ПРИШТИНСКИ доктор Дритон Јиљта, један од седморо косовских Албанаца оптужених за трговину људским органима у клиници „Медикус“, признао је да је крив за противзакониту медицинску активност.

Ово је прво признање у овом процесу, у ком су осим Албанаца, оптужени и турски лекар Јусуф Сонмез и Израелац Моше Харел.

- Обавештен сам које су последице мог изјашњавања и коју ћу казну добити - рекао је Јиљта пред судом у Приштини пошто су му прочитане оптужбе за нелегалну трговину бубрезима, злоупотребу службене дужности и ауторитета и нелегалну медицинску активност.

Другооптужени, бивши високи функционер у Министарству здравља Иљир Рецај, који је оптужен за злоупотребу положаја и фалсификовање службених докумената, чиме је омогућио нелегалну трговину бубрезима, изјавио је да није крив.

ВЕЗА СА ОВК Ова приштинска клиника поменута је и у извештају Дика Мартија о учешћу припадника тзв. ОВК у трговини органима отетих Срба и других заробљеника током сукоба 1999. године. Заштићени сведок, који је сведочио у Тужилаштву за ратне злочине, могао би да буде спона између „Медикуса“ и кампова ОВК које је она организовала на северу Албаније, а у којима су киднапованим грађанима вађени органи и продавани на Западу.

Он се бранио да је добио захтев за трансплантацију органа од сина власника клинике Арбена Дервишија, 2. маја 2008. године, и да је то питање „разматрано са бившим министром здравља Аљушом Гашијем и одбором за лиценце“.

Лјутфи Дервиши, који је означен као вођа ове групе, професор факултета и власник „Медикуса“, демантовао је све оптужбе. Он и његов син одбили су са дају завршну реч на суђењу, али су раније рекли тужиоцу Еулекса Джонатану Рателу да су „донатори и примаоци морали да плате по 8.000 евра за трансплантације“.

Како се наводи у оптужници тужилаштва Еулекса, на овој клиници је 2008. године, извршено 30 нелегалних трансплантација бубрега. Тврди се да су сиромашни људи из Русије, Молдавије, Казахстана, Турске и других држава навођени да дођу у клинику са лажним обећањима да ће примати до 150.000 евра за своје органе. Неки од њих су, међутим, после операција, добили знатно мање новца. Цела операција откривена је када је једном пацијенту позлило на аеродрому у Приштини.