БЕОГРАД – Савет за националну безбедност Србије расписао је награду од милион евра за информацију која би довела до хапшења најтраженијег хашког бегунца Ратка Младића. Истовремено, за сазнања о Стојану Жупљанину и Горану Хаджићу понуђено је 250.000 евра.
Савет, који чине председник Борис Тадић, премијер Војислав Коштуница, министри одбране и полиције Драган Шутановац и Драган Јочић, шефови БИА и ВБА Раде Булатовић и Светко Ковач и начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош, овако је одлучио после предлога тима за спровођење Акционог плана за сарадњу са Хашким трибуналом.
Према речима шефа тима, тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића, награде су расписане да би се показало да Влада Србије има политичку вољу да реши овај проблем.
- Она се доводила у питање, али расписивањем награда за информације које би довеле до хапшења бегунаца, види се да је држава одлучна да ово питање стави ад акта – рекао је Вукчевић.
Понуђене награде, објаснио је Вукчевић, не значе, међутим, и да се бегунци налазе на територији Србије.
- Ми их тражимо као да су овде, али нисмо сигурни да јесу – рекао је тужилац. - Не знамо где су.
Он је додао да се информације које могу да доведу до лоцирања и хапшења хашких оптуженика достављају Министарству унутрашњих послова Србије, што важи и за држављане земаља у региону.
За министра правде Душана Петровића расписивање награда за информације које могу да доведу до бегунаца “представља уобичајену меру која се предузима у свету како би држава решила тешке кривичноправне проблеме”.
- Ми смо део система УН, а Хашки трибунал је основан одлуком Савета безбедности – објаснио је министар. - У овом тренутку бранимо своје виталне интересе пред Саветом безбедности и морамо да поштујемо ту процедуру и тај поредак.
Петровић је рекао "како је уверен да су сви надлежни органи посвећени решавању овог проблема и да сви раде предано". На крају, према његовим речима, резултат мора да се покаже – или хапшење на територији Србије или јасни докази да се они ту не налазе.


РАСИМ ЛјАЈИЋ
И ЗА КАРАДжИЋА МИЛИОН
Мада Хашки трибунал често доводи скривање Радована Караджића у везу са Србијом, председник Националног савета за сарадњу са Хагом напомиње да није могуће да се распише награда и за информације о њему, јер он није држављанин Србије.
- Али, за информације које би довеле до његовог хапшења награда би такође била милион евра – рекао је Лјајић.