Удружење резервних војних старешина Српске Крајине у Србији упутило је министру правде Николи Селаковићу апел да предузме све мере из својке надлежности да Црна Гора изручи Србији, чији је држављанин, пензионисаног генерала Борислава Ђукића из Црне Горе, саопштила је данас та организација.

Ђукић је ухапшен 18. јуна прошле године на аеродрому у Тивту, по потерници Хрватске, која га терети да је као командант 221. моторизоване бригаде книнског корпуса ЈНА у јануару 1993. године срушио брану на хидроелектрани Перуча код Сиња.

Удружење истиче да је издоступних извора видљиво да хрватски захтев за хапшење и изручење Ђукића Хрватској није правно, већ политички мотивисан, јер је оптужба "пуна произвољности, нетачности, уопштавања, без доказа", што се види и кроз њена стална допуњавања и додавања.

Та организација, у прилог својим тврдњама, указује да у јануару 1993. године, Ђукић није био командант 221. моторизоване бригаде, већ је био саветник у МУП Републике Српске Крајине (РСК), а ЈНА је из РСК отишла 19. маја 1992. године.

Пошто оптужница терети Ђукића да је брану срушио по наређењу генерала Ратка Младића, удружење крајишких резервних старешина подсећа да Младић у јануару 1993. године није био у Книну већ у Републици Српској и није имао никакве командне нити друге ингеренције на простору РСК.

Брана хидроелектране Перуча, како се наглашава, није срушена већ је оштећена, и то у току борбених дејстава, у агресији Хрватске на РСК у Северној Далмацији (акција "Масленица").

Удружење резервних војних старешина Српске Крајине исти захтев је упутило и министру правде Црне Горе, а истовремено је Клуб генерала и адмирала Србије послао сличан апел - писмо председнику и премијеру Србије.

Припадници 24. класе Војне академије, у којој је био и Ђукић, прикупили су велики број потписа и као петицију послали органима власти Србије.