Пресуда Караџићу je освета Запада!

Драган Вујичић

27. 03. 2016. у 19:03

Леонид Савин, геополитичар "Катехон" Тhink-tank организације за "Новости" о бившем председнику РС, претњи исламиста, сукобима у Сирији... Хашка казна је превисока. Русија учила на страдању Југославије

Пресуда Караџићу je освета Запада!

Фото Н. Скендерија

ЗНАЛИ смо да ће Радован Караџић бити осуђен пред Хашким судом, али нисмо очекивали оволику казну. У питању је освета Запада српском народу у англо-америчкој геополитичкој игри. У Русији је потпуно јасно да бивши председник РС није криминалац, мафијаш, а најмање особа која је издавала кључне наредбе које су узроковале крвопролиће у БиХ. Говори овако у ексклузивном интервјуу за "Новости" Леонид Савин, стручњак за геополитику из Међународне "Think Тank" организације "Катехон" коју води Александар Дугин, познати руски геостратег и геополитичар.

Савин се "намерно" нашао у Београду на дан изрициња пресуде бившем председнику РС и на дан сећања на 1999. годину када је НАТО почео бомбардовање СРЈ. Био је гост на Факултету за међународну политику и безбедност, а потом се обрео и у нашој редакцији. Говорећи о руским искуствима у геополитичком рату, Савин указује да су хибридни ратови у данашњем облику почели практично НАТО агресијом на Југославију.

- Концепт "мрежноцентричних ратова" који је осмислио Американац Џон Ворден први тест је имао на Балкану. Ради се о оружаном сукобу где су мета пре свега грађани, а затим војници. Не гађају се само војни циљеви већ сва чворишта друштвено-економског живота земље и комплетна инфраструктура. Код агресора је битно да претходно обезебеди међу грађанима савезнике на терену и циљ је да се пре свега порази дух народа који је нападнут. Овакви ратови иначе по владајућим ратним законима нису дозвољени и зато их Запад изводи без одобрења УН.

Русија је учила на примеру страдања Југославије?

- Моја земља је поседовала нуклеарни арсенал и то је разлог што се Запад није усудио да нас оружјем нападне. Агресија је била друге врсте. Рецимо, нама су Американци у Јељциновој ери писали устав који је још на снази тако да ми рецимо у највишем државном акту имамо одредницу да међународни судови имају супремацију у односу на наше судове. Устав још није мењан али се спорне тачке не примењују. Има низ таквих примера.

Руска политика у свету је, чини се схваћена озбиљно после демонстрације силе у Сирији?

- Војна акција септембра прошле године није у свету перципирана како треба. Ми смо били принуђени да уђемо у Сирију да бисмо одбранили Кавказ. Даеш (Исламисти) је толико ојачао, и претња да ће се рат прелити на територију наше земље била је реална. Истина је да смо у Сирију ушли са огромном војном силом и да је било недоумица и у Русији са ким се то спремамо да ратујемо. Турска, Саудијска Арабија и Америка су се уплашиле. Повлачење које је недавно наредио председник Путин је извлачење вишкова снага и зарад тога јер је њихово издржавање у Сирији постало скупо. Трупе које су остале довољне су за задатке који су им намењени, а друго, наш преседник је поново послао јасну поруку свима да је Русија за договор на Блиском истоку.

После интервенције у Сирији, Руси су у делу западних земаља означени као кривци за таласе миграната?

- На избеглички талас у Европи треба гледати као на компоненту хибридног рата против најстаријег континента и треба да се зна да је његов концепт настао на Харварду.Мигранти су у Европу позивани из два велика центра у ЕУ од којих је један у Енглеској. Неке земље, укључујући и Немачку звале су избеглице "да их заштите". Веома је важно да су се у многим земљама појавиле политичке партије и лидери који су против слепог слушања САД.

Интересантно је ваше запажање да најгоре злочине у име ДАЕШ чине људи који су у Сирију дошли из Европе.

- То сведоче и њихови видео- -записи које уредно остављају.Број европских "фанатика" Арапа и муслимана који су друга или трећа генерација одрасла у Европи нажалост није ни приближно познат, а прећуткује се да ратују и у Ал Нусри и сличним покретима. Интересантно питање је на пример ко је те људе врбовао, испрао им мозак и како то није примећено у земљама одакле долазе.

О сукобу у Украјини говорите на посебан начин, тврдећи да руска војска ту није интервенисала?

- Успех акције у Сирији је отворио полемику у нашој земљи да ли смо требали да помогнемо Виктору Јануковичу који је ликвидиран у класичном државном удару ораганизованом на Западу. Председник Белорусије Александар Лукашенко је већ рекао да би његова земља и армија, да је Јанукович позвао у помоћ, решила проблем у Украјини.

НОВО РАЂАЊЕ НАЦИЗМА

Због Украјине и извештавања руских медија део ЕУ естаблишмента је закључио да је потребан посебан "тим" да се одупре тој пропаганди?

- Европа управо успешно одолева да не прикаже рађање нацистичке државе у Украјини. Шта су догађаји у Одеси када су Руси брутално спаљени? Зашто се не диже глас када се Русима у овој земљи забрањује да говоре свој језик, а они који одлазе у руске цркве се хапсе? Пре неколико дана украјински државни тужилац најавио је кажњавање сваког ко у Украјини помисли да власт Кијева није у праву у актуелном сукобу са Руском Федерацијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

TROJANSKI KONJ

30.03.2016. 23:40

Nije tajna da su Srbi i Srbija predodređeni da budu eksperiment u malom, laboratorija za ocenu pokusa koji će da se primene nad Rusima i Rusijom. Istina jeste da je samo strah od nuklearnog odgovora usporila, ali ne i sprečila Hazarsku odmazdu Zapada da nametanjem Demokratije i Zapadne Civilizacije svede Moskalje (Rusi nisu Rusi) u Moskovsku Kneževinu (Srbija u Prirodne granice). Samo je pitanje za Ruse: da li i u Rusima postoji običaj da je IZDAJA naroda i otadžbine samo UNOSAN biznis ??