Изрицање пресуде Радовану Караџићу: Крив за злочин против човечности и убиства у Сарајеву, за геноцид у Сребреници!

Новости онлине/ Агенције

24. 03. 2016. у 11:30

Изрицање пресуде Радовану Караџићу: Крив за злочин против човечности и убиства у Сарајеву, за геноцид у Сребреници!

Радован Караџић

Радован Караџић осуђен на 40 година затвора. Од 11 тачака оптужнице, Караџић је ослобођен оптужбе по једној тачки оптужнице, за геноцид над несрпским становништвом у седам општина у БиХ, а осуђен је за осталих 10

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић осуђен је данас на 40 година затвора због ратних злочина почињених у Босни и Херцеговини.

Од 11 тачака оптужнице, Караџић је ослобођен оптужбе по једној тачки оптужнице, за геноцид над несрпским становништвом у седам општина у БиХ, а осуђен је за осталих 10, од којих једна укључује геноцид у Сребреници.

Као олакшавајућа околност наведено је то што је изнео доказе о договору који је у јулу 1996. склопио са америчким изаслаником Ричардом Холбруком - да се повуиче из политичког и јавног живота, а да заузврат неће бити гоњен.

Караџић је после вишегодишњег бекства и скривања под лажним идентитетом ухапшен 18. јула 2008. године у Београду, после чега је изручен трибуналу.

Суђење Караџићу је почело је у октобру 2009. године.

ПРЕСУДА У 14 САТИ

Судско веће хашког Трибунала, којем председава судија Огон Квон, изрећи ће данас првостепену пресуду бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, оптуженом за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. Читање пресуде почиње данас у 14.00 сати. Пресуду Караџићу изрећи ће расправно веће којим председава Огон Квон из Јужне Кореје. Чланови су судије Хауард Морисон из Велике Британије и Мелвил Берд из Тринидада.

У завршним речима, у октобру 2014, тужиоци су затражили да судије Караџића прогласе кривим по свим тачкама оптужнице и осуде на доживотни затвор. Караџић, који се бранио сам, затражио је да буде ослобођен, тврдећи да тужиоци нису доказали његову кривицу током суђења.

КАРАЏИЋ: ПРЕСУДА НЕЋЕ УТИЦАТИ НА СУДБИНУ РЕПБУЛИКЕ СРПСКЕ

Радован Караџић је рекао да верује да његова пресуда неће утицати на судбину Републике Српске и њених грађана.

"Каква год да буде моја судбина, то неће утицати на судбину Републике Српске и њених грађана", рекао је Караџић.

Упитан о могућим комешањима у БиХ након изрицања пресуде у Хашком трибуналу, Караџић је рекао да се нада да их неће бити јер "ниједан појединац не би требао да буде толико важан" и јер су многи протагонисти дешавања у 1990-им преминули.

"Нека нове генерације сачувају земљу и регион од било каквих невоља и нека граде своју будућност без терета прошлости. Али на првом месту заборавите на постизање било какве доминације једних над другим и на држање један другог у државном уређењу које је неприхватљиво за једну од страна", казао је Караџић.

БИЉАНА ПЛАВШИЋ: НЕ ВЕРУЈЕМ ДА СЕ РАДОВАН КАЈЕ

Јесам се покајала за оно што се ратних година дешавало у Босни и Херцеговини, али нисам сигурна да би се и Радован Караџић понео исто, рекла је за некадашња председница Републике Српске (РС) Биљана Плавшић.

Он је један нереални оптимиста који је РС понекад скупо коштао. Међутим, мислим да би му сада тај нереални оптимизам добро дошао, оценила је Плавшић.

Са све три стране било је злочина. не могу према томе да се односим тако што ћу заобићи истину и што ћу прећутати оно што није у реду и што није како треба, рекла је она и напоменула да је Хаг пун права, али не и правде.

У РС ПОДИГНУТЕ МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ

Због изрицања пресуде првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу у целој Републици Српској мере безбедности подигнуте су на виши ниво.

