Геноцид у Сребреници на стакленим ногама

Д. Вујичић

27. 03. 2016. у 09:01

Адвокати Горан Петронијевић и Питер Робинсон после првих анализа одлуке Хашког суда, говоре за "Новости". Уочене све слабости пресуде. Радован је одбранио Републику Српску и Србију

Геноцид у Сребреници на стакленим ногама

Горан Петронијевић

ЧИТАЊЕ образложења пресуде некадашњем лидеру босанских Срба Радовану Краџићу у суду у Хагу евидентно доводи до закључка да је бивши председник РС успео да одбрани и Републику Српску и Србију. Одустајући од дела геноцида у седам општина у БиХ и задржавајући квалификацију геноцид код Сребренице суд је оборио тезу бошњачких политичара "о РС као геноцидној творевини". У образложењу пресуде такође, Трибунал је рат у БиХ окарактерисао као грађански рат три народа у БиХ чиме се са Србије дефинитивно скида одговорност за еветуално учешће. Каже ово за "Новости" адвокат Горан Петронијевић, после првих анализа које је Караџићев тим обавио након изрицања пресуде.

Трибунал је, како указује Петронијевић, одустао и од дефиниције геноцида у Сребреници какву је имао досад, непомињући бројке од 7.000 до 8.000 убијених.

- Будући да пресуђених 5.115 наводно убијених муслимана није трећина репродуктивно способних мушкараца у енклави (како су они досад дефинисали дело геноцида) види се да је овај хашки мит потпуно урушен. Доказаћемо да бројањем до каквог се држи тужилаштво у процесима досад, може да се говори о 3.200 мртвих у целој операцији, а од тог броја огроман број је погинуо у војним операцијама - каже Петронијевић.

Београдски адвокат указује и да је најјачи доказ о постојању геноцида у Сребреници према суду, наводни телефонски разговор са суђења Вујадину Поповићу у којем се наређује да се побију сви заробљени муслимани и подсећа да је тадашња ВРС пропустила колону 28. дивизије од неколико хиљада војника и цивила 15. и 16. јула у рејону Зворника.

- То се десило после разговора на који се суд позива у доношењу пресуде Караџићу за геноцид у Сребреници. У квалификацији геноцида у Сребреници у пресуди Караџићу, Хаг је скочио себи у уста - закључује Петронијевић.

Правни саветник Караџића најављује и да ће одбрана у жалби "снажно напасти геноцид у Сребреници" и учешће Караџића у свему будући да се суд служио непостојећим разговором Мирослава Дероњића (изасланика кога је послао у овај градић) са њим. Разговор се није догодио, а одбрана планира да уведе и форензичка вештачења наводних пресретнутих разговора.

Према речима Питера Робинсона, одбрана ће се жалити по свих 10 осуђујућих основа које је суд узео када је Караџићу пресудио 40 година.

Одбрана Питер Робинсон

- Први су утисци да је бивши председик РС тешко разочаран образложењима у пресуди и да Судско веће на основу изведених доказа није могло да донесе одлуку о његовом кажњавању на 40 година затвора - рекао нам је Робинсон.

Како наводи овај некадашњи амерички окружни тужилац, одбрана озбиљно ишчитава пресуду и трага за слабим тачкама и нелогичностима, а главне слабости су већ уочене.

СУД ЗАКЉУЧИО: ХОЛБРУК ЈЕ ЛАГАО

- У ЈАВНОСТИ није запажено да је споразум Караџић - Холбрук из 1996. суд узео као олакшавајућу околност приликом доношења пресуде бившем председнику РС. Амерички државни секретар током суђења је све време негирао постојање споразума. Својом пресудом суд је закључио да је он лагао - наводи Петронијевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Dumar

27.03.2016. 09:30

Pravda je spora, ali dostizna. Za Markale se vec sve zna, za Racak takodje. O tome sad oni govore. Evo, vec se i za Srebrenicu menja ploca. Na nasu zalost, kasno, ali neka, dobro je da to u istoriji bude sacuvano.

Родољуб

27.03.2016. 09:46

Треба да пише у наслову " геноцид " . Да би се правила разлика између правог геноцида који су у НДХ спровели над Србима , и овог политичког " геноцида " .

