Интервенисале стране владе

уторак, 01. 07. 2003. у 19:45

Интервенисале стране владе
0
ВЛАДЕ неких страних држава, односно Европске уније су интервенисале да се Хашим Тачи пусти на слободу, пошто је у понедељак ухапшен на аеродрому у Будимпешти - потврдио је српски премијер Зоран Живковић и додао да **сигурно нико из Србије није тражио да се Тачи ослободи**.
Премијер је рекао да су их мађарске власти одмах обавестиле о овом догађају, иако неки, како је казао, тврде да је **Тачијево хапшење у Будимпешти било, заправо, само још један доказ да нас нико ништа не пита**.
Потврђујући информацију да је повод за Тачијево хапшење била потертница издата у Србији 1997. године, Живковић је рекао:
- Нико од нас, наравно, неће одустати од те оптужнице, али ми, ипак, морамо да водимо реалну политику. Само се запитајте шта би се догодило Србима у Грачаници, Митровици, Косову Пољу... да су Мађари испоручили Тачија Београду? Ја нисам толико храбар да због једне оптужнице, из 97. године, која сигурно јесте основана, жртвујем животе Срба на Косову и Метохији.
Председник српске владе је изразио очекивање да ће **ускоро неки терористи који су обукли униформе политичара - ускоро постати предмет интересовања Хашког трибунала**.
Р. О.

Тачи није био ухапшен
БУДИМПЕШТА (Тањуг) - Портпарол Земаљске команде пограничне страже Мађарске Шандор Ородан је изјавио да **особа по имену Хашим Тачи није била ухапшена**.
У изјави будимпештанској **Непсави** Ородан је указао да се лица са међународних потерница привремено задржавају док се код земље која је издала налог провери његова веродостојност.
- Дешава се да држава која је тражила нечије хапшење од тога касније одустане - додао је портпарол.
На питање новинара поменутог независног дневника да ли се то у овом случају и догодило, Ородан је само поновио да мађарска **погранична стража није ухапсила Тачија**.
То, међутим, не значи да председник Демократске партије Косова и један од вођа некадашње **Ослободилачке војске Косова** (УЦК) није био извесно време **задржан**.
Лист из незваничних извора сазнаје да је албански политичар заиста био привремено приведен на будимпештанском аеродрому **Ферихеђ** и то на основу потернице југословенских власти издате још 1997. године, када је био оптужен за тероризам.
Мађарски надлежни органи су се, наводно, онда консултовали с Београдом, а **Непсава** тврди да је један од функционера овдашњег Министарства иностраних послова позвао и канцеларију повереника Уједињених нација у Приштини. Када је установљено да **Срби више не траже изручење Тачија** он је пуштен и могао је да настави пут авионом за Париз.
Дневник подсећа да је министар правде Републике Србије Владан Батић више пута тражио од Хашког трибунала да подигне оптужницу против Тачија, али да се то још није догодило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације