Хаг: Пресуда Станишићу и Жупљанину 27. марта

Тањуг

среда, 13. 03. 2013. у 19:15

Хаг: Пресуда Станишићу и Жупљанину 27. марта
Првостепена пресуда бившим високим званичницима полиције Републике Српске Мићу Станишићу и Стојану Жупљанину биће изречена 27. марта
ХАГ - Првостепена пресуда бившим високим званичницима полиције Републике Српске Мићу Станишићу и Стојану Жупљанину биће изречена 27. марта пред Хашким трибуналом, саопштено је у среду из тог суда.

Станишић и Жупљанин су оптужени за злочине над несрпским цивилима почињене од априла до децембра 1992. године у разним деловима Босне и Херцеговине.

Станишић је у време злочина био министар унутрашњих послова РС, а оптужница га терети да је имао контролу над свим полицијским и безбедносним структурама у РС.

Жупљанин, бивши високи функционер полиције на северозападу БиХ, био је директно подређен Станишићу.

Двојица људи су оптужена за прогон, уништење, убиства, депортацију, мучење, окрутно и нељудско поступање према несрпским цивилима.

Према оптужници, обојица су учествовала у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ било трајно уклањање муслимана, Хрвата и других несрба с територије настањене претежно српским становништвом.

Станишић је оптужен за злочине у, између осталог, општинама Приједор, Сански Мост, Брчко, Пале, Зворник и Вишеград, а Жупљанин у општинама Приједор, Сански Мост, Бањалука, Доњи Вакуф, Котор Варош, Кључ, Скендер Вакуф и Теслић.

У оптужници је наведено више од 50 различитих локација на којима су били успостављени логори у којима су заробљеници, наводно, пребијани, мучени, сексуално злостављани, понижавани и убијани.

Станишић је пребачен у Хаг 2005, а Жупљанин 2008. године. Суђење им је почело 2009. године.