Хаг: Станишић и Жупљанин траже ослобађање

Тањуг

уторак, 14. 05. 2013. у 12:29

Хаг: Станишић и Жупљанин траже ослобађање
Жалбе на пресуде којима су проглашени кривим у Хашком трибуналу најавили су некадашњи званичници МУП Републике Српске Мићо Станишић и Стојан Жупљанин. Траже блажу казну

Бивши званичници МУП Републике Српске (РС), Мићо Станишић и Стојан Жупљанин, најавили су жалбе на пресуде којима су проглашени кривим за злочине над муслиманима и Хрватима током 1992. и осуђени на по 22 године затвора, објављено је данас у Хашком трибуналу.

Одбрана Миће Станишића, првог министра унутрашњих послова Републике Српске (РС), у свом поднеску наводи 15 основа за жалбу и тражи да га жалбено веће ослободи одговорности по свим тачкама оптужнице, или, алтернативно, да укине "очигледно неразумну казну и изрекне нову, знатно блажу казну".

Браниоци Стојана Жупљанина, који је био начелник Центра служби безбедности у Бањалуци, наводе четири основа за жалбу и траже да се поништи осуђујућа и донесе ослобађајућа пресуда, или, алтернативно, смањи казна од 22 године затвора.

Жалбу на пресуду у овом предмету синоћ је најавило и тужилаштво. У поднеску који је потписао главни тужилац Серж Брамерц, од жалбеног већа се тражи да изрекне знатно оштрију казну за двојицу оптужених. Тужилац сматра да је казна од 22 године затвора "очигледно неадеквана".

У првостепеној пресуди, изреченој у марту ове године, судије су закључиле да су Станишић и Жупљанин одговорни за прогоне као злочин против човечности, извршен путем убистава, мучења, противправног заточавања, стварања и одржавања нехуманих животних услова, присилног премештања и депортације, пљачкања имовине, безобзирног разарања градова и села, укључујући уништавање или намерно оштећење верских и других културних објеката, наметања и одржавања рестриктивних и дискриминаторних мера.

Према налазу већа, и Станишић и Жупљанин су одговорни и за за убиство и мучење као кршење закона и обичаја ратовања. Жупљанин је проглашен кривим и за истребљење, квалификовано као злочин против човечности.

Веће је утврдило да су својим делима и пропустима они дали "значајан допринос удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ био да се трајно уклоне босански муслимани и Хрвати са територије планиране српске државе", а на чијем су челу били Радован Караджић и Ратко Младић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације