СРПСКИ генерал у пензији Борисав Ђукић (67) није једини Србин осумњичен за ратне злочине ухапшен у Црној Гори.

Ђукић је ухапшен је по потерници Националаног бироа Интерпола Загреб, због сумње да је починио ратни злочин на подручју те државе за време грађанског рата у СФРЈ. Тренутно је у Спужу, у одвојеном делу у којем бораве сви који чекају екстрадицију. Процедура је у овом случају дуга и могла би да потраје и до седам недеља.

Док ово хапшење добија све већи публицитет у медијима, они који дуже памте присећају се да је у Будви 17. јуна 2007. ухапшен генерал српске полиције Властимир Рођа Ђорђевић, тада већ бивши начелник Ресора јавне безбедности МУП Србије. Из Црне Горе је експресно испоручен Хашком трибуналу, који га је тражио због ратних злочина на Космету. Недавно је правоснажно осуђен на 18 година затвора, а првостепеном пресудом добио је 27 година робије, коју издржава у Немачкој.

Непуне три године касније, 24. маја 2010, црногорска полиција ухапсила је у насељу Добре Воде код Бара Србина из Хрватске Николу Муњеса, по Интерполовој потерници из Хрватске.

Наиме, Жупанијски суд у Задру је у марту 1995. године у одсуству прогласио кривим Муњеса, са Бранком Ботом (45) и Савом Шарићем (61), да су као припадници милиције САО Крајине у новембру 1991. године у селу Перушићу код Бенковца мучили хрватске мештане и да су једну особу физички малтретирали и одузели јој возило, чиме су починили ратни злочин против цивила. Муњес је осуђен на девет, а Бота и Шарић на по седам година затвора. Муњес је после хапшења изручен Хрватској. Исте судбине је био и Станко Ковачевић из околине Книна, који је тој земљи изручен 17. фебруара 2010, после хапшење у новембру 2009. године, такође по потерници Интерпола за наводни ратни злочин.

Док се осведочени злочинац Хашим Тачи слободно шета Црном Гором, где је постао и почасни грађанин Улциња, а ништа мање гостопримство не ужива ни бивши генерал Агим Чеку, осумњичен за ратне злочине над Србима у Медачаком џепу, власти у Црној Гори хапсе оне на које привремене власти у Приштини упру прстом. Тако је 19. фебруара ове године у Подгорици ухапшен Мираш Мишко Геговић (68), из Ђаковице, по потерници Унмика, због наводног ратног злочина против цивилног становништва у Ђаковици, 1999. године.


ПРЕТЊА И ЖЕНАМА

ХАПШЕЊЕ по свој прилици чека још двадесетак Срба са Космета, међу којима има и жена, због наводних злочина на Космету. Неки од тражених, на срећу, имају држављанство Црне Горе, па неће бити испоручени Приштини.