Шта се заправо догађало у Сребреници 1995. године и како се генерал Ратко Младић обраћао избеглицама сведочи овај видео који је дуго био цензурисан.

Овај видео снимак познат је од раније, али сам један његов део. Оно што је до сада скривано, што се крило од очију јавности, коначно је изашло на видело - како се Ратко Мадић обраћао избеглицама из Сребренице и Жепе.

Након што је Сребреница пала, муслимани из Жепе су се предали, а генерал Младић је наложио њихову безбедну евакуацију ка територији које држе трупе Алије Изетбеговића. Младић је ушао у сваки од аутобуса у коме су били муслимани, спремни за евакуацију, лично ушао, представио се и у сваком одржао сличан кратак говор, обећавши безбедан пролазак и пожелевши срећан пут и миран живот.

"Ево дошао је дан да ме видите уживо. Свашта су вам причали о мени. Сад ме гледате, ја сам генерал Младић.... Жао ми је што је до овога дошло, али криви су неки међу вама, ја не! Срећно!"

"Дошао је дан да ме видите уживо. Желим вам срећу и да више не ратујемо! Да се снађете у животу и сви да живимо у миру... Памет у главу, ово вам је направио Алија и његова банда.... Довиђења", овако је причао Младић у обраћању избеглицама.

Он је такође упозорио војно способне и нагласио да им сад поклања живот, иако су неки од њих на њега и пуцали.

"Међу вама има и војно способних, који сте до сада на мене пуцали. Свима вам опраштам и поклањам живот. Сви сте безбедни и све вас пребацујем за Кладањ. Немојте више долазити преда ме на фронт. Следећи пут нема опроштаја. Сад вам поклањам живот. Ја сам према вама милостив, а ви према нашој деци нисте били 92 године у кањону Жепе".

Некима се и лично обраћао објашњавајући ситуацију у којој с налазе:

"Мехмеде, жив ми био и памет у главу. Могли сте ви да живите овде, нико вас не би дирао да се ваши нису лаћали нашег живота и улазили у наша села. Срећно децо, растите у миру!".


(Извор: srbijadanas.com)