Јосиповић: Дан победе и одбране слободе, Дачић: Без правде за Србе

Танјуг

01. 05. 2014. у 17:13

Јосиповић: Дан победе и одбране слободе, Дачић: Без правде за Србе
Председник Хрватске Иво Јосиповић и други хрватски званичници оценили су поводом обележавања 19. годишњице акције "Бљесак" да је данашњи дан велики дан за Хрватску и дан победе и одбране њене слободе

Председник Хрватске Иво Јосиповић и други хрватски званичници оценили су поводом обележавања 19. годишњице акције "Бљесак" да је данашњи дан велики дан за Хрватску и дан победе и одбране њене слободе.

"Данашњи дан - дан је кад се сећамо победе у Домовинском рату, у одбрани наше слободе, демократије, наше државе. Захвални смо свим бранитељима, посебно онима који су дали свој живот, своје здравље за одбрану домовине", рекао је хрватски председник, пренела је агенција Хина.

Премијер Зоран Милановић рекао је да је "Бљесак" био велики дан за Хрватску, која је на ту акцију поносна.

"Велика хвала свима који су дали и најмањи допринос, а онима који су дали животе њима се, уствари, не можемо захвалити и њиховим обитељима", казао је Милановић.

Председник Хрватског сабора Јосип Леко је новинарима рекао да је данас "19. годишњица, а Бљесак светли истим сјајем" те да је то била преломна акција хрватске војске и хрватске државе.

Председник ХДЗ Томислав Карамарко рекао је да је данас изузетно свечан и важан дан.

"На данашњи дан почела је велика акција Бљесак. Почело је ослобађање Хрватске... морамо се сећати свих тих наших пријатеља... посебно оних који су животе дали за слободу

Хрватске", рекао је Карамарко.

У хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак", према подацима

Докумантационо-информативног центра "Веритас", убијено је 283 Срба из западне Славоније, међу којима 57 жена и деветоро деце.

У акцији која је трајала 1. и 2. маја мање од 36 часова из западне Славоније, која је тада била у саставу Републике Српске Крајине, односно из сектора Запад, под заштитом снага Уједињених нација, протерано је најмање 15.000 Срба.

Напад хрватске војске и полиције на заштићену зону УН сектор "Запад", почео је 1. маја 1995. у 5.30 сати, и у њему је 16.000 припадника хрватских снага заузело тај део западне Славоније.

Претходно је, у неколико војних акција до краја 1991. године, из западне Славоније протерано 67.000 Срба.

ДАЧИЋ:ПРАВДА ЗА СРБЕ У СЛУЧАЈУ "БЉЕСАК" НЕДОСТИЖНА

Вицепремијер Ивица Дачић изјавио је поводом 19. годишњице операције "Бљесак" да се показало да је правда за Србе у том случају спора и недостижна. Дачић је новинарима у Београду рекао да је несхватљиво да се годинама говори о борби против ратних злочина, а да је за такву акцију, у којој је страдало више хиљада људи и велики број људи протерано, мало одговорних за то процесуирано.

"То је доказ да правда ипак није у свему, како се каже у пословици, спора, али достижна. Она је у овом случају била и спора и недостижна", рекао је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Зло слави победу

01.05.2014. 17:45

"Блјесак" и "Олуја", дани велике срамоте за хрватско и западноевропско друштво и још веће срамоте за српску војску.

Zmaj

02.05.2014. 08:05

@Зло слави победу - Hoces da kazes da je Hrvatska vojska pobedila Srpsku?Onda se vidi koliko malo znas.Prvo Srpska vojska je povucena po naredbi Milosevica,drugo NATO je sa hrvatima bombardovao Srpske polozaje i uveliko naoruzao i opremio hrvatsku vojsku kojoj nije bilo tesko zauzeti ono sto je ostalo nebranjeno i bacati bombe po civilima koji beze.Zato nije to sramota Srpske vojske koja je izvrsila naredbu i povukla se nego Milosevica koji je kada je mogao trebao uci u Zagreb i postaviti Tudmana i hrvate na mesto.

Jovanović Zmaj

03.05.2014. 11:42

@Зло слави победу - Čitajte Jovana Jovanovića Zmaja "Hrvat se ne bori da nekom nešto otme ..........

Зло слави победу

03.05.2014. 18:33

@Зло слави победу - Змаје, зар то није срамота, знати ко су и какви су Хрвати, а повући се и оставити небрањена српска села и градове? Оставити свој народ на милост и немилост онима који су над тим народом чинили најстравичније злочине, какви нису могли да се замисле ни у средњем веку! Без обзира ко је и да ли је издао такво наређење, то је чињеница. Наравно да не мислим на обичне војнике, јер војне старешине и функционери први су са породицама напустили Книн, остављајући збуњену војску у расулу и народ у паници.

Das ist Walter,Hurensohn!

01.05.2014. 17:59

E josipovicu cime se ti ponosis,zar te nije sram?Pobili onolike Srbe i ti se stim ponosis.

jezikoslovac

01.05.2014. 22:18

@Das ist Walter,Hurensohn! - sve više sam ubeđen da pojam stid i sramota nemaju isto tumačenje u hrvatskim i srpskim leksikonima.

Mali bata

01.05.2014. 19:12

Koliko puta je EU naglasavala da niste sposobni da branite srpske interese i delujete sporo na donosenju odluka. Nadlezni drzavni organi su bili duzni da se zale ili deluju brzo, kod medjunarodnog suda pravde.

Mica Bor

01.05.2014. 19:20

Sto ce "jada" no da se ponosi onim sto ima. Za njih je pobeda,isterati Srbe iz Hrvatske ! Cega se pametan stidi time se budala ponosi.