20 година од “Олује”: Свет нек зна да бол не пролази

Р. Д. - М. М.

04. 08. 2015. у 07:39

20 година од “Олује”: Свет нек зна да бол не пролази

Фото Вечерње Новости

На данашњи дан 1995, у пет сати ујутру, почела је акција прогона српског становништва из Хрватске, највеће етничко чишћењe од Другог светског рата, злочин који није кажњен

НА данашњи дан, пре две деценије, нападом на Книн у зору, почео је дуго припремани егзодус Срба из Крајине, највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. У акцији хрватске војске и полиције "Олуја", уз прећутну сагласност међународне заједнице, за само неколико дана са вековних огњишта протерано је више од 250.000 људи, са најчистијих српских етничких простора у бившој СФРЈ: из северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна. Ови простори у саставу Републике Српске Крајине били су под заштитом Уједињених нација.

Убилачки талас тадашњег Загреба убрзо се пренео и на српске просторе у Републици Српској. Уз садејство са хрватским снагама, на 13 српских општина, од Грахова до Приједора, брутално је ударио Пети корпус Армије Босне и Херцеговине. У овом таласу прогнано је 125.000 Срба.

Редни број смрти у акцији "Олуја" стао је на 2.500. За још толико несталих се - трага. Уништене су 24.752 српске куће, 13.000 привредних објеката, 182 задружна дома, 56 здравствених станица, 78 цркава, 29 музеја, 181 гробље, 352 трговине, 113 водовода, 96 трафостаница... Уништени су сви српски индустријски погони, 920 споменика, 211 угоститељских објеката и 410 занатских радњи. После погрома на своја вековна огњишта вратило се око 20.000 Срба, махом стараца. Обновљено је тек око 3.000 српских кућа. А више од 1.000 српских села и насеља, у којима су Срби били већина, практично је престало да постоји.

ПУТЕВИМА ПРОГНАНИКА ПОВОДОМ Дана жалости, на ауто-путу куда су се кретале српске избеглице биће дељени флајери на којима ће бити историјске чињенице и елементарне истине о дешавањима 1995. Срби из Крајине, њихови потомци и пријатељи окупиће се у среду и у Цркви Светог Марка у Београду, где ће патријарх српски Иринеј у 11 часова служити парастос пострадалимa у овој акцији. Истог дана, тачно у подне огласиће се звона са свих храмова у Архиепископији београдско-карловачкој.

Тамо где Срби желе да се врате, повратак је готово неомогућ. У првим данима повратка, убијено је ватреним и хладним оружјем - 70 повратника. Махом стараца. Била је то опомена да сваки покушај враћања на вековна огњишта може да буде кобан.

Званични Загреб "Олују" слави, уз шампањац, као "победоносно-ослободилачку" акцију, а дан када је етнички српски простор очишћен, као Дан домовинске захвалности.

Срби се, на овај дан, али и у наредним данима, сећају својих страдалих и отетог завичаја. Пале свеће и полажу цвеће. Упркос времену, бол не пролази, као ни вапај за правдом, јер је злочин над крајишким Србима и даље без казне.

- Обележавање дана сећања на страдање и прогон Срба је наш начин да свету кажемо да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја" злочин и погром Срба - поручио је јуче Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, уз напомену да нема добросуседских односа без истине.

Дан сећања и 20 година од страдања Срба у акцији "Олуја" 1995. године биће обележени вечерас централном манифестацијом на мосту у Сремској Рачи, где ће премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик симболично спустити венац у реку и прећи тај мост, а патријарх Иринеј служити парастос.

- Очекујемо више хиљада грађана. То је наш начин да кажемо свету колико нас боли, да кажемо шта мислимо о овоме и да кажемо да је "Оллуја" за нас злочин и да је погром - рекао је Вулин.

Он је уверен да ће 5. август бити обележаван као Дан жалости док год је српске државе.

- На тај дан сви ћемо у 12 сати, уз звуке сирена и црквених звона, где год постоје Срби и где год је српска држава, стати један минут мислећи на оне који нису са нама и бити им захвални што наша деца живе у слободи и што живимо у миру - рекао је Вулин, додајући да ће у среду бити служен парастос у Цркви Светог Марка и одржана свечана академија, на којој ће говорити председник Србије Томислав Николић.

