulozi zalbu pa da ga osude na 40-ak godina.Ujke je osudilo na 20-ak god.,pa oslobodilo,ovo bi moglo da bude obrnuto znajuci kolko nas vole i kome su naklonjeni.

артиљерац

31.03.2016. 18:04

Ништа нема од жалбе.На хашком суду се суди према англосаксонском праву.А да би се.према њему,поднела жалба,тужилаштво МОРА да имаБИТНО нове чињенице у вези случаја.С обзиром да тих,нових,чињеницанема и не може их бити,неће бити ни жалбе.Можда је и буде,е да би Тужилаштво још неко време примало енормно високе плате(преко 300хиљада евра годишње).Али то ништа неће променити.

Daki1970

31.03.2016. 22:53

Ne raduj se narode. Ovo moze biti klopka, eto oslobodili smo vam Seselja sada lepo udjite u NATO i poklonite Kosovo, a onda nova presuda"Seselj osudjen na 30 godina" a Srbija ispade konj.Samo kazem,znaaaaaaaas.

Srecko

31.03.2016. 23:19

Nisam ljubitelj njega kao politicara,ali u principu...Seki is again,Seki is again,Seki's on the road again! :)

Hrvatsko bošnjačka secesija

31.03.2016. 23:28

Pobedila je ISTINA: Nisu Srbi počeli rat protiv hrvatskih i bošnjačkih civila, nego se radilo o secesionističkoj borbi hrvatskih i bošnjačkih NEOnacista, da Srbe (protivno njihovoj volji) ODVOJE od Jugoslavije, ili da ih PROTERAJU iz Hrvatske i BiH, što je Hrvatima uspelo i sada Srba ima ispod 5% (nekada 25%), a Bošnjacima nije uspelo (propao ustaški plan o velikoj Hrvatskoj, sa muslimanskim cvijećem).....