ПО налогу тужиоца из Посебног одсека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, полицајци СИПА су у уторак рано ујутру на подручју Горажда и Сарајева ухапсили адвоката Ибру Меркеза (73), Ешефа Хурића (57), комесара полиције Босанско-подрињског кантона Федерације БиХ, и Ахмета Сејдића, потврдио је, за "Новости", мр Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Ови осумњичени су, по речима нашег саговорника, "под истрагом у два предмета, а осумњичени су да су као високи полицијски и војни функционери, починили ратне злочине над жртвама српске националности на подручју Горажда током 1992. и 1993. године".

- Меркез и Хурић осумњичени су да су као старешине Станице јавне безбедности Горажде учествовали у реализацији заповести Председништва СО Горажде и њеног председника о концентрацији српског становништва које живи на подручју Горажда и разоружавању села Бучје, као и учешћу у незаконитом затварању становништва српске националности у просторијама МУП у Горажду - каже Грубешић.

Они су осумњичени да су планирали, заповедали, помагали и учествовали у затварању више од 100 грађана српске националности, међу којима су била и деца, у просторије Полицијске станице, као и у другим објектима. Затворени цивили су, према Грубешићевим речима, месецима држани у нечовечним условима, све до 1993. године, а као последица заточења, лоших услова и непружања помоћи, две особе су страдале.

Сејдић се терети да је на подручју општине Рудо, Вишеград и Горажде, од јуна 1992. до фебруара 1993. године, у својству командира Прве вишеградске бригаде Армије БиХ, наредио, подстрекавао или на други начин учествовао у припремању незаконитог затварања, расељења, намерног наношења снажне телесне и душевне боли или патње (мучења) и нечовечног поступању према више десетина цивила српске националности и према ратним заробљеницима Војске РС. Као последица чињених злочина, наступила је смрт више особа.

Он је осумњичен да, иако је знао или могао знати, није спречио или казнио њему подређене особе у намерном наношењу снажне телесне и душевне боли или патње (мучењу) и нечовечном поступању према тим цивилима и ратним заробљеницима и пљачкању имовине цивила.

САРАДЊА

У ОВИМ предметима остварена је значајна сарадња са МУП-ом Републике Српске, ЦЈБ Источно Сарајево, а у оквиру предмета против Сејдића, реализована је значајна сарадња Тужилаштва БиХ и Тужилаштва Србије за ратне злочине. Осумњичени ће бити предати поступајућим тужиоцима, који ће их испитати и после тога донети одлуку о покретању предлога за одређивање притвора.