У знак сећања на дан када су пре две деценије први прогнаници прешли границу, мост преко Саве биће осветљен специјалном расветом. На њега ће се попети десетине младих обучених у народне ношње, који ће упутити поруку мира. Испред моста биће организована манифестација уз културно-уметнички програм, на којој ће говорити представници Србије и РС. Церемонији ће присуствовати и представници дипломатског кора, а догађај ће директно преносити јавни сервис РТС.


ВЕРИТАС”: ЕВРОПА ЋУТИ КАО И ПРЕ 20 ГОДИНА

ДОКУМЕНТАЦИОНО-информациони цнтар "Веритас" саопштио је, поводом 20 година протеривања Срба из Хрватске у војно-полицијској операцији "Олуја", да међународна заједница, укључујући НАТО и Европску унију, који су Хрватску примили у чланство, ћути као што је ћутала и пре 20 година.

"Веритас" подсећа да су 4. августа 1995. године оружане снаге Хрватске, уз подршку НАТО, у садејству са снагама Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ, извршиле агресију на северну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, на Српску аутономну област Крајина, у саставу тадашње Републике Српске Крајине.

И кад је престао сваки отпор, агресор је убијао људе који нису хтели или могли са својих вековних имања, али и оне у избегличким колонама, и до Уне и преко Уне, дубоко у територију тадашње Републике Српске. На евиденцији "Веритаса" налазе се имена 1.853 погинулих и несталих Срба из ове акције и после ње, од чега су 65 одсто били цивили.

Хрватска избегава без ваљаног разлога ексхумације и на познатим местима укопа са око 270 посмртних остатака, покопаних углавном под ознаком "непознат", што је јединствен случај на подручју бивше Југославије, као што без правог разлога отеже и са идентификацијама 294 жртве чији су посмртни остаци ексхумирани - истиче "Веритас".

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ: ПОШТОВАТИ ДАН ЖАЛОСТИ

МИНИСТАРСТВО културе и информисања позвало је медијске куће да се стриктно придржавају обавеза о обележавању дана жалости, које су јасно дефинисане законским одредбама.

Медији су дужни да сутра своје програмске шеме детаљно прилагоде обележавању Дана жалости, као и да емитују прикладну музику и емисије. На насловним странама дневних новина, које треба да буду искључиво у црној и белој боји, што важи и за фотографије, потребно је објавити и одлуку о проглашењу дана жалости и његовом обележавању.

МИХАЈЛОВИЋ: ТЕШКИ ДАНИ ЗА СРБИЈУ

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Зорана Михајловић истакла је да је 5. август тужан дан и да сви Срби треба да одвоје минут у знак сећања на жртве и прогнане. Она је новинарима рекла да су 4. и 5. август тешки дани за Србију.

- Када данас посматрамо, 20 година је Србија патила сећајући се својих жртава и прогнаних - поручила је Михајловићева и додала да се не ради само о акцији "Олуја" и да сви Срби треба 5. августа да одвоје минут и сете се свих прогнаних.

- То бих назвала тугом, јер је то тужан дан - нагласила је Михајловићева.

ДЕЈАН ЈОВИЋ: ОДНОСИ СТАЛНО У НАЈГОРОЈ ФАЗИ

ДВАДЕСЕТ година од "Олује" главно питање треба да буде да ли је могуће успоставити нормалан живот Срба у Хрватској и нормалне односе између две државе, речено је на трибини "Двадесет година од операције Олуја".

Хрватско-српски односи у последњих 20 година стално су у најгорој фази, из које накратко изађу, а нема дана да се о рату не говори у вестима на хрватској телевизији. Либерално-демократски развој Хрватске, која је сада у НАТО и ЕУ, кочи то што се стално измишљају непријатељи попут југословенства, србофила - казао је професор Дејан Јовић из Загреба.

Јовић је додао да се недавна изјава хрватске министарке спољних послова Весне Пусић, за коју је рекао да не спада у "туђмановску струју", мало разликовала од става ХДЗ у погледу значења 5. августа, пошто је рекла да "Олују" треба прославити јер је Хрватска тада територијално уједињена и слави мир.

НИКОЛИЋ НА ПОМЕНУ

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Томислав Николић ће данас у Банстолу на Фрушкој гори присустовати парастосу жртвама страдалим у акцији "Олуја".