"Доношење пресуде Караџићу може изазвати одређене емоције или окупљања грађана, које увек може да прерасте у неке инцидентне ситуације. Због тога смо појачали мере безбедности", рекао је директор полиције РС Гојко Васић.

Он је за АТВ рекао да у Бањалуци нису најављена окупљања грађана.

РАМУЛИЋ: НАЈБИТНИЈЕ ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ КАРАЏИЋ БИТИ ОСУЂЕН ЗА ГЕНОЦИД

Председник Удружења жртава рата "Извор" из Приједора Един Рамулић изјавио је да је најважније да ли ће први председник РС Радован Караџић бити осуђен за геноцид.

"Трибунал нас је научио да можемо рачунати на различито. Биће осуђен, али нико не очекује да није крив. Најважније је да ли ће бити осуђен по тачки геноцида. То је лутрија из нашег угла", рекао је Рамулић за Н1.

Наводећи да је до сада Хашки трибунал за геноцид осудио само представнике ратног војног врха РС, он је навео да је Караџић представник ратне цивилне власти и да је могуће да буде осуђен за седам општина, али не и за Сребреницу.

ПРЕДСТАВНИЦИ РС У СРЕДУ ВЕЧЕ ДОПУТОВАЛИ У ХАГ

Представници Владе и невладиних организација Републике Српске допутовали су у среду вече у Хаг како би данас присуствовали изрицању пресуде. У Хаг су допутовали председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и Караџићев правни саветник Горан Петронијевић. Делегацију Борачке организације Републике Српске чини још 14 чланова из свих крајева Српске, укључујући представнике цивилних жртава рата, деце погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Међу представницима из Републике Српске нема представника Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила. На истом лету из Београда до Амстердама био је генерал Радивоје Милетић који је био на одсуству и среду вече се вратио у притворску јединицу Хашког трибунала, одакле ће ускоро бити пребачен на издржавање остатка казне.

НЕМА ИНФОРМАЦИЈА ДА СУ У ПРИЈЕДОРУ ПОРАСЛЕ ТЕНЗИЈЕ

Директор полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је данас да нема информације да су поводом изрицања пресуде Радовану Караџићу у Хашком трибуналу подигнуте тензије на подручју Приједора, како су то објавили поједини медији. Васић је за агенцију Бета рекао да полицији нису најављена никаква окупљања грађана у РС после изрицања пресуде Караџићу, али да је МУП РС појачао мере безбедности на целој територији тог ентитета.

Директор Полиције РС појаснио је да су на терен већ упућене депеше које прописују деловање полиције у случају да дође до проблематичних ситуација.

ЈАКЕ МЕРЕ ОБЕЗБЕЂЕЊА У ХАГУ ПРЕД ИЗРИЦАЊЕ ПРЕСУДЕ

Како би примио што је више могуће посетилаца, Међународни суд користи сав расположив простор у сопственој згради, као и додатни простор у оближњем конференцијском центру. Простор око зграде Међународног суда је блокиран, а приступ контролише холандска полиција. Многе медијске куће данима извештавају из Хага, возила су паркирана уз зграду суда између главног и северног улаза, а на платоу поред фонтане нанизане су надстрешнице где су од јутрос постављене камере.

Како јутро одмиче повећава се број припадника холандске полиције која ће јаким мерама и бројним снагама обезбеђивати данашњи догађај.

ВУЧИЋ:НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ПРЕСУДА КАРАЏИЋУ ИСКОРИСТИ ЗА НАПАДЕ НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија неће дозволити да се пресуда бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом искористи за нападе на Републику Српску.


Вучић је у Варварину рекао Србија има обавезу да води рачуна о свом народу и ван граница Србије и да ће бити увек уз свој народ и штитити његов опстанак као и право на постојање Републике Српске.


Према незваничним информацијама, Вучић ће заказати за петак ванредну седницу Владе на којој ће тема бити пресуда бившем председнику Републике Српске и хашком оптуженику Радовану Караџићу.

