МИЛАН Бабић, бивши лидер крајишких Срба и највећи инсајдер Хашког тужилаштва, обесио се у притворској ћелији у Шевенингену. Нјегово беживотно тело пронашли су чувари у недељу око 18.30 часова, током редовне контроле притвореника.
Овакав инцидент, трећи у Трибуналу, догодио се ноћ пре него што је Бабић требало да настави да одговара на унакрсна питања бранилаца Милана Мартића, којег је прошле недеље, као и све бивше функционере, тешко оптужио за прогон Хрвата из Крајине.
Званично, пола часа пре него што је нађен мртав, ништа није указивало да ће Бабић дићи руку на себе. Међутим ...
- За последњих годину дана, откако није долазио у Хаг, смршао је бар 20 килограма - каже извор "Новости" близак Трибуналу. - И ових дана, док је сведочио, одговарао је кратко, тихо, и никог није гледао у очи. Поглед му је стално био упрт у под. Деловао је уморно.
Због чега је Бабић дигао руку на себе, може само да се нагађа. У Хаг је отишао да сведочи, а да то нико није знао. Нјегови Крајишници су нагађали да је отпутовао у Канаду или Америку. Када је правноснажно осуђен на 13 година затвора, опет нико није знао у којој држави плаћа дугове.
А за све то време оптуживао је све редом - Милошевића, Крајишника, Станишића, Симатовића, Шешеља, а био је спреман и за Младића и Караджића.
Ипак, све приче се исто завршавају.
- Тужилаштво га је увело у страшну причу - тврди наш саговорник. - Ако је дигао руку на себе, јасно је шта је мислио о тим сведочењима. Био је у притвору, под посебним условима. Ко зна да ли је после свих тих сведочења за тужилаштво уопште био у затвору. Можда је био у некој кући? Мислим да је ово озбиљна порука Трибуналу.
Одбрана Милана Мартића прошле недеље је почела да испитује Бабића. Међу доказима, који би требало да оспоре кредибилитет овог, вероватно најчуванијег сведока тужилаштва, појавило се његово писмо које је 1991. године послао Уједињеним нацијама, Савету безбедности, Председништву Југославије и Лорду Карингтону.
- Бабић је ту написао све супротно од овога што је сведочио - кажу нам из Хага. - А био је још на слободи!

ИСТРАГА
ИЗ Хага је у понедељак саопштено да је председник Трибунала Фаусто Покар наложио судији Кевину Паркеру да хитно спроведе истрагу о околностима самоубиства Милана Бабића у притвору у Шевенингену, и да га о свему обавести у разумном року.

САХРАНА
МЕЂУ Крајишницима су почела и нагађања где ће Бабић бити сахрањен. Супруга Душанка са сином и кћерком је заједно са њим напустила Београд 1991. године и нагађа се да је у Канади или Норвешкој. Где ће бити сахрањен одлучиће управо супруга.
У Београду му је само даља родбина, јер се претпоставља да је и мајка, такође, са његовом породицом. У насељу Алтина направио је нову кућу. У селу Кукар код Врлике хрватска полиција и војска су му запалили кућу, а над станом у Книну, као и осталим прогнаним Србима, није враћено станарско право па га нити могао да га откупи. Пре одласка из Београда живео је у друштвеном стану који је био власништво МУП Србије, чију је заштиту имао све до одласка у Хаг.

НИКАКАВ НАГОВЕШТАЈ
ПОРТПАРОЛ Хашког трибунала Александра Миленов изјавила је да у недељу по подне није било никаквих наговештаја да би Милан Бабић могао да се убије.
- Контрола у 18 часова је установила да је Бабић у реду, а пола часа касније је пронађено његово тело - изјавила је Александра Миленов. - У супротном био би стављен под појачан надзор.


ИВО САНАДЕР:
ПРОЦЕСИ ОСТАЈУ
САМОУБИСТВО Милана Бабића у притвору хашког суда не би требало да има утицај на остале процесе на хашком суду, изјавио је хрватски премијер Иво Санадер, поводом смрти крајишког лидера и сведока оптужбе на суђењу појединим Србима у Хагу.
Он је изјавио и да из хрватске амбасаде у Хагу очекује потпуну информацију о том случају.

ОПТУЖИО СВЕ РЕДОМ

Слободана Милошевића

- Током 12 дана сведочења оптуживао је бившег председника СРЈ да је стварао скраћену Југославију у којој би живели сви Срби, тако што је у Хрватску слао паравојне јединице.
- Исказ је почео као заштићени сведок, али је одједном одлучио да открије идентитет.
- Да је слао наоружање Милану Мартићу.

Милана Мартића

- У мају 1995. године поново је блокирао аутопут Београд - Загреб, који је требало да буде отворен на основу споразума са Хрватском. Тако је, заправо, испровоцирао војно-полицијску акцију "Бљесак" у западној Славонији.
- Како би се осветио Хрватима, наредио је гранатирање Загреба.
- Био одговоран за малтретирање хрватских заробљеника које је његова полиција држала у книнском затвору.

Јовицу Станишића

- Као "најамник СДБ", командовао је преко милиције Крајине паралелним структурама - добровољачким јединицама.
- Плаћао обуку "книнджама" капетана Драгана.
- Био је одмах иза Слободана Милошевића.

Франка Симатовића

- Направио је оклопни воз који је био ојачан металним плочама и песком и наоружан противавионским топом. Користиле су га снаге Крајине за борбе на прузи код Госпића, Грачца, Дрниша и Задра.

Момчила Крајишника

- Може само да се нагађа шта је изјавио, јер је његово сведочење било затворено за јавност. Једино се зна да је Тужилаштво тада поднело његову изјаву на 1.100 страна

У ПОРОДИЧНОЈ КУЋИ МИЛАНА БАБИЋА У ЗЕМУНСКОМ НАСЕЛЈУ АЛТИНА

НИКО НИ РЕЧ ДА КАЖЕ

НИКО од родбине и пријатеља Милана Бабића који су у Београду у понедељак није хтео да говори за "Новости". Испред куће у земунском насељу Алтина, у Ратарској улици, која је била дом породице Бабић после изгнанства из Крајине било је паркирано десетак аутомобила.
После неколико покушаја да сазнамо нешто више, замољени смо да не узнемиравамо породицу и да се удаљимо од куће.
- Имате званичне вести, довиђења - рекао нам је један од рођака.
Нико нам није потврдио да ли су у кући Бабићева супруга и деца, а по причи једног од комшија они ту нису виђени одавно. Наводно су већ неколико година у иностранству, док им кућу чува родбина из Земуна.
- Нису ту сигурно, не знам више ништа и не питајте даље - рекао је старији господин.
У блатњавој улици готово све комшије које смо питали да ли знају нешто о Бабићима нису проговарале. Нерадо су и отварале врата, а пролазници само одмахивали, углавном намргођени.
В. Б.