БиХ: Против монструма преко 70 сведока

С. МИШЉЕНОВИЋ

07. 01. 2016. у 15:27

У Суду Босне и Херцеговине потврђена оптужница за ратни злочин Сакибу Махмуљину. Терети се за мучење заробљеника, рањеника и цивила у Завидовићима

БиХ: Против монструма преко 70 сведока

Сакиб Махмуљин

СУД БиХ потврдио је оптужницу која некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина терети за ратни злочин против ратних заробљеника, рањеника, болесника и цивила на подручју општине Завидовићи.

У оптужници се наводи да Махмуљин на подручју ове општине, као први човек Трећег корпуса, у чијем саставу је деловао и озлоглашени одред "Ел муџахедин", у току 1995. године, док је трајала војна операција на ширем подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео како би спречио злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и цивилима српске националности.

Махмуљин је, наводи се даље у оптужници, не само имао информације да се припадници овог одреда спремају на злочин, већ и после почињеног злочина није предузео ништа како би казнио починиоце.

Припадници одреда "Ел муџахедин", међу којима су били борци из афро-азијских земаља, након заробљавања ратних заробљеника, цивила и санитетског особља српске националности убили су више од 50 заробљеника, од којих су неки убијени ритуалним одсецањем глава, које су након тога показиване другим заробљеницима.

Припадници овог одреда су злостављали и мучили заробљенике, одсецали им уши и наносили убодне ране по разним деловима тела, везивали и премлаћивали разним предметима, примењивали изузетно сурове облике мучења... Од последица злостављања и премлаћивања многе жртве су остале са трајним последицама и инвалидитетом. Након рата, посмртни остаци око 10 жртава су пронађени, идентификовани и сахрањени, а за телима осталих жртава се још трага.

Махмуљин (први слева) са Алијом Изетбеговићем током рата у БиХ

- Махмуљин се терети да је знао за убиства и злостављања затвореника, која су трајала више од 15 дана, од јула до августа и у другом случају током септембра 1995. године, и да није ништа учинио да ове злочине спречи, заустави или казни починиоце - наводе у Суду БиХ.

Уз оптужницу предложено је позивање више од 70 сведока оптужбе, од којих ће 11 дати исказе уз мере заштите и приложено је више од 900 доказних материјала, којима ће Тужилаштво доказивати кривицу оптуженог.

ХАПШЕЊЕ

Махмуљин је ухапшен 8. децембра прошле године у породичној кући у Сарајеву. Након 24 сата проведених у притвору, Суд БиХ га је пустио да се брани са слободе уз ограничење кретања и редовно јављање сваке седмице у полицију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Mudrac

07.01.2016. 17:23

Za ove zlocine direktno su odgovorni njegovi potcinjeni Polic Nedzad i predsjedavajuci parlamenta BiH Sefik Dzaferovic. Zbog njega Srbi napustaju sednice parlamenta BiH.

CORTO

07.01.2016. 18:07

Nikad vise BiH zbog ovakvih zlocina i zlocinaca nece opstati.Misleci da jacaju bosnu tako muslimani su je oslabili i razboleli... Slepci. Bosnu su prrodali za ovakve bednike.Napred RS.

sava savanovic(prvi srpski vampir)

07.01.2016. 19:31

jeste bre komsije bilo belaja i sa nase strane ali kao sto znate mi se izvinili a vi komsije?zasto bre ne hapsite te zlikovce te koji su dosli u bih ne da ratuju a da se izivljavaju?razumem oni vam pomogli ali komsije svaka zrtva treba biti postovana i oni zasluzuju da se te zveri kazne za zlocine koje natvarise!na ovom prokletom balknau mir ce samo biti ako zajedno osudimo sve smradovekoji su okrvavili ruke!i prolupah i ja od svega sto se desava oko mene!

Tiger

08.01.2016. 01:03

Ja sam musliman po roditeljima, ateista po opredeljenju i MRZIM bilu koju stranu koja ubija i muci ljude u ime religije (boga). Na zalost, svaki dan se potvrdjuje sta religiozni ekstremizam cini u svijetu. Sto se tice tih islamskih djubradi mudjahedina, to je bila zasluga ulta-nacionaliste Izetbegovica koji ih je vrbovao i pruzio gostoprimstvo. Posljedica toga je da danas BiH ima veliki problem sa islamistima, od kojih su vecina bivsi ratnici-islamisti. Takvi kuju zavjeru protiv Europe.

Djole

08.01.2016. 09:30

Najzvjerskija mucenja i ubistva ipak su izvrsili domaci muslimani. Samo naivci vjeruju da je ovde pravda cilj, mi ostali znamo da se za sva zlodjela pokusavaju okriviti strani borci a da ispadne da se ovi domaci operu od svega. Zlocin koji su pocinili i danas traje, kriju ostatke srpske nejaci po podrumima, palili su ih u zeljezari u Zenici, u Potocare sahranjuju srpske kosti kako bi zlocine prikrili. Znamo vas, nikada nam se vise ne mozete prodati.