Смит: Лично сам тражио бомбардовање босанских Срба

Тањуг

25. 01. 2013. у 21:05

Одбрана Ратка Младића тврдила је, у наставку испитивања британског генерала Руперта Смита, да је одлука о бомбардовању српских снага у БиХ донета "на основу недовољних информација"

ХАГ - Одбрана генерала Ратка Младића тврдила је у петак, у наставку испитивања британског генерала Руперта Смита, да је одлука о бомбардовању српских снага у БиХ донесена "на основу недовољних информација" о гранатирању сарајевске пијаце Маркале, 28. августа 1995.

Генерал Смит, који је био последњи командант Унпрофора у БиХ, тврдио је да је "имао компетентан штаб, које је саставио два квалитетна извештаја" и да је он наредио и трећу истрагу.

"Мислим да сам ја то назвао репризом истраге", казао је Смит. Он је потврдио да је за анализу извештаја изабрао свог обавештајног официра, америчког потпуковника Пауерса, који је уједно био и његова "веза са обавештајном службом НАТО", али се "не сећа због чега је њега изабрао". Смит се не сећа ни да ли се Пауерс ослањао на раније анализе о инциденту и којим се методама служио.

Сведок је потврдио да су у време ваздушних удара против Срба у БиХ, крајем августа и почетком септембра 1995, под његовом командом биле Снаге за брзо реаговање (РРЦ) УН, али је негирао да је тада функционисао и као официр НАТО.

Поводом тврдње адвоката Дејана Иветића да је одлука да се бомбардују Срби донесена пре инцидента на Маркалама, сведок је рекао да на ту одлуку треба гледати у контексту Лондонске конференције где је речено да "на сваки напад који покрену босански Срби на било које заштићено подручје, треба узвратити ваздушним нападима".

"Одлука да се бомбардују босански Срби није била моја, али одлука да се затражи бомбардовање јесте била моја и то сам на крају и урадио", изјавио је Смит.

Бранилац Иветић сведоку је показао наређење са потписом пуковника Сладоја, из команде Сарајевско-романијског корпуса (СРК) Војске Републике Српске (ВРС), издато 28. августа, где он "поново упозорава команданте јединица на забрану отварања ватре без одобрења са командног места Корпуса". Смит је то прокоментарисао речима: "Али то још не значи да је било забрањено."

Иветић је био категоричан да у наређењу стоји "забрана отврања ватре" и да се тражи информација о томе да ли су неке јединице у време од 10.00 до 12.00 часова деловале по циљевима у Сарајеву.

Сведок је изјавио да је чуо за тврдње да су муслимани отварали ватру на своје људе, али да му "никада нису показани докази" за то.

Сведочење генерала Смита наставља се идућег понедељка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

posteno govoreci

26.01.2013. 00:31

@VP7710BG - @VP7710BGPavelicevo cedo nam je ponovo u gostima, srecom ne osjecamo tvoj miris...miris srpske krvi na vasim rukama...Jasenovac vam pise na celu zauvijek !!! ili guglaj...samo tipkaj "Hrvati su..."

Četnici

26.01.2013. 15:22

@VP7710BG - Čudno pa četnici nisu oslobodili Jasenovac.Valjda su bili izvrsna antifašistička vojska zar ne?

4c

26.01.2013. 11:05

Bolesno je bilo dozvoliti dolazak UN i NAtoa na te prostore,vidjeli smo koliko vrede,a i dandanas rade isto diljem planete.

Sojke

26.01.2013. 18:31

Nista novo, niko nije trazio bombardovanje ostalih ucesnika u rasturanju Juge, zamislite cak ni Srbi bez obzira na zlodela koja su njima ucinjena? Cak se o tome i ne pise ili govori? Mozda su ovi drugi bili zasticeni?

SMOKI

27.01.2013. 17:17

Covek javno priznaje da je pocinio zlocin i niko nista. Srbi uzmite konacno pravdu u svoje ruke. Posaljite specijalno obucene ljude da zatru familije tim vrlim penzionisanim zlocincima isto kao oni nase. Da vidim da li ce onda pricati ovako kako sada prica?

Svetionik

12.02.2013. 17:15

@SMOKI - Tacno tako. Jedino resenje za brojne folirante i prodane duse na svim stranama a i medju nama je taj: Noc je tamna.....

gropi

29.01.2013. 08:25

Pa nista neobicno, i neki koji sebe smatraju srbima su trazili bombardovanje srba.

igor

19.02.2014. 11:32

moj smoki zahvali familiji izetbegovic jarane sto su oni vas pobili i uveli urat.poz od ex sarajlije.