Ловац на нацисте: Апсурдно је поредити Сребреницу са холокаустом

Taнјуг

17. 06. 2015. у 09:12

Ловац на нацисте: Апсурдно је поредити Сребреницу са холокаустом

Архива

Један од најпознатијих светских ловаца на нацисте Ефраим Зуроф, директор центра "Симон Визентал" из Израела каже да је апсурдно поредити холокауст, геноцид у Руанди и злочине у Сребреници
БЕОГРАД - Један од најпознатијих светских ловаца на нацисте Ефраим Зуроф, директор центра "Симон Визентал" из Израела каже да је апсурдно поредити холокауст, геноцид у Руанди и злочине у Сребреници.

У телефонској изјави за "Политику", он је неколико пута поновио да то није исто и да је страшно правити таква поређења.

"Волео бих да су нацисти склонили јеврејске жене и децу пре свог крвавог похода, уместо што су их убили, али то се није десило, као што знамо. Ни Руанда и холокауст нису исто, иако су злочини који су се догодили у Руанди много сличнији холокаусту од онога што се десило у Сребреници. Али, опет, то није исто. Пре свега, ни Руанда ни Сребреница нису биле индустријско масовно убијање какво је почињено у холокаусту", истиче Зуроф.

Он није желео да коментарише нацрт резолуције о Сребреници, која би на предлог Велике Британије почетком јула требало да се нађе пред Саветом безбедносит Уједињених нација.

На питање како оцењује део резолуције у којем се осуђује свако порицање геноцида у Сребреници, Зуроф је одговорио да није сигуран да је оно што се десило у Сребреници геноцид.

"Колико знам, оно што се тамо десило није опис или дефиниција геноцида. Мислим да је одлука да се то назове геноцидом донета из политичких разлога. Очигледно се догодила трагеија, недужни људи изгубили су живот и треба да се сачува сећање на њих", наводи Зуроф.

Он додаје да су политички разлози превагнули и када је теребало заузети став према страдању огромних размера у Руанди, где је од априла до јуна 1994. године побијено око 800.000 припадника мањинског народа Тутси.

"Иако то јесте био геноцид, Бил Клинтон није желео да то назове геноцидом из политичких разлога, јер није жело да буде присиљен да предузме нешто поводом тога", рекао је Зуроф.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Djekna

17.06.2015. 09:24

Braca Rusi ce uloziti veto, sto se mi sekiramo oko te rezolucije? Pa Rusi nas obozavaju i stite od vajkada.

Snouden

17.06.2015. 10:34

@Djekna - Ako samo uloze veto zapadna propaganda nece propustiti sansu da ih ocrni u podrsci genocidu. Medjutim, ako budu trazili diskusiju na zadanu temu, mogu lepo da prezetnuju masu onoga sto se skriva od svetske javnosti i na taj nacin malo uzdrmaju one koji stoje iza projekta Srebrenica.

Dovla Car

17.06.2015. 11:15

@Djekna - Bilo koja clanica koja ima veto moze da ga ulozi samo ako se uputi zvanican zahtev,to je procedura.Nasi nece raziti veto,zato sto na vlasti i opoziciji imamo kvislinge koji se menjaju i unistavaju svako po malo ovu drzavu i narod.

Ненад

17.06.2015. 10:20

Ајмо онда да направимо резолуцију о Јасеновцу!

Stefan

17.06.2015. 20:03

Nisam siguran da su neduzni muslimani izgubili zivot u Srebrenici.Streljani su muslimanski vojnici zbog strahovitih zlocina pocinjenih nad Srbima oko Strebrenice,gde je ubijano sve odreda,kao u Drugom svjetskom ratu,sto i po definiciji i jeste genocid,u odnosu na Oriceve koljace koji su pretezno ubijali zene,djecu i starce,cak i zivotinje koje su zatekli u selima.

Милутин

18.06.2015. 00:15

Двадесет година је прошло од тог догађаја а једина масовна гробница откривена је у Поточарима и још се пуни, ко зна чиме и одакле! Стиче се утисак да им шехиди ничу на њивама као печурке па када се приближи 11. јули они их уберу и посаде у Поточаре. Докле ће та понижавање правих жртава рата, оних који су убијени јер нису хтели рат. Таквих има на све три стране и они су жртве рата а не они који су узели оружје. Вику око Сребренице дижу стварни кривци за злочине да сакрију свој удео у томе!

dule trubica

18.06.2015. 00:18

Hvala bogu da istina izlazi u javnost, vojno sposobni ljudi su ubijeni jer se nisu predali GENOCID je cista politicki motivisana zapadna propaganda. Ovo jeste tragedija ali nikako Genecid.

Hasan seckati

18.06.2015. 10:33

@dule trubica - Da malo ispravim. nije tacno da nisu ubijeni sto se nisu predali. do 400-500 su ih pobili Erdemovic i kompanija i 300-400 je pobijeno nakon ubistva jednog srpskog strazana i pokusaja bekstva u selu Kravica. Ostatak je mahom poginuo u proboju do Tuzle ali su i te cifre zestoko preuvelicane.

Dragan

18.06.2015. 09:41

Svaka čast gospodinu Zurofu, mi to dobro znamo da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida već se desio samo zločin nad ratnim zarobljenicima. Međutim ovih dana predstavnici Soroševih NVO sprovode pravu histeričnu antisrpsku propagandu da Srbija prizna učestvovanje u nepostojećem genocidu i da se u Beogradu održi nakaradni performans ležanja ispred Skupštine Srbije.

Dule

19.06.2015. 22:30

@Dragan - U građanskom ratu nema zarobljenika nego ko koga i kako mu volja. Zato je gradjanski rat rat zločinaca. U vojnim sukobima Jugoslavije nisu ratovale nikaskve države izmneđu sebe koje bi jedna drugoj objavile rat, već pojedine oružane grupacije izbijanjem lokalnih obračuna. Gde bi neka od njih mogla da drži, čuva i hrani zarobljene.