Нова оптужница за логор Мусала

Taнјуг

11. 01. 2016. у 13:51

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је данас оптужницу против припадника 4. батаљона војне полиције Армије БиХ Едхема Жилића за нечовечно поступање над заробљеним цивилима српске и хрватске националности

Нова оптужница за логор Мусала
Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је данас оптужницу против припадника 4. батаљона војне полиције Армије БиХ Едхема Жилића за нечовечно поступање над заробљеним цивилима српске и хрватске националности у просторијама спортске хале "Мусала", у општини Коњиц.

Тај злочин је, како се сумња, одиграо од маја до краја октобра 1993. године, саопштено је из српског тужилаштва за ратне злочине. Српско тужилаштво напомиње да је у предметима који се односе на логор "Мусала", раније остварена значајна сарадња са босанским Тужилаштвом.

Након подизања оптужнице, а на основу размењених података и информација, Кантонални суд у Мостару осудио је 4. новембра 2015. године Есада Гакића и Раму Жилића на укупну казну од пет и по година затвора.

Суд је како се наводи, утврдио да су они као припадници Армије БиХ нечовечно поступали према затвореницима српске и хрватске националности у Основној школи "Мусала" у Коњицу.

Логор "Мусала" је један од предмета ратних злочина у којем су починиоци били недоступни Тужилаштву за ратне злочине, па су подаци и инфомације уступљени Тужилаштву БиХ, на основу Протокола о сарадњи, напомиње се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације