Артман: Пресуда Шешељу већ написана

Танјуг

22. 11. 2014. у 13:16

Артман: Пресуда Шешељу већ написана
Пуштање лидера радикала Војислава Шешеља на слободу је недопустиво, посебно зато што је пресуда против њега већ написана али није објављена изјавила је Флоранс Артман, бивша портпаролка хашког тужилаштва

Пуштање лидера радикала Војислава Шешеља на слободу је недопустиво, посебно зато што је пресуда против њега већ написана али није објављена, изјавила је за љубљанско "Дело" Флоранс Артман, бивша портпаролка хашког тужилаштва.

"Пресуда је већ написана, а нико не жели да каже каква је. Шешељ није тако болестан да не би могао да слуша њено читање", рекла је Артман, а преноси Хина.

Према њеним речима, Шешељево пуштање на привремену слободу није оправдано ни са аспекта људских права.

"Никога још нису превремено пустили на такав начин. Свакоме треба рећи да ли је крив или не. Нико не жели да умре, а да не добије одговор на то питање", рекла је Артман за словеначки лист.

Случај Шешељ је, како је навела, доказ да су у Хашком трибуналу "потпуно неодговорни људи" који би, по њеном мишљењу, требало да се повуку, заједно с главним тужиоцем Сержом Брамерцом.

"Они су сасвим изнад свега, изнад међународних стандарда, изнад Савета безбедности УН, па и изнад Бога", додала је иронично бивша портпаролка хашког тужилаштва.

Она каже да, када би била на месту хрватског председника Ива Јосиповића, не би писала председнику Хашког трибунала Теодору Мерону него чланицама Савета безбедности и питала их шта се догађа.

"За рад Трибунала плаћамо велике новце, а у замену добијамо само покушај ревидирања историје сукоба и превремено пуштање једног лудака", истакла је Артман.

У осврту на стање у Хрватској у вези с процесом помирења и суђења у Хагу, она је оценила да ствари "превише споро напредују" и да је "национализма све више".

"Тога не би било да нема страха од суочавања с прошлошћу", рекла је Артман, додавши да је хрватска операција "Олуја" била легитимна, али да кривци за злочине који су током и после ње почињени нису кажњени.

"Ако неко проговори о тим злочинима, аутоматски се оптужује да се противи акцији којом је Хрватска повратила контролу над својом територијом", навела је Артман у разговору за словеначки лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

зокс

22.11.2014. 13:29

Оног момента кад је ступио у то спрдиште од судишта пресуда му је написана!Довољно је што је Србин!

Pravo

22.11.2014. 13:47

Ова Артманова признаде да је пресуда написана иако трећи судија још није прочитао све списе. То представља још један доказ како ради тај суд. Оно што још можемо да сазнамо из овог њеног коментара је...ко то обавештава Флоренс Артман да ли је или није написана пресуда. Како она долази до тих података. Овој смејурији од "суда" треба стати на крај и заштити грађане Србије од грубоб кршења људских права.

goran

22.11.2014. 14:24

gdja Artman priznaje, iz razloga koji njoj licno pogoduju, da tzv tribunal nije institucija koja radi na osnovu bilo kakve zakonitosti, niti uvazava bilo cije interese izuzev sopstvenih i onih koji ih placaju. nije bilo ista drugacije kada je ona radila za tu ustanovu. niti je bilo, niti ce ikada biti drugacije. kada nekome stoji mac pod grlom, smesno je ocekivati pravdu. ko sacuva glavu, dobro je prosao.

Džo, Džet, Averel i mama Dalton

22.11.2014. 15:46

Šešelja su pustili kauboji ne bi li u Srbiji ponovo nastao haos!

зокс

23.11.2014. 06:53

@Džo, Džet, Averel i mama Dalton - Džo,i ostali........,ал си ти наиван!А шта то спречава каубоје да направе хаос у Србији и без др.Шешеља?Је ли немају довољно војске,домаћих слугу и полтрона којих је Србија препуна,или немају довољно оружја за тај евентуални хаос?Не треба њима др.Шешељ за то!

Zika

23.11.2014. 00:33

@Zoran1 - Sta je vojvoda nego vodja. Nemci to kazu derFfirer a Italijani Il duce. Seselj radi u korist stete sopstvene otadzbine. Moramo resonski da razmisljamo. Ne mozemo ko guske u maglu.

Zoran1

24.11.2014. 06:52

@Zoran1 - Ziko dali je Seselj radio i radi u korist ili na stetu Srbije je sasvim druga prica. Nepravda je da su ga drzali u zatvoru 11 godine bez presude. Ja licno za njega nikada nebi glasao ali to ne menja cinjenicu da je tribunal politicki organ a ne ogran pravde.

Otac Grigorije

23.11.2014. 01:01

Iako nisam pristalica srs, podrška Vojislavu Šešelju u borbi protiv zapadnih globalista.

bisa

23.11.2014. 03:00

Ako joj je vec toliko do toga da Seselj cuje presudu neka je Floresita trazi i dodje da mu je procita.....verujem da ce Sekiju biti drago da je vidi :)

Neno

23.11.2014. 22:46

šešelj je pričao održavao mitinge..verovatno mu se može suditi radi govora mržnje...ali na njegovim rukama se nelepi krv kao kod Ustaških generala.Direktno odgovorni za klanja ubijanja i etnicka čišćenja pre i posle oluje...Ni hrvati a ni haški tribunal nemogu se zato stideti jer obraza nemaju.

djuro

25.11.2014. 01:22

A ja mislio da je Haski Tribunal nezavisan od politike?? E jesam se prevario! Sude coveku zbog politike!? Isto kao Kumunisti! Zar ne?

vlada

03.12.2014. 00:39

Nije ona samo Šešelju napisana! SVI Srbi su imali unapred napisane presude! To svi SRBI znaju! Da se šlihtam, nikad nisam bio za Šekija ali mi nije jasno - zašto? Ustvari, jasno mi je jer ima jedna ada na Dunavu, koja je "zapala" hrvatima za oko! Ne verujete?