Крвник нормално живео и радио у Новом Саду

Драган Вујичић

22. 06. 2014. у 21:15

После хапшења Србина оптуженог да је као припадник хрватске војске масакрирао људе у свом селу. У покољу страдало 14 српских цивила. Пријаве против злочинаца поднете и у Београду и у Загребу

ВЕСТ да је у четвртак у Ријеци ухапшен хрватски војник Рајко Кричковић (57), под отужбом да је 6. августа 1995. године у личком селу Кијани учествовао у масакру 14 најстаријих житеља тог места који се нису повукли пред Туђмановом „Олујом“, као бомба је одјекнула међу расељеним Крајишницима. Кричковић је иначе Србин, пореклом из Кијана! Живео је у Загребу, а као припадник 118. домобранске пуковније Хрватске војске августа 1995. године ушао је у село на челу бојовника.

Оптужница из Ријеке Кричковића терети да је лично убио Мару Совиљ (75), њену ћерку Миру (50) и сина Раду (48). Миле Совиљ, који је избегао покољ и потом у Хагу сведочио на процесу Готовини о „случају Кијани“, тврди да је Кричковић убио и његовог оца Владу и још неке.

За овај злочин до данас нико није одговарао - ни у Хрватској, ни у Хагу. Како прича Миле Совиљ, имена џелата који су одговорни за покољ у Кијанима протерани Личани сазнали су непосредно после „Олује“. Јавили су им Хрвати, комшије, познаници, не желећи да белег кривице падне на недужне. Осим Кричковића, у убијању су учествовали и други војници - Хрвати.

Пријаве против злочинаца су биле поднете и у Загребу и у Београду, а о масакру у селу расправљало се и пред Кривичним већем Хашког суда у случају Готовина и Маркач, па и пред Међународним судом за геноцид у Стразбуру ове године.

Протеклих 19 година преживели и избегли Совиљи живели су у Новом Саду. Кажу да се Рајко Кричковић толико осилио да је после 1995. године почео да долази у Нови Сад. Ту је неко време живео у ванбрачној заједници са женом чијег су мужа његове „колеге по шаховници“ ликвидирале у страшном злочину 22. јануара 1993. године на превоју Мали Алан, сто метара од пункта Унпрофора, заједно са 22 друга војника Српске војске Крајине. Крајишницима се хвалио колика му је „пензија“ за 135 дана рата у „домобранима“. Чак је нашао и посао у Новом Саду!

ПРАВОСНАЖАН САМО БОЖО ЗА ратне злочине за време и након акције „Олуја“ води се у Хрватској више поступака, али постоји свега једна правоснажна пресуда. Божо Бачелић (Албанац, хрватски војник који је променио име) осуђен је на седам година затвора за убиство двоје старих српских цивила у Прокљану крај Скрадина.

- Кричковића сам пријавио Тужилаштву за ратне злочине у Београду још 2007. године - прича Миле Совиљ. - Нико није реаговао. Улазио је и излазио из Србије без проблема. На процесу Готовини Кричковићево име је означено као име крвника. Ништа му се није догађало. Живео је свој злочин без казне.

Совиљ се, док говори о Кричковићу, гуши од чемера. Прича да је све ове године након злочина живео као у неком бунилу, не верујући да је правда толико недостижна обичном човеку. Миле наводи да је Рајко Кричковић чак једном пришао његовом сину у Новом Саду и руковао се са њим. Овај није знао о коме се ради.

Сећа се свог последњег сусрета са оцем Владом, пре него је убијен августа 1995. године:

- Била је врућина и Хрвати су пробили линију на Велебиту - прича Миле Совиљ. - Из Грачаца сам дошао да кажем родитељима да се пакују и крену са мном, али отац није хтео ни да чује. Мирно је чувао краве.

Док су топови тутњали са Влебита Владо је упитао сина Милана:

- Ја, ни ти, ни нико наш Хрватима ништа нисмо урадили, па што да бежимо?

Био је и љут зато што његова супруга плаче и спрема се у збег и подсећао је да је Туђман дао реч да од Срба нико нема разлога да страхује.


“ЖРТВОВАЊЕ“

ДИРЕКТОР „Веритаса“ Саво Штрбац вели да ово није једини случај да су у Туђмановој држави Срби чинили злочине над својим сународницима. Многи су били приморани да то ураде да се „докажу“ и тако спасу своје главе и главе породица.