ПОЧЕЛО ИЗРИЦАЊЕ ПРЕСУДЕ, СУДИЈА ПОДСЕЋА НА ОПТУЖНИЦУ И ТОК ПРОЦЕСА

У Хагу почело изрицање пресуде Радовану Караџићу. Изрицање пресуде бившем председнику Републике Српске председавајући Судског већа хашког Трибунала Огон Квон из Јужне Кореје започео подсећањем на оптужницу и злочине за које се терети Караџић.


У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ СЕ ДЕШАВАЛО СИСТЕМАТСКО ПРОТЕРИВАЊЕ

"Чак 499 дана је Веће саслушавало 434 сведока, поред тога Веће је примило доказе 152 сведока у писаном облику, 11.469 писаних доказа на више од 48.000 страница", рекао је судија Огон Квон који преседава судским већем

"Веће закључује да је огорман број Муслимана и Хрвата присилно расељен из својих домова у друге делове БиХ. Веће констатује да су жртве биле присиљене да оду јер су српске снагре заузеле градове. Друге жртве су прво ухапшене, а затим затворене и транспортоване ван општина. Босански муслимани и хрвати уклањани су с положаја", рекао је Огон Квон.

НЕМА ДОКАЗА ЗА ГЕНОЦИДНУ НАМЕРУ У 7 ОПШТИНА

Нема довољно доказа да је почињен геноцид у општинама Братунац, Прејдор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча и Кључ.

- Веће се није уверило да је у тим општинама постојала геноцидна намера код оптуженог за уништење бошњачких Хрвата и Муслимана.

Како су навели, постојала је намера да се делимично униште групе Муслимана и Хрвата, али нема довољно доказа из којих се може закљутити да је у тим општинама почињен геноцид.

КАРАЏИЋ СНОСИ КРИВИЧНУ ОДГОВОРНОСТ ЗА ПРОГОН, ИСТРЕБЉЕЊЕ, УБИСТВА, ДЕПОРТАЦИЈУ И ПРИСИЛНО ПРЕСЕЉЕЊЕ

У закључку везано за општине, оптужени сноси индивидуалну кривичну одговорност за прогон, истребљење, убиства, депортацију и присилно пресељење, закључило је Веће.

"Караџић је знао за злочине против несрба, није подузимао ништа да их спречи, а међународној заједници давао је лажне информације."

Веће је констатовало да су стварањем паралелних политичких и државних структура босанских Срба, протеривања несрба била пажљиво координирана и да су руководство и оптужени њима управљали, сматра Веће Хашког суда.

"Веће констатује да је оптужени могао предвидети прогон, убиства несрба."


ЦИВИЛИ У САРАЈЕВУ СУ УБИЈАНИ ДОК СУ ИШЛИ ПО ВОДУ, ПУЦАНО ЈЕ ПО ДЕЦИ

Веће је прешло на читање оптужнице за злочине у Сарајеву.

"Од краја маја 1991. до октобра 95. цивилно становништво је било изложено гранатирању и снајперском деловању. Јединице су држале положаје на брдима. Са својих положаја намерно су пували по цивилима из снајпера, укључујући и гађање трамваја. То је било свакодневно, несмањеним интензитетом. Сарајевски цивили били су гађани снајпером кад су ишли по воду, возили се по граду, пуцано је по деци, кад су се враћала из школе, док су возиле бицикл...", рекло је Веће.

КРИВ ЗА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ И УБИСТВА У САРАЈЕВУ

Веће закључује, као и за Младића, да је Караџић био кључан за нападе у Сарајеву и да они не би били извршени без њега.

"Намеравао је да изврши убиство и шири терор по Сарајеву. Караџић сноси кривичну одговорност за убиство, противправни напад и злочин против човечности", рекло је Веће.

КРИВ ЗА УЗИМАЊЕ ТАЛАЦА - ВОЈНИКА УНПРОФОРА

"Дана 26. маја, након удара НАТО на Пале, снаге су заточиле припаднике Унпрофора на различите локације. Док су били заточени претили су им да ће их убити ако настави НАТО да бомбардује српске положаје. Неки су били лисицама везани испред места од војног значаја. До 18. јуна су сви пуштени на слободу. Они нису били снага у сукобу, а намерно су заточени да се избегну НАТО напади. Дакле, утврђено је кривично дело узимања талаца", саопштило је Веће.


