Бивши командант Војске Републике Српске генерал-мајор Миле Мркшић преминуо је данас у затвору у Португалији где се налазио после пресуде Хашког трибунала, јавља РТС.

Ћерка Милета Мркшића, Марија навела је раније да се њен отац од 22. јула налази у затворској болници, да су астма и физичка исрцпљеност разлози за његову хоспитализацију, а да је у болници установљено да болује од карцинома плућа.

Тврдила је да јој се отац налази у видно запуштеном здравственом стању, да су јој лекари потврдили да је стање критично и да сваког трена може да умре.

Миле Мркшић је рођен 1947. године у Вргинмосту, а као официр ЈНА учествовао је у бици за Вуковар 1991. године. Након битке за Вуковар унапређен је у генерал-мајора ЈНА, а касније је постао врховни командант Српске војске Крајине маја 1995. године. Пензионисан је након пораза крајишке војске августа 1995. године.

Мркшић је отпужен је 1995. заједно са Мирославом Радићем, Веселином Шљиванчанином и Славком Докмановићем пред Међународним судом за ратне злочине у бившој Југославији као одговоран за масовно убиство више од 260 лица на Овчари, недалеко од Вуковара.

Добровољно се предао Хашком трибуналу 15. маја 2002. и истог дана је пребачен у притвор.

Суђење је почело октобра 2005. Дана 27. септембра 2007, судско веће Хашког трибунала је осудило Мркшића на 20 година затвора за помагање и подржавање мучења, окрутног поступања и убиства 194 хрватска заробљеника на фарми Овчара 20. новембра 1991.