- Крајем маја на Брионима су се састала тужилаштва за ратне злочине Србије и Хрватске и Београд је поново поставио питање зашто Загреб не хапси злочинце за које имају све доказе - твди Штрбац. - Хрвати су зато прво „жртвовали“ Кричковића.

Он додаје да се знају и имена људи који су побили српске војнике на Малом Алану 1993. године, током примирја. Али, они су Хрвати...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Dule Trubica

23.06.2014. 00:29

Mile svaka tebi cast sto si iscekao pravdu ili ustvari hapsenje ubice svog oca. Kakva li ce presuda tek biti? Pravedna nadam se.

strmoljub tarabic

23.06.2014. 05:15

fuj! Mislim na Hrvatsku i njeno pokrivanje zlocina. Slabih i poremecenih ljudi ima u svakom narodu, bilo je u njemackim logorima Jevreja koji su ubijali i mucili Jevreje. Nedostaje vam "ugao" pri donosenju ove informacije, tj. nije da ga nema, ali ga dajete na kraju kad je citalac vec gotovo dosao do zakljucka da su Srbi cudan "nakot". Trazite pametnije novinare da pisu o ovakvim stvarima, tj. urednike.

strelac

25.06.2014. 02:59

@strmoljub tarabic - I ta lujka sto je zivila sa njim mozda joj je muza ubio a pricaju da je znala od prva dana da ih je pobio treba I nju isto sa njim za prikrivanje zlocina ,jedva je docekala da sahrani muza da zivi slobodno I radi sta hoce I prikriva ubicu

Srki

23.06.2014. 07:27

Prvo sto treba u ovom slucaju je prozvati javnog tuzioca za ratne zlocine, Vukcevica i Vekarica, te im uruciti otkaze i da se nikada vise ne mogu baviti pravnim poslovima, znaci gubitak licence za obavljanje pravnim poslovima bilo koje vrste

marko

23.06.2014. 07:31

"Iz Gračaca sam došao da kažem roditeljima da se pakuju i krenu sa mnom, ali otac nije hteo ni da čuje. Mirno je čuvao krave." Kad si glup i treba da pogines. Surovo, ali istina.

4c

24.06.2014. 11:57

@marko - Marko,Marko,neznam dal je to glupost ili nesta jos gore?Pobili su hiljade onih koji su im povjerovali,zanimljivo da se to desilo u krajevima koji su u drugom svjetskom plivali u srpskoj krvi!?Njesam pametan.U kontaktu sa protjeranima i onima koji se vratise uvijek jedno te isto "pusti to,to je proslo"!?A meni je zao djece,djece koja ce ponovo natopiti srpskom krvlju srpsku zemlju zbog nase roditeljske gluposti i izdaje matice.Krijuci istinu olaksavamo krvniku posao!

Marcus

26.06.2014. 20:34

@marko - Mnogi koji su otisli su mnogo puta pozelili da su ostli i bili ubijeni nego sto su otisli, zato kvalifikacija, tipa kad je glup i neka je i nije bas na mjestu. Al bice da neko i jeste glup.

vLADIMIR

23.06.2014. 09:08

Nikakva novost što se tiče naše svesti... Bitno je da smo se mi obračunali sa generalima koji su nas branili od NATO pakta. A izdajnici su kod nas odlično uspevali oduvek, valjda su klima i zemljište povoljni? Naše ogledalo...vekovno.

Velika Srbija

23.06.2014. 11:33

@vLADIMIR - Takva je velika Srbija.Tražili ste dobili ste.Karlovac,Karlobag,Ogulin,Virovitica.

вук

23.06.2014. 10:56

Случај ''кричковић'' је, заправо, парадигматична илустрација генезе тзв. хрватске нације, настале углавном конвертитско-ренегатским мутацијама оних најгорих у српском етничком корпусу. А што је дотични усташки злочинац могао мирно да борави у земљи Страдији, не треба да чуди, с обзиром на природу и карактер досманлијске марионетско-квислиншке власти.

zašto Zagreb ne hapsi zločince ?

24.06.2014. 15:35

Ironija stvarnosti ! Pravo pitanje je zašto Beograd nije uhapsio "nedvosmisleno osumnjičenog" u Novom Sadu ?Nemojmo na ovo pitanje odgovarati, jer se otvaraju mnoga druga pitanja !