БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова Републике Српске добило је од канцеларије Интерпола у Сарајеву обавештење о расписивању потернице Интерпола у Загребу за генералом Војске Републике Српске Манојлом Миловановићем због истраге у вези са ратним злочином почињеним у Хрватској. У МУП Српске „Новостима“ је потврђено да се у обавештењу наводи да Миловановић не може бити лишен слободе, јер је држављанин БиХ, али је Хрватској понуђено да предмет уступи правосуђу БиХ.

Даље, МУП Републике Српске је посредством Дирекције за координацију полицијских тела БиХ упутио ургенцију Интерполу у Лиону, којом се тражи објашњење зашто БиХ није обавештена о могућности расписивања потерница, јер процедура предвиђа обавезу Интерпола да обавести земљу о томе. Клуб посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ покренуо је иницијативу да се у дневни ред седнице у петак уврсти информација Министарства правде о тренутном правном статусу генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, док посланици СДС траже информацију о статусу потернице Хрватске за генералом Манојлом Миловановићем. Младен Босић је у име посланика СДС подржао иницијативу СНСД за уврштавање наведеног питања у дневни ред, предлажући да се она прошири информацијом о статусу потернице Хрватске за генералом Миловановићем.- Постоје информације да је практично прошло месец дана од те потернице, да нико није био обавештен о њој и да истиче рок за изјашњавање БиХ о том питању, упозорио је Босић. Према његовим речима, нешто слично је било са Насером Орићем, али је та потерница, када је расписана у Србији, одмах „пуштена у јавност“ у Сарајеву.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал Манојло Миловановић изјавио је да не зна шта му конкретно Хрватска ставља на терет по расписаној међународној потерници Интерпола за наводни ратни злочин против цивилног становништва.


ОПТУЖБЕ

ХРВАТСКА је 7. јануара, на православни Божић, расписала међународну Интерполову потерницу за Миловановићем за наводни ратни злочин. Манојло Миловановић је био начелниак Генералштаба Војске Српске. Неколико пута сведочио је на суђењима пред Хашким трибуналом.