За убиство 16 Срба 11 година затвора

М. Ф.

04. 02. 2016. у 12:02

Пресуда за мучки злочин: Фикрету Планинчићу 11 година затвора за учешће у нападу на село у општини Котор Варош септембра 1992.

За убиство 16 Срба 11 година затвора

БАЊАЛУКА - Апелационо веће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за учешће у нападу на село Сердари у општини Котор Варош, у септембру 1992. године када је убијено 16 српских цивила. Сеад Мензил и Мирсад Ватрач су ослобођени. На ову пресуду Планинчић нема право жалбе.

Реч је о једном од најбруталнијих напада у рату у БиХ, у ком су комшије муслимани побили недужне српске цивиле. Сими Тепићу убијени су тада супруга Љубица и кћерке Слободанка (12) и Сњежана, дете од четири године!

- Веће је утврдило да је Планинчић у кући Јеленка Сердара учествовао у убиству девет цивила, а да је двоје тешко ранио, међу којима је била и трудница - рекао је председавајући Већа Драгомир Вукоје. Кључни сведок је била Радмила Сердар, у чијој кући је убијено највише цивила. Она је преживела, јер су злочинци мислили да је мртва. Планинчића је познавала од раније. Село у ком се догодио покољ, било је ван зоне ратних дејстава.

Планинчићу ће у казну бити урачунато време проведено у притвору, од маја 2011. до октобра 2012. Првостепеном пресудом из јануара 2014. године Планинчић и Мензил су проглашени кривим и осуђени на по 11 и по година затвора, док је Ватрач био осуђен на десет и по година.

КРВАВА ЗОРА

У ПРОДУКЦИЈИ Савеза логораша Српске снимљен је документарно-играни филм "Крвава зора у Сердарима", који говори о стравичним злочинима и страдању Срба у протеклом рату у општини Котор Варош.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

goran1960

04.02.2016. 13:40

Nije moguce da je ziv taj krvnik. Inace, za zlocine nad Srbima nema ''dokaza'',nema izvrsitelja zlocina. I ako se nesta i dokaze, izvrsitelj je poodavno ''umro''. Dok su stranci u sudovima BiH,i dok god politicari Federacije BiH opstruiraju rad sudstva,do pravde i istine se nece doci.

Kibura

05.02.2016. 06:29

Posle izdrzane kazne,verovatno,kod kuce ,ovom zlikovcu ce dodeliti nacionalnu penziju kao ratnom veteranu.Koliko Srpskih glava treba da padne da bi sud ovih mudzahedina odredio vece kazne od 11 godina.Sto pre se razdvojimo od ovih zveri to vise nade za opstanak.U protivnom ,istrebice nas ova gamad.

neko i niko

05.02.2016. 09:57

I mi smo ti neki narod zalosno,,,ovakav krvnik jos ziv i samo 11 godina nekog zatvora?!a zrtve?! nekada mi zaista dodje da promenim veru ne znam da li bi me prihvatili Jevreji,ovog bi krvnika za ovoliko zrtava dan danas trazili mikroskopima a ne da cekaju nekakve suduve BIH??!!a nama udarna vest je krvnika osudili 11 godina!toliko o nasem dostojanstvu.

SMOKI

12.02.2016. 11:46

Ma nema frke IZVINUCE im se nasi politicar i nikom nista. Srbi su krivi sto nisu slozni i hrabri kao njihovi preci.Na kraju da nisu bili tu ne bi ih ni pobili. Sramota bre.Pocnimo vec jednom sami sebe da postujemo. Na noz se samo nozem odgovara sve ostalo je zabluda.