Мађарска: Ухапшен Ласло Чатари

Тањуг

18. 07. 2012. у 11:56

Мађарска: Ухапшен Ласло Чатари
Осумњичени за ратни злочин током Другог светског рата Ласло Ццатари (97), који је данас ухапшен у Будимпешти, затворен је у кућни притвор на највише 30 дана

БУДИМПЕШТА - Осумњичени за ратни злочин током Другог светског рата Ласло Ццатари (97), који је данас ухапшен у Будимпешти, затворен је у кућни притвор на највише 30 дана, изјавио је његов адвокат Габор Хорват.

Како су пренеле агенције, Хорват је изјавио да је уложио жалбу на пресуду о кућном притвору, која отвара могућност властима да осумњиченом за учешће у Холокаусту одузму пасош.

Чатари је раније данас рекао да је невин и да је само следио наређења.

"Он негира кривицу за злочине који му се стављају на терет", рекао је државни тужилац Тибор Ибоља.

"Један од његових аргумената је да је само испуњавао наређења", додао је он.

Ибоља је казао да је осумњичени у добром физичком и менталном стању и да је сарађивао, али да је био изненађен хапшењем и да је очекивао салушање.

Чатари је данас ухапшен због оптужнице за саучесништво у убиству 15.700 Јевреја током Другог светског рата.

Чатари је био полицијски официр у словачком граду Кошице који је припадао Мађарској у време када су Јевреји депортовани у логор смрти Аушвиц.

Центар "Симон Визентал" (СВЦ), који се бави ловом на нацисте, властима у Будимпешти предао је недавно нове доказе о најтраженијим нацисти на слободи, Чатарију, за кога се веровало да живи у Мађарској.

"Ови нови докази ојачавају веома чврст случај против Чатарија и јачају наше инсистирање да он треба да одговара за своје злочине", изјавио је Ефраим Зуроф из центра "Симон Визентал".

Центар је саопштио да су нови докази повезани са "Чатаријевом кључном улогом у депортацији око 300 Јевреја из Кошица у Каменец-Подолск у Украјини, где су готово сви побијени у лето 1941. године".

Зуроф је позвао мађарске власти да убрзају истрагу против Чатарија, која је покренута у септембру прошле године, након што је СВЦ доставио Будимпешти доказе у вези са Чатаријевим боравиштем у мађарској престоници и његовом улогом, као бившег полицијског официра, у депортовању хиљада Јевреја из Кошица и околине у нацистички логор Аушвиц у пролеће 1944. године.

Чатари је фотографисан и снимљен камером у Будимпешти прошлог септембра, а особа која је ушла у траг осумњиченом награђена је са 25.000 долара, колико је и предвиђено, како је навео, када информација помогне у проналажењу нацистичких злочинаца.

Зуроф и француски адвокат Серж Кларсфилд изразили су пре два дана сумњу да ће мађарске власти покренути судски процес против Чатарија, подсетивши да је овог нацисту чехословачки суд осудио на смрт још 1948. године, када му је суђено у одсуству.

Кларсфилд је изразио сумњу да би конзервативна влада мађарског премијера Виктора Орбана предузела такав потез и судила нацисти.

Мађарско тужилаштво саопштило је у понедељак да ће истрага о најтраженијем осумњиченом нацисти бити проблематична, с обзиром да су се злочини за које је оптужен десили врло давно и у другој земљи.

Истрага "треба да се бави случајем који је далек и у времену и када је реч о месту - десио се пре 68 година у области која сада потпада под јурисдикцију друге земље - што с обзиром на међународне конвенције представља неколико истражних и правних проблема", наводи се у саопштењу мађарског тужилаштва.

Чатари је после рата, под туђим идентитетом, живео и радио у Канади, а разоткривен је 1995. године, када је био принуђен да побегне из те северноамеричке земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Marko

18.07.2012. 13:41

Sramota stvarno.... vidi se da su nacisti i dalje tu, cim su ga stitili sve ove godine.

Ненад

18.07.2012. 14:32

Кад јевреји не могу да прогурају да се осуди неко ко је њихове сународнике убијао, немојмо се чудити што наше крвнике нисмо привели правди. Јаке силе и моћници штите њих којима је увек сметало православље и словенство.

Stojan

18.07.2012. 16:59

A mrze nas čim progovorimo.Mislim da je malo omanula Jevrejska akcija.Da je bio Srbin,garant bi bio na CNN-u.

baćo

19.07.2012. 11:08

E, ovo hapšenje je strogo na vrijeme. Zašto ,"coto" nije tražio njegovo hapšenje prije 40-tak godina, a ,znao je sigurno i , za njega i ,za mnoge ,slične koji su ubijali Srbe.

Bane

19.07.2012. 13:16

Nema efekta u tim godinama ja vise mislim da se on sam predao jer situacija u Madjarskoj je gora nego u Srbiji pa ko velu pako veli bilje u zatvor barce biti nahranjen i cist bar sudeci po slici a i imace neko da ga sahrani.Zamislite kada bi se Saricu i slicni njemu sudilo posle 70th verujem da bi odma podpisali i priznali krivicno delo ,sto bi u jednu ruku ustedilo drzavne troskove-Bolest se leci na vreme.

DRZIVAGO

23.07.2012. 13:03

Hapse i sude samo zločincima koji su činili zločine samo prema Jevrejima. Setite se Kepira. Kriv za zločine prema Srbima, Romima... nije kažnjen, jer nije učinio dovoljno zločina prema Jevrejima.Strašno je kako je pravda nepravedna.

Бранко Стеванович

12.08.2013. 16:56

Mozemo da sednemo i da placemo zasto nismo sposobni kao jevreji nego nas svi biju kao crne cigane.Nije tacno tek tako pravoslavne mrze a jevreje vole.Setite se kroz sta su jevreji prosli,ostrali su sasvim bez drzave,zive u neprijateljskom okruzenju,samo oni su izdrzali a drugi nemaju toliku zivotnu snagu i izdrzljivost, a verovatvo i zelju za zivotom.Prvo oni misle o odbrani zemlje i naoruzavaju se,a mi od Titove smrti nismo nista kupili od PVO do 1999 pa i do danas.

Бранко Стеванович

12.08.2013. 17:08

Mosad je posle terorizma na Minhenskoj olimpijadi pronasao sve do jednog teroristu ispod zemlje ,koknuo ga i predsednik vlade je svaki put licno nazvao rodbinu svih zrtava,da javi da je jos jedan platio.Nasa jedina jaka obavestajna sluzba svetskog nivoa je bila UDBA za vreme Tita i malo posle, ali mi smo svi protiv,unistili je pa nam se sada sepure tudi agenti u nasoj kuci umesto nasi kod njih.Ako nismo gospodari,onda smo sluge,nema treceg.Nama se jos setaju Bler i Klinton niko ih nije koknuo.