СРЕБРЕНИЦА СЛЕДЕЋА ТАЧКА: НАРЕДИО ЗАУЗИМАЊЕ ГРАДА, ГРАНАТИРАЛИ ИЗБЕГЛИЦЕ, РЕКАО ДА ОДУ АКО ЖЕЛЕ ДА ЖИВЕ

Караџић је наредио да се створе услови тоталне несигурности и несношљивост живота мештана у Сребреници. Рестрикције хуманитарне помоћи, што је довело до неподношљивих услова. Командант дриснког корупа Живановић је издао наређење да се напада Сребреница, како би се енклава смањила само на величину града.

Сазнао је да постоје повољни услови за напад, наредио је заузимање Сребренице. Град је пао у руке боснаских Срба. Они су позвсли све оне који су остали да напусте град.

Огромна већина Сребреничана формирала је колону и покушала да стигне до Тузле. Током бега, група која се кретала ка бази УН била је изложена гранатирању. У ноћи између 12. и 13. јула босански муслимани у Поточарима чули су пуцњву у близини. Видели су премлаћивање и силовање муслимана. Те вечери, и следећег јутра, Младић је позвао припаднике Унпрофор и представнике муслимана на трећи састанак, како би се разговарало о њиховој судбини. За време једног од састанака Младић је рекао: "Да ли желите да опстанете или нестане?"

Младић, Живановић и Крстић мобилисали су велики број аутобуса током ноћи, да дођу у Братунац. На трећем састанку, Младић је одавао утисак да ће се поштовати жеље муслимана, али им је рекао да оду ако желе да живе", саопштило је Веће.

KRIV ZA GENOCID U SREBRENICI, ZLOČIN U KRAVICAMA POČETAK MASOVNOG UBIJANJA

Sudsko veće Haškog tribunala zaključilo je da je Radovan Karadžić odgovoran za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici.

Sudsko veće је konstatovalo nameru Karadžića da se unište Muslimani u Srebrenici.

- Karadžić je delio nameru da se svi vojno sposobni muškarci u Srebrenici ubiju što je za sudsko veće jednako kao da je delio nameru da se svi stanovnici u Srebrenici ubiju, saopštilo je Veće.

Veće je konstatovalo da zločin u Kravicama predstavlja početak masovnog ubijanja. Oni su naveli da je tu "podmuklu operaciju" nadlgedao je i sprovodio veliki broj oficira srpske vojske.

КАРАЏИЋ ОСУЂЕН НА 40 ГОДИНА ЗАТВОРА

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић осуђен је данас на 40 година затвора због ратних злочина почињених у Босни и Херцеговини. Опширније прочитајте ОВДЕ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

РИЈЕЧ

24.03.2016. 12:22

„Кадија те тужи, кадија ти суди“. Част је стати уз свој народ када је најтеже и бранити огњишта од крвавих упада и покоља, што приватна хашка инквизиција злоупотребљава и представља као „почињени“ геноцид. Преко политичке оптужбе једном човеку, пише се оптужница и шије етикета целом народу, али пресуда је мртво слово на папиру јер „покољења дела суде“ , а она живе као споменик кроз прошлост, садашњост и будућност слободне и одбрањене Републике Српске.

Iguman

24.03.2016. 12:26

Ako Srbi zele da budu prihvaceni kao deo savremene civilizacije, moramo naci snage za katarzu. Priznati zlocine i iskreno se pokajati. Ovako, mislimo da smo najpametniji i da ceo svet ne zna sta radi, a mi kao znamo. A granica nam na Jarinju.

nema bosne

24.03.2016. 12:30

Na briselskom aerodromu je bilo mnogo više naroda nego na Markalama ,a korišteno je mnogo više eksploziva nego što ima jedna minobacačka granata pa "samo "31 mrtav.Ovi što su se vježbali na Markalama sad ubijaju po Evropi Ako dignu ruku na Republiku Srpsku ode "BiH" u ...

