Хрватске оптужбе су лажне, мој отац није злочинац!

С. Ј. Матић

04. 01. 2016. у 22:04

Исповест Јасне Вучетић, чији је отац ухапшеног у Црној Гори. Црногорци га, болесног, држе у Спужу. Неправду тешко подноси. Дозволили му само један разговор телефоном

Хрватске оптужбе су лажне, мој отац није злочинац!

Павле пантић

МОЈ отац је заустављао добровољце из Црне Горе који су 1991. године дошли у Сплит да не пуцају по граду и потпуно је бесмислено рећи да је наредио нечија убиства или гранатирање насеља. Сву ову неправду тешко подноси, јер зна да није учинио ништа лоше.

Ово нам прича Јасна Вучетић (51), кћерка официра ЈНА Павла Пантића (77), који је пре десет дана ухапшен у Црној Гори по потерници Хрватске. Он се сада налази у затвору у Спужу, где чека да ли ће га Црна Гора, у којој живи 24 године, изручити Хрватској.

- Све његове колеге кажу да су хрватске оптужбе лажне. Он није никакав злочинац, већ разуман и скроман човек, који је конфликте решавао разговором - прича нам Јасна, која са породицом живи у Београду. - Да је зликовац и неки наопак човек, не би га људи толико поштовали и волели. Одржавао је контакте и чуо се телефоном с времена на време и са неким старим пријатељима у Сплиту, па зар мислите да би Хрвати са њим уопште комуницирали да је стварно злочинац!?

Јасна прича да је њен отац 1991. године извукао војнике из Хрватске у Црну Гору, потписао им да су завршили војни рок и послао их кућама.

Оне вечери кад јој је отац ухапшен посумњала је да нешто није у реду.

- Позвала сам га два сата пошто је возом требало да пређе границу, а он ми је само рекао "Чућемо се" и прекинуо везу. То ми је било чудно и нисам имала мира - наставља Јасна. - После сам га звала, а телефон је био искључен. Увече ми је његов колега и пријатељ јавио да је ухапшен. Телефон ми је испао из руке. Данима сам плакала. Нису га ухапсили кад је излазио, већ кад се враћао у Црну Гору. Као да је неко јавио да долази. У возу те ретко ко на граници и погледа, нарочито старе људе, а њега су баш тражили.

УХАПШЕН НА КАТОЛИЧКИ БОЖИЋ ПАВЛЕ Пантић је по чину капетан бојног брода. У Сплиту 1991. године био је командант касарне "Лора", а сад је у пензији. У Београд је долазио крајем децембра на контролу на ВМА, јер је пре шест месеци имао мождани удар. У повратку возом 25. децембра, при уласку у Црну Гору, на граници је ухапшен, јер га је Хрватска са још 30 других заповедника тадашње ЈНА окривила за ратне злочине, опкољавање градова и становништва на подручју Сплита.

Јасна каже да још не може да поверује шта се десило, па из навике окрене очев број телефона. Некад је искључен, а некад звони па неко прекине. Ипак, Павлу су дозволили да их позове 31. децембра увече.

- Јавила се моја кћерка и кад га је чула, почела је да плаче, па се и он расплакао. Причали смо свега минут-два. Питала сам га да ли му је топло, где спава, а он каже: "Ћелија је ћелија" - прича нам Јасна. - Рекла сам му да се не нервира и да се држи и стрпи, а он пита: "Докле?" Чини ми се да ништа више нисмо ни проговорили, само је рекао "Чувајте то дете", мислећи на шестогодишњег праунука Стевана који носи име његовог оца. Онда је морао да прекине везу.

Пантићева кћерка каже и да су је звали из Амбасаде Србије у Подгорици, да су били код њега у посети, да су јој рекли да може да им се обрати за све што треба и да ће гледати да се покрене процедура како би се Павле Пантић евентуално изручио Србији.

- То ми је једина нада, јер сам ја због проблема са куком тешко покретна... - вајка се Јасна. - Стар је човек, тешко болестан, имао је прошле године мождани удар и успео је делимично да се опорави, има и тромб у нози и проблеме са притиском, који му је после хапшења био 140 са 120, скоро се саставио. Службеници из амбасаде су ми рекли да су му достављени лекови и да га у затвору доктор прегледа. Надам се да ћу га још једном видети, а опет један део мене ми каже да ће он то све тешко издржати.

ПЛАНИРАО ПРЕСЕЉЕЊЕ У БЕОГРАД

ЈАСНА Вучетић каже да првих неколико дана после хапшења оца скоро уопште није спавала.

- Кад је долазио у Београд због саветовања са лекарима на ВМА, говорили смо му да остане још који дан, али хтео је назад у Црну Гору. Већ неко време планирао је да прода ту кућу у Сутомору и дође у Београд да сви заједно живимо, али није се дало - прича нам Јасна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Bosko

04.01.2016. 22:31

Tesko je tvrditi,ali verujem da je ovo hapsenje odgovor Hrvatske na oslobadjajucu presudu Zarku Cubrilu ,koga je srpski Sud oslobodio optuzbe za ratni zlocin u Hrvatskoj a sam predmet je hrvatski Sud ustupio srpskom.

Errr

06.01.2016. 09:11

@Bosko - Сведок Живојин Стаменић: Не, апсолутно нисам, нисам једноставно, јервидите, касније сам ја и радио у тој Крајинској служби, међутим, ми смо били фокусирани искључиво на обавештајне послове трудећи се да примогнемо на свој могући начин на одбрани тога, а за ове послове који су се дешавали с цивилима то јепосао милиције, полиције, они су радили.

bubule

05.01.2016. 00:13

Ovo je signal stvarnih namjera EU u odnosu na Srbe i nase dalje integracije treba zamrznuti, okrenuti se Istoku. Nasa zelja da s EU budemo u najboljim odnosima ocigledno njima ne znaci nista i zato treba otvoriti vrata Istoku, mozda cemo tada da im budemo vise po volji.

