Бошњачко национално веће је пре четири дана у Новом Пазару донело одлуку да се у Комарану, код Бродарева, подигне споменик Хусеину ефендији Ровчанину, који је убијен 17. децембра 1944. године. Чланови већа су, како се истиче у саопштењу, проучили фатиху (молитву) за Ровчанина, али се не наводе детаљи: шта је Ровчанин радио током Другог светског рата, где се борио и како је и од кога погинуо.

"Новости" су у уторак дошле до различитих података о овој личности. Једни извори кажу да је био командант муслиманске милиције, да је села штитио од четника и страдао од партизана. Други, пак, тврде да је био сарадник окупатора, а да је живот изгубио штитећи одступницу четничком војводи Павлу Ђуришићу. Најава подизања обележја изазива и различита реаговања.

- Бошњачко национално веће је добило више захтева да се подигне споменик или меморијални комплекс команданту муслиманске јединице Хусеину Ровчанину из Комарана, за заслуге што је у току Другог светског рата сачувао комаранско-бродаревски крај. Захваљујући Ровчанину и његовим саборцима, Бродарево и Пријепоље нису доживели судбину Рудог, Фоче и других места у лимској долини, која су страдала од четничких јединица - рекао је у уторак, за "Новости", председник БНВ Самир Тандир.

ИНИЦИЈАТИВА БНВ ће, по речима Тандира, после недавно усвојеног закона, пред судовима покренути поступак рехабилитације свих команданата муслиманске милиције, који су бранили свој крај, а и све грађане и грађанке, а касније су били жртве комунистичког режима.

Најближи потомак Хусеина Ровчанина је синовац Ариф Ровчанин (70), пензионер "Ауто-куће" у Пријепољу. Он каже да је његов стриц рођен 1906. године у засеоку Ђурово Брдо, да је завршио медресу и у родном месту био ходжа, па матичар, а у време рата "имао милицију".

- Првоборац Миле Перуничић ми је једном приликом рекао да је на збору у Бродареву 1941. године, после позива за одлазак у партизане или милицију - народ листом отишао за Ровчанином - рекао је Ариф.

Имена Хусеина Ровчанина нема на споменицима које су потомци и симпатизери четничког покрета подигли на Јабуци и у Милешеви 2001. године.


НЕМА ПОМЕНА

- У документацији се помиње да је неколико муслимана кратко време било у четничким јединицама и да су страдали од партизана. Међутим, нигде се не наводи име Хусеина Ровчанина. Иначе, командант четничког одреда у бродаревском крају био је Перко Зиндовић - истиче Драгољуб Шљукић, један од организатора акције подизања споменика "страдалима од комунистичког режима".СВЕДОЧЕНЈЕ РОВЧАНИНА: КОЛЈАЧ И УБИЦА

ХУСЕИН Ровчанин је био командант муслиманске милиције, која је касније прерасла у Санджак дивизију, под командом немачких СС трупа. Нјегови војници били су ударна игла Немаца, највећи кољачи, страх и трепет међу народом. Нанели су многа зла људима дела Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. На помену њихових имена бежали су од кућа.

Ово за "Новости" прича Саша Ровчанин, унук Јакова Ровчанина којег су отеле и убиле јединице Хусеина Ровчанина:

- Мој деда је радио на свом пољу у селу Павино Поље, у близини Бијелог Поља, када су ови злогласни војници дошли и отели га са још неколико људи. Одвели су их у село Комаран, мучили и тражили откуп. На крају су их убили. Сви старији људи нашег краја знају да је Хусеин Ровчанин био један од највећих убица. (С. С. Р.)