СРС о Шешељу: Метастаза на јетри, могућа операција

Танјуг

19. 10. 2014. у 15:01

СРС о Шешељу: Метастаза на јетри, могућа операција
Председнику Српске радикалне странке др Војиславу Шешељу откривене су метастазе на јетри, а следеће недеље након прегледа ПЕТ скенером, знаће се да ли ће он и када бити још једном оперисан

Председнику Српске радикалне странке др Војиславу Шешељу откривене су метастазе на јетри, а следеће недеље након прегледа ПЕТ скенером, знаће се да ли ће он и када бити још једном оперисан, изјавио је данас заменик председника СРС Немања Шаровић.

Он је на конференцји за новинаре, како се наводи у саопштењу странке, навео да су Шешељу откривене метастазе на два места на јетри.

Лидера радикала је пре годину дана оперисан, јер је имао карцином дебелог црева.

"Војислав Шешељ је нове тегобе осећао још од операције у децембру прошле године, а током последњих месеци константно има повишену телесну температуру између 37 и 38 степени, због чега је упорно тражио додатне прегледе, али за шта су му затворски лекари тврдили 'да је у Холандији нормална температура'", навео је Шаровић.

Председник радикала је пре месец дана био на ултразвуку у затворској болници и том приликом је затворски лекар констатовао промене на јетри за које је тврдио да није ништа озбиљно у питању.

"На више пута поновљен захтев, Шешељу је достављен извештај затворског лекара на коме је, пре фотокопирања, преко места на коме је била уписана дијагноза прелепљен бели папир, што значи да Хашки трибунал намерно и систематски од Војислава Шешеља крије истину о његовом здравственом стању", истакао је Шаровић.

Он је подсетио да је Шешељ је у Хаг отишао пре скоро 12 година као здрав човек, али да је "неадекватној и неблаговременој медицинској нези и упорном кршењу његових процесних и основних људских права његов живот и више наврата био озбиљно угрожен".

"Потпуно је очигледно да је у Хагу на делу нови покушај ликвидације др Војислава Шешеља и да Хашки трибунал који за 12 година није успео да донесе пресуду против Војислава Шешеља, нити прибави било какав доказ против њега, покушава да из безизлазне ситуације изађе тако што ће га ликвидирати у Притворској јединици", рекао је Шаровић, а наводи се у саопштењу.

СРС захтева безусловно и моментално пуштање Шешеља на слободу јер су, како се наводи, сви разумни рокови за доношење пресуде одавно прошли, те да нема ниједног аргумента којим би могао бити оправдан његов даљи притвор.

"Ниједна српска Влада у последњих 12 година није урадила ништа да заштити др Војислава Шешеља или макар олакша његов положај у Хагу већ су често чинили управо супротно", каже Шаровић.

СРС ће се, како је рекао, током наредних дана обратити Савету безбедности Уједињених нација, амбасадама пријатељских земаља и међународним организацијама које се баве заштитом људских права, а планирано је и организовање скупова подршке Шешељу у земљи и иностранству, са којих ће бити затражено његово ослобађање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ljubica

20.10.2014. 16:02

@Milosav - Eh, da nije bilo onog srpskog nesrecnika koji je vapio "Vodite ga i ne vracajte nam ga vise".