Како је саопштила председникова служба за сарадњу са медијима, Николић ће присуствовати и освештавању крста будуће цркве Благе Марије, у фрушкогорском насељу Краљев брег.

ЈОШ НЕМА СТВАРНОГ МИРА ЗБОГ ГОВОРА МРЖЊЕ

ГОВОР мржње против мањина је у читавој земљи, не само на стадионима или графитима, већ и у политичким говорима и медијима, оценио је саборски заступник у председник Српског народног већа Милорад Пуповац, који сматра да је проблем у томе што у Хрватској још нема стварног мира. Пуповац је изјавио да повратници немају услове који би им омогућили нормалан живот. Српско народно веће јуче је, поводом 20 година од акције "Олуја" и 25 година од почетка сукоба у Хрватској, поручило да саосећа са свима, и с Хрватима и са Србима, који су претрпели патње у периоду ратних страхота. Веће указује да у хрватској јавности, у иступима представника државе и друштва, ни након 20 година нема спомена на историјско страдање хрватских држављана српске националности, као ни исказа моралне и истинске правне одговорности за злочине који су почињени током и након "Олује".

ДАНАС БЕЗ САОБРАЋАЈА

ДРЖАВНИ пут првог Б реда број 19, према граничном прелазу Сремска Рача данас ће од седам до 23 сата, бити затворен за саобраћај, саопштила је Полицијска управа у Сремској Митровици. Саобраћај према Босни и Херцеговини биће преусмерен на путне правце према граничним прелазима Батровци и Бадовинци.

ХРВАТСКА ЗА ПАРАДУ ИЗДВАЈА СКОРО ДВА МИЛИОНА ЕВРА

ДВЕ деценије од војно-полицијске акције "Олуја", због несагласја у државном врху, Хрватска обележава војном парадом данас у Загребу, а у среду низом манифестација у Книну. Први пут у новијој историји Хрватске, 4. август, који се обележава као Дан победе и домовинске захвалност и Дан хрватских бранитеља, када је са подручја Крајине прогнано више од 220.000 Срба, док је готово 2.000 њих убијено или се води као нестало, биће обележен војном манифестацијом. Центар Загреба је због тога данима у саобраћајној блокади, а небо изнад Хрватске је повремено затварано због увежбавања припадника копнених и ваздушних снага.

Хрватски "Тпортал" пренео је да ће на паради учествовати више од 3.000 људи. Наводи се и да ће парада Хрватску коштати између 1,3 и 1,9 милиона евра. Годишњица "Олује" у Книну биће обележена низом манифестација - од "буднице" у зору, паљења свећа и полагања венаца код споменика хрватској победи у Книну, до откривања споменика Фрањи Туђману и концерта Томпсона и пријатеља.

ПЛАКАТИ ПРОТИВ ОЛУЈЕ

У ВУКОВАРСКОЈ улици у Загребу, којом ће се данас кретати војна парада поводом годишњице војно-полицијске акције "Олуја", осванули су плакати са именима крајишких села из којих је протерано српско становништво, односно села у којима су се за време и након акције догодили злочини над цивилним становништвом.

Уз називе места, на плакатима, између осталог, пише да је реч о групи грађана која се противи овогодишњем начину обележавања 20-годишњице "Олује".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (109)

Janko

04.08.2015. 08:09

Verovatno je zbog svega ovoga policijski sindikat noćas lumpovao celu noć u kafani na raskrsnici Jurija Gagarina i dr.Ivana Ribara. Uz krajiške pesme, pevača i pevaljku, i razglas toliko jak da hiljade ljudi nije moglo da spava. Prestali su jutros u šest sati ! Junaci !!!

RAjzoO

04.08.2015. 08:18

Ovaj nacin na koji hrvati slave Oluju je sramota i samar za sve ljude koji su stradali u njoj. Ne treba nasedati na provokacije koliko god to bili tesko, ako im ovo ide na cast onda neka ih.

Dumar

04.08.2015. 08:37

Taj svet ne zna sta je bol. On je stvoren da ga nanosi. Kada im se jednom vrati, crna ce im zakukati majka.

Dusan

04.08.2015. 08:46

Gledam ove slike, i razmisljam kako li se osecaju sada ovi ljudi posle toliko godina kada se vide na slikama kada mi osecamo golemu tugu, a najtuznije je sto se u nekoj drugoj zemlji ovaj progon slavi, eto kakav je ovo svet.