СВЕМИР

24.03.2016. 12:30

Ено, Хрвати лудују по форумима, а мерило колико је националистичко беснило у тим људима јесте и анализа Караџићеве браде приликом хапшења! Црни гавран познатији као распоп Михаило већ ставља турбан и призива ратни вихор. Дакле, регион ова пресуда доводи до узбуђења, стога каква год буде пресуда српски народ нека покаже достојанство и отменост што би невере додатно озлоједило.

Sasa Nikodijevic

24.03.2016. 12:36

kako bas na godisnjicu "bombardovanja srbije"izricu optuznicu dr.radovanu karadzicu.sve vise mi se cini da ovi sto se dizu u vazduh i zavode strah a kako ih ovi zovu terorostima,ustvari uopste nisu teroristi vec ljudi koji pate i prolaze kroz ono sto smo mi "srpski narod"propatili i preziveli 90-tih godina proslog veka

Milan Mladenovic

24.03.2016. 12:42

Ko pominje genocid uopste,zasto Vi podmecete citaocima ako vec moramo slusati zapadno podmetanje.

Dragan

24.03.2016. 12:45

Ta sudjenja u Nato tribunalu su svetska sramota...Mnogi ce se kajati zbog ovoga sta sada radi tribunal.Haski sud NIKADA nije vrsio istragu,ko je i kako i na koji nacin nastradao u Srebrenici.To su cinjenice,tako da ove optuzbe za genocid padaju u vodu...

РИЈЕЧ

24.03.2016. 12:50

„Кадија те тужи, кадија ти суди“. Част је стати уз свој народ када је најтеже и бранити огњишта од крвавих упада и покоља, што приватна хашка инквизиција злоупотребљава и представља као „почињени“ геноцид. Преко политичке оптужбе једном човеку, пише се оптужница и шије етикета целом народу, али пресуда је мртво слово на папиру јер „покољења дела суде“ , а она живе као споменик кроз прошлост, садашњост и будућност слободне и одбрањене Републике Српске.

Ratko,Beograd

24.03.2016. 13:00

Sloboda Radovanu,srpskome sinu.A ova baba bolje da cuti.Kako je nije sramota uopste da se javlja.

Istorija se ponavlja, samo su se tamnicari promenili

24.03.2016. 13:05

Dok su Turci vijeć' vijećali Kako će ih biti i mučiti; Kad prođoše tri bijela dana, Izvedoše starog Vujadina, Prebiše mu i noge i ruke; Kad stadoše oči vadit' čarne, Govore mu Turci Lijevnjani: "Kazuj, kujo, stari Vujadine, Kazuj, kujo, družinu ostalu, I jatake kud ste dohodili, Dohodili, zime zimovali, Zimovali, blago ostavljali; Kazuj, kujo, krčmarice mlade Kod kojih ste rujno vino pili, Pili rujno vino u potaji. ...

Moravac

24.03.2016. 13:12

Mogu sada da nas optuze i za genocid nad indijancima, Ausvic, Hirosimu i Nagasaki ali vise nista nece biti kao sto je bilo pre jer se Rusija podigla sa kolena i to nasi dusmani vec osecaju na svojoj kozi. Kako god da mu presude, Radovan ce biti heroj i slavice se zajedno sa svim ostalim srpskim herojima: Carem Lazarem, Karadjordjem, Njegosem i sl.

Zli Porucnik

24.03.2016. 13:55

Kako god da preude on je za nas veliki covek, a sto veca kazna bude bice veci srbin

zaliv.co

25.03.2016. 00:03

@Zli Porucnik - Mislis Ratko Mladic, Karadzic ipak nije nista uradio...ovo sto mu natrpase ovde je cista farsa, covek nije imao cak ni direktnu komandu nad vojskom...Ratko Mladic je pravi heroj.

