БЕОГРАД - Тужилаштво за ратне злочине закључило је споразум о признању кривице са још једним јатаком хашког оптуженика Стојана Жупљанина, рекао је данас Тањугу тужилац Владимир Вукчевић.

В. Л. је признао да је скривао Жупљанина у замену за казну од шест месеци затвора, условно на две године, прецизирао је Вукчевић и додао да тај споразум треба да потврди суд.

Тужилац за ратне злочине је истакао да је В.Л. један од девет особа које су идентификоване у Жупљаниновој свесци шифраника, коју је користио приликом скривања.

До сада је шест особа из Жупљаниновог шифрарника признало кривицу и закључило споразум са тужилаштвом, навео је Вукчевић, тако да је остало још двоје.

Међу њима је Никола Тепић (60) из Панчева, у чијем је стану ухапшен Жупљанин у јуну 2008. године, затим некадашњи председник Извршног већа Војводине Ковиљко Ловра (57), Млађен (58) и Винка (56) Марјановић, као и Слободан (65) и Милорад (58) Копривица.

Уколико прекрше услов извршењем кривичног дела они ће, као и В.Л, бити послати на издржавање казне затвора.

Жупљанину се, заједно са првим министром полиције Републике Српске Мићом Станишићем, суди због оптужби Хашког тужилаштва за прогоне несрпског становништва у 20 општина БиХ од априла до децембра 1992. године.

Хашко тужилаштво тврди да су они били саизвршиоци удруженог злочиначког подухвата чији је циљ био протеривање несрпског становништва са подручја планиране српске државе.