Sandra

04.08.2015. 08:50

Tuga,tuga,velika tuga,ni zamisliti ne mogu kako je tim ljudima bilo tada. Ne ponovilo se nikad vise.

BELA - RADA

04.08.2015. 08:51

Na veliku zalost srpskog naroda sto ovakav dan postoji, mi tugujemo dok Hrvati slave Oluju kao veliki praznik, oni nam se na svoj prepoznatljiv nacin rugaju. Moramo biti dostojanstveni prema zrtvama, da im odamo postovanje,da im se poklonimo. Nama je preostalo da u miru i tisini obelezimo ovaj tuzni dan.

Dragan

04.08.2015. 08:54

Cudi me da Ameikanci, i EU ne traze da se Srbiji zbog ovoga ne uvedu sankcije i osudi za genocid. Jedno mi nije jasno kad cemo se jednom dozvati pameti i shvatiti da su nam clanice EU i NATO-a najveci neprijatelji, samo su nas iskoricavali i unistavali sto se vidi kroz istoriju, a mi ih i dalje molimo da nas prime u EU i olaksamo im krajnji cilj unistenja Srbije i Srba. Ne u EU.

Sojka

04.08.2015. 08:55

Kako je to bilo užasno gledati. Zašto sada Evropa ne reaguje? Imali su 20 godina da shvate šta su Hrvati uradili.

Max Payne

04.08.2015. 09:15

Ono što najviše čudi je činjenica da se Hrvatska ponosi danom najvećeg etničkog čišćenja.

Simerijanac

05.08.2015. 20:34

@Max Payne - A šta očekivati od naroda djecoubica (jedini su imali logore za djecu), koji je prvi puta u istoriji pod svojom zastavom ratovao prije dvadesetak godina ?- hrvatska (namjerno malim slovom) 1995. godine 4.2mil.st.,a RSK dvjesto hiljada. Odnos snaga (bez NATO-a, BiH hrvata i muslimana) - 21 :1. Više imali vojnika no što je Srba bilo. I oni to slave ??? Ne čudi me,..

Malina

04.08.2015. 09:22

Zalosno i veoma potresno. . Treba obeleziti ovu godisnjicu u znak secanja na mnogobrojne zrtve.

Sonja

04.08.2015. 09:23

Stradalnici iz ovih kolona su bili i moji rodjaci, taj uzas i tu nemoc tesko je opisati...da se nikada ne zaboravi.

slobo

04.08.2015. 09:28

Danas se navršava 20 godina od početka Oluje, ali danas se navršava i 20 godina kako je naša Srbija hladno gledala kako Hrvatska vojska ubija i proteruje Srbe. Dok je mučenički narod zapadnog dela krajine plakao nad svojom sudbinom, u Beogradu naši generali podilazili su tadašnjem svevišnjem vođi Miloševiću a njegov sin otvarao bambilende i bogatio se. Isto važi i za Karadžića i Mladića i Vojsku Republike Srpske. Gde ste bili gospodo i šta je radila naša vojska???Sramota...

Predrag

04.08.2015. 13:28

@slobo - Jedinu , makar simbolicnu pomoc je dala vojska Republike Srpske napadajuci dva dana Orasje .Ideja je bila da se preko Orasja i Zupanje spoji vojska RS i vojska RSK u istocnom dijelu .Nije mi poznato da je vojsak RSK iz Vukovara imala kakvih dejstava .Cinjenica je da su Hrvati povukli sa krajinskog fronta elitnu antitenkovsku jedinicu da se odbrani Orasje.Da li je vojska S mogla vise -neznam.Bili su to teski dani.

Slovenac

04.08.2015. 09:28

Ovakav bol, kad ti neko oduzme dom, kuću, porodicu nikada ne može da prođe... Srbija danas tuguje... Samo grešni i bezdušni ljudi mogu da paradiraju i slave bol i tugu koju su naneli drugim ljudima, ogromna sramota za naše susede...

Marko

04.08.2015. 09:32

Velika tragedija, nadajmo se da nikada vise nista slicno nece da se pojavi n ovim prostorima.

Marija

04.08.2015. 09:41

Secam se duge kolone koja je prosla kroz moje mesto. Dao Bog da nikad ne osetim takvu tugu koju sam videla u njihovim ocima. Toga se secam kao da je juce bilo.

