ХАГ - Један од лидера некадашње Републике Српске Крајине Милан Мартић рекао је данас пред Хашким трибуналом да се бивши председник Републике Српске Радован Караджић залагао искључиво за очување Југославије.

"Караджић се искључиво залагао за очување Југославије, и то је истина, значи никакав териториј Срба, већ очување Југославије", рекао је Мартић на саслушању као сведок одбране Радована Караджића.

Уједињењем хрватске и босанске крајине би, како је навео Мартић, "дошло до урушавања насе идеје да се очува Југославија".

"Караджић је у том моменту био далековидији од нас који смо били за то уједињење и сматрао је да би са тим потезом срушио Југославију", истакао је Мартић одбацивши идеју да се радило о жељи за свесрпским уједињењем.

"Реч је о очувању Југославије, а не свесрпском уједињењу", поновио је он.

Милан Мартић, који у Естонији служи кажну од 35 година затвора, због прогона и других злочина над несрпским становништвом.

Мартић се од јануара 1991. до августа 1995. налазио на разним руководећим функцијама, био је председник, министар одбране, министар унутрашњих послова у Српској аутономној области (САО) Крајина, и Републици Српској Крајини (РСК).

Суђење Караджићу почело је крајем октобра 2009, без присуства оптуженог, који је тврдио да му није одобрено адвекватно време за припрему.

Своју уводну реч, Караджић је изнео почетком марта 2010, а доказни поступак тужилаштва трајао је од 13. априла 2010. до 25. маја 2012.

Караджић, који се сам заступа пред судом, започео је са извођењем доказа одбране средином октобра прошле године, а окончање доказног поступка очекује се крајем ове године.