Председник Хрватске Иво Јосиповић и други хрватски званичници оценили су поводом обележавања 19. годишњице акције "Бљесак" да је данашњи дан велики дан за Хрватску и дан победе и одбране њене слободе.

"Данашњи дан - дан је кад се сећамо победе у Домовинском рату, у одбрани наше слободе, демократије, наше државе. Захвални смо свим бранитељима, посебно онима који су дали свој живот, своје здравље за одбрану домовине", рекао је хрватски председник, пренела је агенција Хина.

Премијер Зоран Милановић рекао је да је "Бљесак" био велики дан за Хрватску, која је на ту акцију поносна.

"Велика хвала свима који су дали и најмањи допринос, а онима који су дали животе њима се, уствари, не можемо захвалити и њиховим обитељима", казао је Милановић.

Председник Хрватског сабора Јосип Леко је новинарима рекао да је данас "19. годишњица, а Бљесак светли истим сјајем" те да је то била преломна акција хрватске војске и хрватске државе.

Председник ХДЗ Томислав Карамарко рекао је да је данас изузетно свечан и важан дан.

"На данашњи дан почела је велика акција Бљесак. Почело је ослобађање Хрватске... морамо се сећати свих тих наших пријатеља... посебно оних који су животе дали за слободу

Хрватске", рекао је Карамарко.

У хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак", према подацима

Докумантационо-информативног центра "Веритас", убијено је 283 Срба из западне Славоније, међу којима 57 жена и деветоро деце.

У акцији која је трајала 1. и 2. маја мање од 36 часова из западне Славоније, која је тада била у саставу Републике Српске Крајине, односно из сектора Запад, под заштитом снага Уједињених нација, протерано је најмање 15.000 Срба.

Напад хрватске војске и полиције на заштићену зону УН сектор "Запад", почео је 1. маја 1995. у 5.30 сати, и у њему је 16.000 припадника хрватских снага заузело тај део западне Славоније.

Претходно је, у неколико војних акција до краја 1991. године, из западне Славоније протерано 67.000 Срба.

ДАЧИЋ:ПРАВДА ЗА СРБЕ У СЛУЧАЈУ "БЉЕСАК" НЕДОСТИЖНА

Вицепремијер Ивица Дачић изјавио је поводом 19. годишњице операције "Бљесак" да се показало да је правда за Србе у том случају спора и недостижна. Дачић је новинарима у Београду рекао да је несхватљиво да се годинама говори о борби против ратних злочина, а да је за такву акцију, у којој је страдало више хиљада људи и велики број људи протерано, мало одговорних за то процесуирано.

"То је доказ да правда ипак није у свему, како се каже у пословици, спора, али достижна. Она је у овом случају била и спора и недостижна", рекао је Дачић.