Oluja

04.08.2015. 09:46

Tolika prognanstva sa sopstvenih ognjišta neki slave, a neki i dalje žive u prihvatilištima jer su pobegli i goli i bosi bez ičega i igde svog! Mnogo ljudi je stradalo nepotrebno i mnogima je oduzeta prava na imovinu i lični život!Ovakve stvari niko ne zaboravlja i svi pamte!A onima koji slave neka im je na časti i neka se zapitaju plaše li se ikog do Boga zbog svega što su učinili (ma kako zvali svog Svevišnjeg)?

Točak

04.08.2015. 09:46

Budimo veliki u zalosti!Kao sto rece blazenopocivsi patrijarh Pavle BUDIMO LJUDI!Ali nikada ne zaboravimo one koji su izgubili svoje zivote!Slava im!

dule

04.08.2015. 09:53

Ko kroz istoriju nije smeo da udari na Turke, Austro-Ugare i Nemce taj sme na civile. Hrvatima hrabrost i moral nikad nisu bili jaca strana...

vojin81

04.08.2015. 09:54

Sto je jos tragicnije Oluja i dalje traje. Veoma mali broj ljudi se vratio na svoja ognjista, a ova zvanicna Hrvatska odrzava politiku nekadasnje NDH.

Petar

04.08.2015. 09:57

Tužan dan, dan koji se nikada ne sme zaboraviti, događaji za koje još uvek nisu svi odgovarali.

Bojan

04.08.2015. 09:58

Zlocin nije kaznjen zato sto je Hrvatska imala podrsku Amerike i najvecih zapadnih zemalja EU i ponovo se dokazalo da je politicki interes vazniji od pravde i da Srpske zrtve nikog ne interesuju.

Srpkinja Berane

04.08.2015. 10:18

Boli me duša dok ovo čitam. Lepo urađena reportaža, dovoljno dirljiva da mi se oči nakupe suzama. Svako ko ima imalo ljudskosti u sebi i voli svoju državu deli ovu bol sa mnom. Ne mogu ni da oprostim, ni da zaboravim, ni da rečima iskažem kolika me bol pritiska u grudima..

Malina

04.08.2015. 10:32

Treba ostati miran i setiti se stradalih... Mnoge su se Oluje dešavale Srbima kroz istoriju pa smo našli snage da opstanemo i ostanemo!

M

04.08.2015. 10:33

Pokoj dusama srpskih mucenika i pravednika, koje zlotvori pobise na vekovnim ognjistima. Saucesce u patnjama prognanih i diskriminisanih Srba. Svet i nase nove generacije moraju saznati istinu o srpskim stradanjima i nikad ne zaboraviti ni zrtve ni zlocince. Samo tako zlocinci mogu biti kaznjeni i nova stradanja sprecena.

ranko75

04.08.2015. 11:50

@Roka - Ta recenica je izraz nemoci,ocaja,besa,ocaja i sramote.To znaci da danas kao i ovih vise od 20 godina ni nasta nismo sposobni,pa sada "kad tad".Nema medju srbima vise obilica.Zasto nismo ubili Blera,Klintona?Aajde da kazemo imaju jake cuvare, ali mi ni Solanu nismo mogli da koknemo,koji je komandovao NATO. Hteli mi to da priznamo ili ne mi pokazujemo u zadnjih 25 godina da smo nula i fizicki i vojno i moralno.Uz svo nase negodovanje Srbija je bila najveca u SFRJ,posle sve manja.

Ko kaže

04.08.2015. 12:34

@Roka - kad mi se primakne trenutak da odem bogu na istinu, vratiću im koliko budem mogao...

čiča

04.08.2015. 11:10

@Gliga - Odkud ti ideja da oni koji se ponose Jasenovcem Jadovnim Olujom znaju za sramotu

da se ne zaboravi

04.08.2015. 11:41

@Gliga - Oni to slave jer je HDZ ponovo najjaca stranka u Hrvatskoj, kao sto je bilo pre tako je opet, jacanjem HDZ-a jaca i ustastvo u "lijepoj njihovoj".

Duško

04.08.2015. 10:47

Šta se desilo strašno je, ne ponovilo se,ali korene svega treba naći u nama. Ustaška kopilad pamti svojih dvesta koljača, krvavih do lakata na deci i srpskim civilima u Vukovaru, i slavi ih svaku godinu. Mi Srbi, zaboravili smo u trenu 700.000 žena, dece i staraca u Jasenovcu. I, brate, sludio nas je onaj krmak zagorski, žedne nas preko Dunava prevede.

