Тужилац Швендиман: Суд за Косово нас ближи истрази о злочинима ОВК

Бета

среда, 20. 01. 2016. у 00:36

Тужилац Швендиман: Суд за Косово нас ближи истрази о злочинима ОВК
Тужилац Еулексa за истрагу ратних злочина и трговину људским органима Давид Швендиман оценио је да најава да ће Суд за ратне злочине на Косову имати седиште у Хагу значи приближавање истрази о наводима СE

Тужилац Еулексове радне групе за истрагу ратних злочина и трговину људским органима Давид Швендиман оценио је данас да најава да ће Специјални суд за ратне злочине на Косову имати седиште у Хагу значи приближавање истрази о наводима Савета Европе из 2011. године.

Швендиман је у изјави агенцији Бета истакао да је "од кључне важности да том поступку првенство дају сви укључени и да највиши стандарди међународног правосуђа за злочине буду узети у обзир и у потпуности одржани, као и до сад".

Швендиманов претходник на месту тужиоца за ратне злочине, Џон Клинт Вилијамсон, изјавио је на крају истраге у јулу 2014. да верује да има потврде за "десетак" случајева трговине људским органима од стране припадника бивше паравојне албанске Ослободилачке војске Косове (ОВК), као и да тај број може бити и нешто већи.

Вилијамсон је нагласио да ће моћи да се подигне оптужницу против високо позиционираних представника бивше ОВК за злочине против човечности и вероватно за ратне злочине, јер су намерно убијали, отимали и прогонили Србе, Роме и припаднике других мањина на Косову, као и Албанце, политичке противнике руководства ОВК.

Швендиман је у изјави подвукао да су "очување оперативне самосталности, независности и сталне подршке Специјалној радној групи за истраге и будућем Специјалном уреду тужиоца од пресудног значаја да тај процес има убедљив и легитиман исход".

Он је додао да је "охрабрен саопштењем холандских власти да су прихватиле поступак који је Скупштина Косова утврдила приликом усвајања Закона о Специјалном суду и Специјалном уреду тужиоца у августу проссле године". "Наравно", предочио је тужилац Швендиман, "то је само један корак ка успостављању Специјалног судског већа".

И, како је навео, "поступак за формирање Специјалног судског већа и Специјалног уреда тужиоца још није потпун и још ће бити посла око тога, али смо тиме ближи да се латимо навода Савета Европе из јануара 2011. године".

"Подстичем све укључене да и даље иду напред у формирању Специјалног судског већа и Специјалног уреда тужиоца, тако да та тела без непотребног одлагања буду оперативна", закључио је амерички правник Швендиман, који је од 2006. до 2009. такође био међународни тужилац у Посебном одељење за ратне злочине Тужилачког уреда Босне и Херцеговине.

Коментари (6)

Zet

20.01.2016. 08:56

Ja uopste neverujem u ovaj niti bilo koji sud koji je u Hagu jer ce se zavrsiti kao i ostali procesi na stetu i ponizenje SRBA I Pravoslavlja zaomije ali ce biti tako

RRPANTELA

20.01.2016. 09:25

To je obična fasa i smejurija da bi se zločini zataškali.Naravno posle toliko vremena NEĆE biti dokaza a i dokazano će se bedno osuđivati.U javnost polako izlazi istina i pokazuje se koji narod je činio genocid na prostoru SFRJ.Prvo mesto su SAD i njihovi poltroni iz EU,Englezi, Nemci i da ne nabrajam.Bivše republike SFRJ vodi ustaška Hrvatska.Terorizam na području Kosova i Metohije finansira i održava SAD preko OVK.Ko sme da napadne bar pravno SAD.Možda HAG hahahaha.

Asterix

20.01.2016. 09:41

Dosadasnje iskustvo nam govori da ce ovo biti jos jedna i zadnja prilika da se zlocinci oslobode svake krivice radi visih interesa pojedinih drzava.

Baron Munchausen

20.01.2016. 10:04

Uvek govorim da ne treba upravljati se cinjenicama one mogi biti varljive za razliku od glasina one otkrivaju. Baron Munchausen