Hmmm

05.01.2016. 00:18

Imam utisak da ce se svim tim banana republikama obiti o glavu to stalno provociranje Srbije. Cini mi se da su FYRM i Crna Gora na granici da casa prelije.A kad casa prelije, kad se "desi narod"..?

Vasilije K

05.01.2016. 01:36

Velika nepravda Ovako divan covek Nista drugo nije radio neg delio i bacao cvece po Dubrovniku , Prevlaci i ostalim primitivnim gudurama...i vidite sto se sa ovakvim covekom i patriotom sad desava...Strasno

Pera

07.01.2016. 19:08

@Vasilije K - Tvojoj ironiji prema nesretnom čoveku nema mesta u komentarima. Predlažem da se tvoj koentar ukloni.

Zoran

05.01.2016. 01:37

Lično poznajem gospodina Pantića jos iz Hrvatske i kasnije iz nekoliko prilika u Crnoj Gori. Mogu jednostavno reći da čovek nema niti grama zla u sebi i mnogi bi se mogli javiti npr redakciji sa sličnim situacijama u kojima im je gospodin Pantić pomogao. Nadam se da drzava Srbija uložiti će sva svoja diplomatska sredstva da se pomogne Čoveku ako sto je on. Pomaganjem njemu salje se poruka svima da ako se boriš za Otadžbinu nisi ostavljen sam na vetrometini u godinama posle.

petravucetic

05.01.2016. 19:00

@Zoran - Postovani Zorane ako je ikako moguce stupila bi nekako kontakt sa vama. ja sam inace Pajina unuka

VASKE

05.01.2016. 06:14

Crna Gora je odavno SMEJURIJA od DRŽAVE. Hapsiti svoje državljane, zarad hrvatskih besmislica je glupost. Hrvatska slavi Bljesak i Oluju a optužuje nevine ljude. Sramota, ali ne od Hrvatske nego od Evrope koja je podržava.

Predrag Zdrale

05.01.2016. 06:54

Valjda je logicno da i Srbija uhapsi nekog ustasu, ne fali ih, pa da menjamo zarobljenike?

VRBAŠANIN

05.01.2016. 08:16

Draga Jasna tvoj otac nije sigurno kriv ali Hrvatima kriv što je bio pošten oficir JNA i što je druge nacionalnosti valjda će biti pravde na ovome svetu da je bio nevin želim mu sve najbolje da se više završi agonija sa našim biv šim oficirima JNA što su pošteno obalj ali dužnost prema svojoj domovini .

vb

05.01.2016. 08:18

pa zbog cega se nije casno borio protiv paravojske hrvatske.zna se koja je vojska bila legitimna tada a ko su paravojske.kod mene su vesali srbe u stalama a ja sam placao tu vojsku i sluzio.sram ih bilo ostavili su krajinu da se hrvatski jad izivljava nad starcima.

Dejan

05.01.2016. 08:31

Ko mu kriv sto je ostao u Crnoj Gori posle penzionisanja. Videlo se to od 2000 -te.ko je tamo na vlasti i da bi ti najrodjenojeg prodali samo kad bi zapad to trazio. Sigurno se covek grabio za stan i dole posto mu je cerka u Beogradu???

Dragomir

05.01.2016. 10:51

Žao mi je čovjeka kojiu 77 godini mora dokazivati svoju nevinost. Na žalost ništa nije bolje ni u Srbiji. Međutim svi oviciri i civilna lica u JNA su se i još sada se ponašaju kukavički,izdajnički prema Srpskom narodu,dobijaju penzije i to ne baš male, a vojnici recima Srpske Krajine ne prizna se učešđe u ratu pa tako ni staž. Ovakvo ponašanje onih koji su komandovali nije zabeleženo nigde na svetu sem u našoj JNA, Pa stog osnova nevidim ni potrebu da se dotični toliko sažaljeva.

Pera

07.01.2016. 19:03

@Dragomir - A u čemu Dragomire vidiš "kukavičkoi izdajničko ponašanje prema srpskom narodu" bivših oficira JNA? Primaju penzije jer su ih pošteno zaslužili radeći vrlo težak i odgovoran posao po raznim "vukojebinama" bivše države. Jesi li čuo za Velike Bloke, Podgrad, Klanu i slična sela po kojima su ti oficiri proveli čitav radni vek. Menjali mesta stanovanja po 12 do 15 puta. Selili porodice, menjali jezično područje. Dok si ti sedio u mjestu rođenja kod mame i tate sa prijateljima. Budi malo objektivni

PetraVucetic

05.01.2016. 11:51

Hvala svim ljudima... Molim sve koji poznaju mog dedu nek se javr redakciji nekako da bi se stupilo u kontakt sa nama kako bi nekako mogli da pomognu da dokazemo da nije kriv i da bude na slobodi...

Zorana

08.01.2016. 15:55

Sve dok mi ne cenimo sami sebe, svoju drzavu, istoriju i svoje drzavljane, a posebno one koji su nas na ovaj ili onaj nacin branili, nece nas ceniti ni Evropa, niti bilo ko drugi. Vremena su znatno drugacija nego 90tih, pa bi i nase vlasti trebale da se ponasaju shodno tome. Ugledajte se na vlasti tzv.Kosova , koje jos nije ni drzava, ali drze do sebe i traze nam neke odstete i sl.A mi smo pasivni cak i prema njima.Ali, sta ocekivati ako ti drzavom upravlja mafija Mila Djukanovica, "Caneta" isl.