Tikov

04.08.2015. 10:49

odlicna prilika za rezoluciju o genocidu u skupstini Srbije, ali nema. maskerada svak zna koliko je trgovcima preprodavcima mafijasima narkomanima i kockarosa stalo za srpsko ime, kad ti se smeje kad okacis zastavu Srbije pred kuce.

Povredjen

04.08.2015. 10:58

Oni kad su zalili mi smo im davali podrsku a oni su na to kamenjem uzvratili a mi kad zalimo oni slave?!?!?!?! mislim da je dosta tog licemerja ali doci ce maca na vratanca sto se kaze i pokucace oni na nasa vrata pognute glave...

Craishnick

04.08.2015. 10:58

I sta ste dobili, prazna sela bez seljaka koji su radili od jutra do mraka, sumu koju nema ko da krci, hercegovacke ustase koji nece da rade a o kulturi da ne pricam i sad slavite sto ste oterali prvog komsiju i pokrali sve sto je imao, meni konkretno znam i ime coveka slavni bojnik u kraju od mojih blokova je izgradio kucu. Svetac ce Vam biti covek koji je pokrstavao nozeve kojima su klali decu!Da li se zapitate gde idete i da li je to ono sto ste hteli u Hrvatskoj Vi normalni ljudi ako Vas ima

Slavica

04.08.2015. 11:03

Ovo je jedan od najtužnijih dana u Srpskoj istoriji, ne tražite od nas da zaboravimo, jer nikada nećemo, a kada Vi izgubite svoje domove zauvek, znaćete kako nam je bilo i kako nam je i dalje!

Gaj@

04.08.2015. 11:03

Sada ispada da su srbi jedini krivci za zlocin u srebrenici i to nas napadaju "samo tako."A ko je onda kriv za isterivanje srba iz Hrvatske?Da li ce neko biti kaznjen za to?

Realist

04.08.2015. 11:05

Za svu tu tragediju je kriv Milošević. Započeti rat a ne dozvoliti da se Krajina i Republika srpska ujedine je nevidjena glupost i skandal. Kad danas vidim da se neko zove Josip a preziva Milošević to dodatno pokazuje srpsku tragediju. Akademija nauka nije bila u stanju da popiše srpska prezimena . Kad su uzimali muslimanska i katolička imena što nisu izmislili i prezimena.Sve smo neki državotvorni narod a od Limes Sorborum nestajemo. Konačno je ova vlada progovorila.Priznajem

Posmatrač istorije

04.08.2015. 11:08

Nikada se nesme zaboraviti šta se desilo pre 20 godina,umesto da rade na pomirenju Hrvatska slavi pravi pravcati genocid,to su zaboga njeni temelji.

Stojan

04.08.2015. 11:19

Nadam se da se ovo nece nikada ponoviti. Treba da ucimo iz gresaka iz bliske istorije i da radimo na tome da zivimo u miru.

Milos Panic

04.08.2015. 11:28

Ne samo da boli sto nije bilo kazne vec sto se takav zlocin proslavlja a za svo to vreme Evropa i medjunarodna zajednica kao i druge institucije, cute.

strpljenje

04.08.2015. 11:32

Važno je imati strpljenja, vremena će se promeniti i Srbi će se vratiti na svoje u Krajinu.

Boka

04.08.2015. 11:33

Evropo , gledaj i stidi se. Da su Srbi ovako nesto uradili sravnili bi nas sa zemljom, a drugima oprastaju. Treba da znaju da nas nepravda jako boli.

realno

04.08.2015. 11:38

Ovo je ogromna tuga za srpski narod, nije mi samo jasno KAKO neko moze ovako nesto da slavi? Ovaj zlocin nikada nece biti zaboravljen i ne ponovilo se nikada vise!

