Додик: Удариће нам у темеље

М. ФИЛИПОВИЋ

26. 03. 2016. у 09:31

Милорад Додик, председник РС, за "Новости", о исходу прве рунде у Хашком трибуналу. Не дaмо да Бошњаци и странци наруше нашу позицију

Додик: Удариће нам у темеље

ПРЕСУДА Радовану Караџићу никако не може да угрози уставну позицију и будући статус Републике Српске. Нема сумње да ће бошњачки политичари и део међународне заједнице покушати да је злоупотребе и ударе на темеље РС. То им неће поћи за руком. Српску чувају Устав и "Дејтон", а највише воља српског народа за јачањем аутономије наше Републике!

То је, за "Новости", изјавио председник РС Милорад Додик, коментаришући бурна реаговања у БиХ и региону због пресуде Радовану Караџићу.

- И власт и опозиција у РС имају јединствен став да је пресуда политичке природе и да нећемо дозволити да њеном злоупотребом угрозе уставну позицију РС.

Да ли је пресудом пала у воду бошњачка теза о РС као "геноцидној творевини"?

- Наравно! Јасно је речено да геноцида није било у седам градова у БиХ. Бошњаци би морали коначно да почну да поштују РС. Никако да схвате - што је већа њихова мржња према РС, то је јача наша жеља и воља за самосталношћу РС!

У Хагу се чуло и да је Армија РБиХ повремено нападала своју територију како би призвала међународну интервенцију против Војске РС?

- Та тврдња недвосмислено разобличује бошњачку лаж о протеклом рату. Сви знамо за манипулацију са Маркалама и дешавањима у Сребреници. Сви докази говоре да су на пијаци подметнули експлозив. Очито је да је Алија Изетбеговић, у неким од ових случајева, свесно жртвовао сопствени народ како би призвао међународну интервенцију против Срба.

Из СДА тврде да је изјава Вучића да ће Србија да сачува РС "претња БиХ"...

- Бошњачка хистерија и параноја не престају. Србија води веома коректну и принципијелну политику према БиХ, уз потпуно уважавање суверенитета БиХ и свих њених народа. Али, за бошњачке политичаре рат очито још није завршен.

ОДБРАНИ ЋЕМО ДАТИ И НОВАЦ И ТИМОВЕ

Хоћете ли помоћи Караџићевој одбрани?

- Ставићемо на располагање све институције и тимове који се баве питањима ратних злочина, као и сву материјалну и финансијску помоћ, како би одбрана припремила што квалитетнију жалбу, а све у циљу да судско веће промени ову одлуку. Караџић је створио РС и био је српски лидер када је нашем народу било најтеже и обавеза РС је да му помогне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације