НАГРАДА за прецизну информацију која би довела до хапшења хашког оптуженика Ратка Младића повећана је у четвртак, на седници Владе Србије, са милион на десет милиона евра. За дојаву о кретању другог „бегунца“, Горана Хаджића, држава, уместо досадашњих 250.000, „обећава“ - милион евра.

Свота би била исплаћена из буджетских резерви, а информације се достављају Министарству унутрашњих послова, или на број телефона Безбедносно-информативне агенције - 9191.

КАЛАНОВИЋЕВА: БИЋЕ ПАРА У БУДЖЕТУ Србије биће новца за повећање награде за информацију која би могла да доведе до лоцирања и хапшења хашког оптуженика Ратка Младића, изјавила је у четвртак министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић.
- Увек постоји део у резервама који се може определити за такве награде - казала је она. - Влада Србије одлучна је да се реши тај велики проблем и бреме које Србија носи.

- Одлука Владе да повећа награду за информацију о Ратку Младићу показује јасну политичку вољу да Србија заврши своју међународну обавезу - рекао је у четвртак „Новостима“ Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине и координатор Акционог тима за хапшење хашких бегунаца. - Та двојица држе читав српски народ као таоце и своје породице и будуће генерације.

На питање „Новости“ да ли сматра да ће повећање награде подстаћи Младићеве јатаке да га открију, Вукчевић је био јасан:

- Претпостављам да ће то повећати шансе да се чује нека вест о њему и да ће допринети да се он пронађе.

И у Безбедоносно-информативној агенцији (БИА) очекују повећани број позива. Јово Стојић, шеф кабинета директора БИА који каже да су иста очекивања и када је реч о хашком бегунцу Горана Хаджићу.

- Позиви које смо имали на том броју нису довели до лоцирања ниједног хашког оптуженика, али је било валидних информација које су помогле у расветљавању њиховог кретања, навика и мреже сарадника - рекао је Стојић.

Одлуку о награди од милион евра за Младића и 250.000 за Хаджића донео је Савет за националну безбедност 2007. на предлог Акционог тима за окончање сарадње са Хашким трибуналом. Плакати са портретима хашких оптуженика и наградом која се нуди постоје већ у свим полицијским станицама у Србији. Сада ће, због промене износа, вероватно морати да се штампају нови.

ГОТОВИНА ХРВАТСКИ генерал Анте Готовина, оптужен за ратне злочине над Србима у Крајини, у акцији „Олуја“ 1995. године, ухапшен је децембра 2008. на Канарским острвима. САД су за његово хапшење нудиле 2,8 милиона долара, али из Вашингтона никада није процурило да ли је ико за Готовину узео - готовину.

Иако држава већ пуне три године „мами“ милионским износима, из буджетске резерве, како „Новости“ сазнају, никада није исплаћен ниједан динар награде за било чије хапшење или информацију о скровишту.

Одлука да се висина награде за Младића удесетостручи донета је само три дана после одлуке Савета министара ЕУ да дозволи даље европске интеграције Србије, али искључиво уз пуну сарадњу наше земље са Хашким трибуналом.

У понедељак је и главни тужилац Трибунала Серж Брамерц казао да је наступио критичан тренутак у трагању за Младићем, а истог дана председник Борис Тадић поручио је да ће Србија „наставити да трага за Младићем користећи сва средства која има на располагању“.

За Младића и Хаджића награду је још 2002. расписао и амерички Стејт департмент, преко програма „Награде за правду“, којим се нуде позамашни новчани износи за одавање тајни. На сајту „Награде за правду“, који има и верзију на српском језику, српски тандем је у друштву педесетак терориста, међу којима је и Осама бин Ладен, за којег се нуди 25 милиона долара.

За разлику од Србије, Американци нису направили разлику у количини „зелембаћа“ којом награђују доушнике, па и Младић и Хаджић вреде истоветно - до пет милиона долара (3,6 милиона евра), уз гарантовану заштиту породице, па чак и промену идентитета дојављивача.

Према доступним подацима Стејт департмента, у оквиру програма „Награда за правду“ досад је исплаћено више од десет милиона долара за информације које су довеле до хапшења терориста.


БРАМЕРЦ СТИЖЕ 15. НОВЕМБРА

ГЛАВНИ тужилац Трибунала Серж Брамерц посетиће Београд 15. новембра, потврђено је у четвртак у Хагу. Брамерц ће током посете разговарати са представницима Владе, правосуђа и оперативних служби о сарадњи Србије са канцеларијом главног тужиоца. Он ће 6. децембра пред Саветом безбедности УН поднети редовни полугодишњи извештај о сарадњи земаља региона са Међународним кривичним судом за бившу Југославију.