Koliko je važna istina

04.08.2015. 11:45

Treba reću da se ljudima mora pomoći da prevaziđu bol, 20 godina je malo za jedan narod, ali za jednog čoveka to je puno, zato je ovo bitan podatak, da prolazi vreme da se ljudima koji su nasradali da prava satisvakcija.

ranko75

04.08.2015. 11:55

Trebalo je onda misliti koliko ce nas kostati oluja i ne dopustiti je, a ovako imamo sramotu i gubitak za celu istoriju.Uz Srbiju i JNA da dozvoli da iz Hrvatske poisteruju moze samo idiot.Zato Milosevica nije trebalo izruciti u HAG (zato je trebalo Djindjica na robiju), nego mu suditi ovde i robijao bi dozivotno.Nego zamislio Milosevic da glumi Tita,videla zaba da se kuju bivoli...Dozvolio da Tudjman istera srbe misleci da ce da ih smesti na Kosovo da popravi demografsku lsiku.Bez mozga!

more

04.08.2015. 12:20

Dok se je Miroslav Lilic sa hrvatske televizije kupao u moru, njegovo mjesto na televiziji je preuzeo admiral Davor Domazet Loso i tumacio tok operacije Oluja .

lila

04.08.2015. 12:20

Hrvati slave Oluju, dan kada su proterali Srbe i počinili zločin nad srpskim narodom. Tužno, da tužnije ne može biti.

Milica

04.08.2015. 12:22

Vidi,vidi...Ustase citaju cirilicu...pa ja nisam procitala njihove novine nikad u zivotu,niti me zanima sta se tamo pise i desava...

Vasojevic-Berane

04.08.2015. 14:48

@Milica - Interesantno,ja ne znam cak ni naslov makar jednih hrvatskih novina. Jel to ustase vole da cuju sta pise njihova istorija(srpski udzbenici,magazini,novine)? Znamo da nije lako prihvatiti sto su im djedovi bili slabasni srbi te su mijenjali vjeru za veceru ali takvi smo Mi,po hiljadu puta pustamo da nas nasi izrodi svaki put prevare. I oni i "bosnjaci" i mnogi drugi,ko ce koga no svoj svoga!!! Pustimo ih,nek im Bog sudi,nase je da volimo,cuvamo,pazimo i ljubimo jedni druge-SRBI SU NEBESKI NAROD!

Krle

04.08.2015. 12:36

U clanku je pogresno navedeno da je to ciscenje odobrila medjunarodna zajednica.Sigurno da to nisu odobrili ni Rusi, ni Kinezi ni mnogi drugi.Frustrira pomalo da se zapadna evropa i SAD smatraju medjunarodnom zajednicom.One istina, kontrolisu dosta medjunarodnih ustanova, ali svakako predstavljaju samo manji deo svetske zajednice.

kemo

04.08.2015. 12:45

E mogu li ja napisati komentar kao Bosnjak?Ovo sto pisem mozete naci u vise knjiga i dokumetarnim filmovima. Jedini sporazum koji je ispostovan izmedu raznoraznih politickih voda u bivsoj Jugoslaviji , je sporazum Tudman vs Karadzic/Mladic. Milosevis je uveo sankcije bosanskim srbima i oni su morali traziti druge dotoke nafte i ostalog. Sklopili su dogovor sa Tudman da ce od Hrvatske dobijati sve sto je potrebno a za uzvrat kad rene Oluja da se ne mjesaju.

Kemo

04.08.2015. 12:48

Istovremeno je dogovoreno da se naseli Bosanska Krajina hrvatskim Srbima jer je prazna posto su prognani vecinom Bosnjaci i Hrvati. A Kninska Krajina da se naseli pretezno posavskim i krajinskim bosanskimm Hrvatima.Hocu da kazem da koji su bolesnici vodili ove narode i preseljavali ih sa jednog mjesta na drugo kao da su obicne igracke . ...

Dragana

04.08.2015. 12:54

СИНУ ТИСУЋЉЕТНЕ КУЛТУРЕ(Јован Дучић)Ти не знаде мрети крај сломљеног мача, На пољима родним, бранећи их часно Китио си цвећем сваког освајача, Певајућ’ му химне, бестидно и гласно. Слободу си вечно, закржљала раcо, Чек’о да донесу туђи бајонети, По горама својим туђа стада пас’о, Јер достојно не знаш за Слободу мрети. Покажи ми редом Витезе твог рода, Што балчаком с руку сломише ти ланце, Где је Карађорђе твојега народа, Покажи ми твоје термопилске кланце....

kataklinger

04.08.2015. 13:03

a krajiski srbi se i nisu bas potrudili da pruze otpor. ostavili su iza sebe neke babe i dede, a vojska popalila prva. nisu cak ni ove kolone sa civilima obezbedjivali, te su ih hrvati napadali i martretirali gde god su stigli.