VELEBIT-RSK

27.03.2016. 09:58

Genocid je formulisan za Srebrenicu to ce biti dovoljno da se krene sa rusenjem RS. To sto mnogi utehu traze u tom sto genocid nije proglasen za ostale opstine to je slaba uteha. Dovoljno je to da su muslimani od nekadasnje relativne vecine u Podrinju tokom rata proterani sa tog prostora + Srebrenica i to sto se desavalo. To sto Karadzica nisu osudili za ostale opstine ce nadoknaditi Mladiceva dozivotna kazna koju ce 100% dobiti. Sve ima svoj rok trajanja tako i RS koja je orocena na 30 godina

donkizele

27.03.2016. 11:48

@VELEBIT-RSK - Koliko li je onda rok trajanja od BiH? Kako da se odrzi jedna "drzava" u kojoj preko 30% koji su vecina na 49% te stvorevine ne zele da budu u toj stvorevini? Na silu? Jedini nacin na koji je BiH odrziva je kroz genocid nad Tim narodom koji ne zeli da bude silom u takvoj drzavi, dakle kroz istrebljenje srpskog naroda. Drukcije ne ide.

Tomislav Negovanović

27.03.2016. 10:11

Koga je Petronijević odbranio? Uočene slabosti? I žali se kadiji na kadijinu odluku. Ovo je smešno i neozbiljno.

VELEBIT-RSK

27.03.2016. 10:38

RODOLJUB@ preciziraj mi na kojem delu Srpskog stanovnistva se desio ustaski genocid u NDH?? Oces da ti pomognem desio se pre svega nad Srbima Zapadne Slavonije, Korduna, Banije i Like u Dalmaciji su pokusali isto to uraditi ali srecom zahvaljujuci Vojvodi Djujicu nisu to uspeli. Sve ove oblasti koje sam naveo se zovu Krajina tacnije Republika Srpska Krajina. Dakle u Jasenovcu koji je pojeo 700.000 Srba po proceni strucnjaka 500.000 su cinili Srbi iz ovih oblasti. A Srbija prizna Hrvatsku 1996???

Rade

27.03.2016. 10:39

ako se nemaju u vidu prethodno učinjeni zločini Naserove vojske iz nazovi zaštićene zone Srebrenice, koliko su pobili Srba i popalili srskih sela, onda se ne vidi suština. Zamenjju se uzrok i posledica, zločin i kontrazločin kao reakcija. A to već nije genocid, posebno zbog karaktera građanskog rata.

VELEBIT-RSK

27.03.2016. 10:49

DUMAR@ Pravda jeste spora ali u slucaju nas Srba iz Krajine ta pravda nikad nece biti dostizna jer tacku na to je stavila Srbija 1996 svojim priznanjem Hrvatske to ti kazem cisto da bi znao. Da bi Srbi iz Krajine dosli do pravde treba za pocetak Srbija da povuce to priznanje pa onda tek sve ostalo. A to Srbija nikad uraditi nece zbog RS jer vrlo dobro Srbija zna ukoliko pogorsa odnose sa Hrvatskom da je to vrlo lose za RS jer ce u suprotnom Hrvati zatraziti sa muslimanima reviziju Dejtona.

bosangero

27.03.2016. 11:12

"Karadzic je odbranio RS i Srbiju"....pa ne znam u kojoj sudnici je ovaj sjedio...od 11 tacaka za najmracnije zlocine g.Karadzic je osudjen kao krivim za 10 njih....i sta je on sad odbranio!!? Isto tako je i srebrenicki zlocin okarakteriziran kao Genocid, kojeg opet g. Karadzic nije sprijecio a mogao je...

zaliv.co

27.03.2016. 13:05

Drzi se Radovane, zivi ti nama, bori se, sta ti drugo ostaje...iako je taj sud namesten neke stvari se ipak mogu malo promeniti. Idemo korak po korak...ona teza da je samo jedna strana kriva za sve je vec pala...

Mića Bor

27.03.2016. 15:11

Holbruk je lagao, to je i sud zakljucio.Kada svedok laze, sta mu sleduje? Mozda bi i on mogao da pravi drustvo Radovanu.

Logic

28.03.2016. 23:31

@Mića Bor - Ništa od druženja. Od 2010 se verovatno druži sa sebi sličnima, negde gde mu je Bog odredio prebivalište po zaslugama u životu.