Сахрањен Милан Бабић

Р. МАТИЈАШ

21. 03. 2006. у 19:09

Сахрањен Милан Бабић
Око хиљаду Крајишника јуче на Бежанијском гробљу испратило бившег лидера Крајине. Сахрани нису присуствовали супруга, син и кћерка, који су у хашком програму заштите сведока. Опело служила четири свештеника, а мимоход трајао дуже од једног сата

ОКО хиљаду Крајишника опростило се у уторак на Новом бежанијском гробљу у Београду од последњег премијера Републике Српске Крајине, хашког осуђеника и заштићеног сведока Милана Бабића, који је пре 16 дана извршио самоубиство у ћелији притворске јединице у Шевенингену.
Сандук од светле јаворовине у уторак је био изложен у капели бежанијског гробља. Иако је у читуљама Бабићева родбина нагласила да ће сахрана бити у породичном кругу, дуже од једног часа његови пријатељи, рођаци, страначке колеге и познаници из Книна и Крајине су прилазили покрај одра, палили свеће и полагали венце и цвеће. Ћутке и немо Крајишници су испраћали свог бившег лидера, градоначелника Книна, тада главног града РСК, првог председника Крајине, министра иностраних послова и председника Српске демократске странке Крајине, после њеног одвајања од изворног СДС-а др Јована Рашковића. Да ли су на овај начин Крајишници опростили Бабићу сведочење против Слободана Милошевића, Момчила Крајишника и Милана Мартића остаће тајна, као што је и све око Бабићеве изненадне смрти у Хагу једна велика тајна.
Многи са неверицом прихватају званичну верзију према којој се он обесио о радијатор са најлон кесом на глави. Да ли је обављена обдукција и зашто је његово тело у Хагу чекало да буде сахрањено читаве две седмице. Хоће ли ова тајна завршити у гробу покојног лидера Крајине, или ће кад тад угледати светло дана, остаје да се види.
Нјегов саборац из Српске демократске странке Крајине Душан Вјештица је над гробом истакао завет његових пријатеља и сабораца да истрају како би истина о свему што је др Милан Бабић преживео од уништења Крајине па до трагичне смрти угледала светлост дана и Бабићу одредила право место у српској историји.
Уз посебно одобрење његове светости патријарха српског господина Павла, који је уважио сазнање породице да је Бабић пре чина самоубиства био у великом нервном растројству, опело су служила четири свештеника.
Парох земунске цркве Лазарица отац Кошевић је у проповеди нагласио да срце мајке Анице није издржало и да је у тешком здравственом стању од пре три дана у болници. Сахрани су од Бабићеве најближе родбине присуствовале његове три сестре Мара, Десанка и Драгана.

ПИСМО
- ЖЕЛИМО да ти кажемо последње збогом и да се захвалимо за огромну љубав и неисцрпну снагу и оптимизам који су произлазили из тебе и које си преносио на нас и бодрио нас до последњег тренутка да истрајемо у тешким околностима. Ми најбоље знамо колико је живот био немилосрдан и окрутан према теби и колико је огромно било твоје поштење, искреност и честитост - каже се у писму ћерке Јелене, сина Стефана и супруге Душанке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Srbin iz Dalmacije

21.03.2006. 21:52

Vas clanak i pitanje da li su Krajisnici oprostili Babicu svedocenje protiv Slobodana Milosevica,Momcila Krajisnika i Milana Martica a potom kazete da ce ostati tajna,kao sto je i sve oko Babiceve iznenadne smrti u Hagu jedna velika tajna.Svi mi Krajisnici znamo da za svu nesrecu koja je zadesila nas srpski narod krivi su komunisti odnosno SPS i JUL naslednici i izvrsioci testamenta Josipa Broza Tita.Grob Srbozdera Joze se jos nalazi u Beogradu a za grob prvog gerilca u porobljenoj Evropi iz drugog svetskog rata nema ni traga ni poslen skoro sesdeset godina.Ko je izdao u Dejtonu Srbe iz Republike Srpske i ko je delegaciju RS drzao u u najluksuznijom zatvoru Srbiji u Dobanovcima po povratku iz Dejtona.

vn

22.03.2006. 00:07

kako na radijator, u celom svetu su radijatori blizu poda izgleda samo u hagu sve natraske pa i radijatori na plafonu, sacuvaj boze prvi put cujem.

Dusan Matijasevic

22.03.2006. 01:22

Laka ti srpska zemlja, Srbine. Nazalost, tako zavrsavaju Srbi.

Maja

15.09.2006. 22:17

Hag je grobnica za Srbe zar ima jos neko kome to nije jasno? Isto ko sto je bio Goli otok u Titovo vreme ovo je modernije- a Srbi jos slave ono necist na Dedinju dok njegova nedjela i danas se nstavljaju.Srbi Sloga je cudo za nas!!!!!!