Zagreb

24.03.2016. 14:02

Ja bih Radovana odmah oslobodio i postavio za gradonacelnika Bruxellasa. On zna kako se to radi.

dzordz

24.03.2016. 14:24

ovo je simbolicno, usred eu se sudi predsedniku jedne srpske drzave sto se suprostavio islamskim ekstremistima, a jos nisu sahranjene zrtve islamskih ekstremmista iz brisela od pre dva dana. na ulicama nedalekog brisela je naoruzana vojska. eu kao da je zaboravila da ne postoje srpski teroristi, samo islamski

Никола

24.03.2016. 14:24

"Не плашим се ја непријатеља, нека их је ка' на гори листа, но се плашим зла домаћега". Његош. Па нека ти "домаћи листови" нађу себе у свему овоме!

SuverenaAnonimka

24.03.2016. 14:27

Hag u vazduh poslati - srbi moraju da pobede sa svojom ideologijom! Dok Evropa gori od islamskog terora oni sudi ljudima koji su se borili protiv tog zla!

BRADONJA

24.03.2016. 14:32

Šta su SRBI trebali,da čekaju,još koji JASENOVAC i njemu slične grobnice a o jamama,da negovorimo!!!!Živjela SRBSKA!!!!!

momcilo

24.03.2016. 14:34

Neverovatno, Karadzicu pripisuju dela koja su pocinili hrvatski I muslimanski politicari. Jos jedna pobeda engleske propagandne masinerije. Posle ove engleske pobede, engleskoj su svi putevi, otvoreni prema moskvi. Bas me interesuje, kako ce proci sa rusima.

Corpus Callousum

24.03.2016. 14:43

Presuda je opomena vladam suverenih zemalja, da nemate pravo da se braniti jer ćete kao "Vođe" biti privedeni (Ne)pravdi i biti osuđeni. Može se samo Americi dozvoliti da uđu u Irak i pobiju na hiljade Iračana, da se u Iraku u "Abu Grajb" zatvoru u Bagdadu siluju i malteretiraju zatvorenici, da se novinari ubijaju namerno iz apači helikoptera, to može čak i ako dođeš nekoliko hiljada kilometara u tuđu zemlju. Ako neko brani svoje selo svpj grad, još je uz to "Mali Rus" nema šansu za pravdom.

Dragi

24.03.2016. 15:15

Presudu neću da komentarišem, odavno je jasno da je Haški sud politička institucija koja ne sudi po pravdi već po diktatu SAD i V. Britanije. Međutim izjava g. Plavšić da bi Karadžić trebao da se pokaje je odvratna. Pitam se da li se ona kaje zato što je branila srpski narod, koliko je para dobila od stranaca za to svoje zakasnelo "kajanje" i da li ima još neki Srbin iz Republike Srpske na njihovom platnom spisku? Radovan je sve radio u interesu srpskog naroda i nema za šta da se kaje.

ranko75

24.03.2016. 15:34

Biljana Plavsic nesto govori?Ona treba da se pokrije po usima, ona je sramota srpskog naroda, njoj niko ruku ne treba da pruzi.

Runjaldo

24.03.2016. 15:51

jao kad se samo setim kada je Vojska Srpske Republike pohvatala pacove u plavim slemovima pa ih cengelama vezala za repetitore...ha haha...bombardovanje je stalo istog momenta.

Teodosije

25.03.2016. 08:59

@Runjaldo - Zato smi i pobegli iz Hrvatske, ostali lancima vezani u BiH gde polako nestajemo, a uzese nam i Kosmet. Tako da smo opet "pobedili".

Novica

24.03.2016. 15:51

Plavsiceva je provodila u Hagu Dodikovu politiku i potvrdila ko su pravi izdajnici srpskog naroda.

Vukadin

25.03.2016. 08:35

@Mile - Jeste bas. Svi ce uciti o njemu iz ovih presuda, a zbog njega ostadosmo bez Kosmeta.

Јабре

25.03.2016. 01:36

Живео ти нама Радоване нацистичка инквизиција нема моралну тежини !