Линта: Генерал Ђукић и капетан Драган тврде да су оптужбе против њих измишљене

Бета

25. 03. 2016. у 18:15

Потпредседник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта и члан тог одбора Небојша Берић посетили су данас Драгана Васиљковића и пензионисаног генерала бивше ЈНА Борислава Ђукића

Линта: Генерал Ђукић и капетан Драган тврде да су оптужбе против њих измишљене
Потпредседник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта и члан тог одбора Небојша Берић посетили су данас једног од вођа српских паравојних формација током рата у Хрватској Драгана Васиљковића и пензионисаног генерала бивше ЈНА Борислава Ђукића који се налазе у сплитском затвору "Билице" због оптужби за ратне злочине.

"Данас у посети разговарали смо са генералом Ђукићем и капетаном Драганом који се налазе у сплитском затвору 'Билице'", рекао је Линта агенцији Бета и додао да је у посету оптуженима отишао уз одобрење Министарства спољних послова Србије.

Линта је навео да су саговорници изнели "јасан став о томе да су оптужбе против њих измишљене и да хрватско правосуђе апсолутно нема никакве доказе против њих".

Он је оптужио хрватско правосуђе да покушва да оправда "једну лажну и бесмислену тезу, која доминира у хрватској јавности претходних 25 година - да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати жртве које су водиле одбрамбени рат".

"Капетан Драган и генерал Ђукић током разговора изнели су убедљиве доказе да то што им се ставља на терет не стоји", рекао је он.

Говорећи о оптужници којом се генерал Ђукић терети за ратни злочин против цивила, односно за рушење бране на Перучи 1993. године, Линта је казао да за то хрватско правосуђе нема никаквих доказа.

Линта је оценио и да су све тачке оптужнице капетану Драгану "апсолутно измишљене".

Према његовим речима Васиљковић и генерал Ђукић очекују "да Србија стане у њихову одбрану и да активним приступом помогне да докажу своју невиност пред хрватским правосуђем".

Васиљковић, познат и као "капетан Драган" налази се у затвору у Сплиту од јула прошле године када су га аустралијске власти, после вишегодишње процедуре, изручиле Хрватској.

Он је оптужен да је као командант јединице за посебне намене у саставу паравојних српских јединица, односно као командант Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао супротно одредбама Женевске конвенције.

Генерал Ђукић ухапшен је средином прошле године у Црној Гори, на основу хрватске потернице расписане због оптужнице за ратни злочин против цивила, односно рушење бране на Перучи 1993.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)