Maki

04.08.2015. 13:25

Dovoljno je samo pogledati ove slike pa da se najezis i zaiskri ti suza u oku,a ne doziveti i preziveti tako nesto.Da se ne zaboravi.

willy

04.08.2015. 13:37

Svet zna samo za bol majki Srebrenice, ostalo ih ne dotice. Mi ne smemo i necemo zaboraviti!

milanka

04.08.2015. 13:48

Dve decenije je prošlo otkad sam u svoju kuću primila one koji su iza sebe sve ostavili i pošli da besciljno lutaju, tražeći spas...i dan danas kada su se rasturili po svetu jave se i zahvaljuju, ne zaboravljaju kako je brat bratu pružio ruku u nevolji, ni dan danas ne zaboravljaju svoj prag na koji su se samo jednom uspeli osvrnuti i otišli u nepovrat

Askić

04.08.2015. 13:49

Ovakav zločin ne sme se nikada zaboraviti i mlađe generacije da treba da znaju kakva su bila stradanja srba!

Džoni

04.08.2015. 13:53

Morali smo da se oprostimo svojih domova, svoje zemlje svojih prijatelja, komšija sa kojima smo živeli ceo život samo zato što smo bili drugačije nacionalnosti. Ta izmišljotina ljudskog uma koja nas je podelila, šta je ona ko je ona, odakle njoj ikakvo pravo i osnov da razdvaja ljude. Dosta više razdvajanja i cepanja. Pocepano srce nikada ne može zarasti. Bar ne sasvim.

Zoran

04.08.2015. 13:57

Treba biti dostojanstven. Istinu o stradanju Srba iz Krajine ne sme nikada biti zaboravljena.

mmlmj

04.08.2015. 14:20

Пред олујом није бежала ниједна војна сила, него цивили, жене и деца. Заиста, Хрвати данас немају на шта бити поносни. Пред целом сликом прогона нашег народа са својих огњишта, прослава у Хрватској толико бедније изгледа. Било како било немогуће је вратити време, али у будућим годинама, можемо , ношени искуством, исправити грешке тако што их нећемо ни ми ни они опет правити

Mane

04.08.2015. 14:22

Hrvatska je u Oluji uspela ono sto nije ni u drugom svetskom ratu, za veoma kratko vreme je uspela da se resi preko 250000 srba od kojih je oko 1000 stradalo.

Milutin

04.08.2015. 14:31

Ne nismo i necemo ih zaboraviti, neka se ove fotografije i snimci posalju Zagrebu i neka dobro pogledaju jer razloga za paradu nema.

Igi

04.08.2015. 14:47

To je za svaku osudu sto je tad pocinjeno. Covek je covek bilo da je Srbin, Hrvat ili neko treci. Ali bolesne umove treba kazniti po svaku cenu. Pitaju li se sta bi bilo kad bi Srbija pravila cistac, sta bi bilo s tolikim nacijama i narodima? Gde bi oni stigli?

Nina

04.08.2015. 18:21

to nisu ljudi kad su im ruke do laktova uprljane nevinom krvlju i dzaba stavljaju ruke u dzepove kad im iz istih vire zmijuterine.zao mi je njihove dece koja uce od starijih da mrze.

Lilijana

05.08.2015. 07:17

Bruka i sramota za Hrvatsku koja slavi najveći progon srba posle drugog svetskog rata!

ellach

05.08.2015. 14:35

Realno.... Cijeli je balkan jedna velika ludara, gdje je narodu cast velicati zlocin, hrana osudjivati svakog ko nije kao on, cilj zivjeti u proslosti i kukati u buducnosti, ocekivanja zivjeti sa mrznjom kao crkveni mis. Onaj dio naroda, kojem je vaznije osigurati buducnost sebi i svojim potomcima, dooobro koristi ono nesto sto se desilo daaavno, kad vecina djecurlije pune mrznje nije ni postojala. Zavadi pa vladaj ... Zivite kako ste zasluzili sva 3 naroda ;)

Srbin

05.08.2015. 15:35

Zaista se slazem, svak ko ode u Hrvatsku na more, posle ovoga... treba ga proterati iz kuce... da vidi kako je tom narodu tada bilo...