ХАШКИ трибунал осудио је на по 22 године затвора некадашњег министра полиције Републике Српске Мићу Станишића и бившег начелника регионалног Центра служби безбедности у Бањалуци Стојана Жупљанина због злочина над несрпским цивилима у неким општинама БиХ и због учешћа у удруженом злочиначком подухвату.

Они су проглашени кривима за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања. Трочлано веће, на челу са судијом Бартоном Холом, једногласно је закључило да су Станишић и Жупљанин учествовали у формирању власти и снага босанских Срба који су преузимали власт и уклањали несрпско становништво, као и да су омогућили стварање логора у којима су злостављани и убијани босански муслимани и Хрвати.

На терет им се ставља одговорност за блокаду Бањалуке, ујутро 3. априла, 1992. године, када су несрби отпуштани са посла, укључујући и оне који су били на високим позицијама.

- Блокаду су организовали високопозиционирани представници СДС, а подржале су је и општинске власти, полиција и ТО - рекао је председавајући судија Бартон Хол. - У Бањалуци се налазио највећи логор Мањача. Од средине маја 1992. године, полиција је из Приједора, Санског Моста, Кључа и других општина довела хиљаде затвореника у Мањачу. Тамо су држани у нехигијенским условима, без довољно хране и лекарске помоћи, и тучени су свакодневно.

Судије су описале и злочин на Корићанским стенама, када је, како је наведено, између 150 и 200 мушкараца натерано да клекне уз литицу.

- Полиција је затим пуцала на њих, а потом бацила бомбе како нико не би преживео - тврдиле су судије.

Суд их је осудио и за злочине у Челопеку, за које су већ осуђени припадници паравојних формација “Жуте осе” и “Бели орлови”.