Први уговори за куповину аутомобила на струју ове недеље

Танјуг

уторак, 30. 06. 2020. у 22:27

Први уговори за куповину аутомобила на струју ове недеље

Depositphotos

Први уговори за доделу субвенција грађанима за набавку возила на електро и хибридни погон биће потписани ове недеље
Први уговори за доделу субвенција грађанима за набавку возила на електро и хибридни погон биће потписани ове недеље, речено је Танјугу у Министарству заштите животне средине.


"Министарству заштите животне средине до сада је поднето укупно 45 захтева, од чега је 10 одобрено јер је документација била потпуна, два решења су постала правоснажна и ове недеље ће бити потписани први уговори са грађанима", наводе у ресорном министарству.


Аутомобили на електрични погон могу у Србији да се региструју, а процедура је иста као и када су у питању обични аутомобили.


Међутим, не могу да се региструју они аутомобили који су преправљени да иду на струју.


До сада су на више локација у Србији постављени електрични пуњачи за возила, на пример, пет брзих пуњача на наплатним станицама код Прешева, Шида, Суботице, Димитровграда и Београда.

Коментари (3)

zmau

30.06.2020. 23:07

Zimus su zaključili kako su termoelektrane glavni zagađivači vazduha. I onda su rešili da povećaju potražnju za električnom strujom subvencionišući električne automobile. Posle su isplanirali izgradnju novih termoelektrana, valjda da bi pokrili planirano povećanje potražnje.

Gliga

07.07.2020. 08:40

@zmau - Evropa koja ima i petostruko skuplju struju nego mi zatvara ugljenokope i termoelektrane jer su nerentabilni. Cena struje iz obnovljivih izvora je danas u Evropi jeftinija. Dok evropske privrede vrše tranziciju energetskih izvora potreban im je „Bekap". Zato Srbiji daju „Povoljne" kredite da otvaramo nove ugljenokope, da se zadužujemo i investiramo u nešto što nema perspektivu dalje od ove decenije. Ej, 10 (deset) subvencija odobreno u zemlji sa najeftinijom cenom struje u Evropi!!!

Електро-возач

01.07.2020. 19:26

@zmau: По пређеном километру и вожња на струју из термоелектрана је чистија него директно на фосилна горива због неефикасног рада аутомобилских мотора. Заборављаш да те термоелектране не напајају само саобраћај већ много више. Такође заборављаш да је струју могуће добити и из других извора и да (све више) имамо и њих. На крају, и те термоелектране је могуће делимично "очистити" док пампур на ауспух не можете ставити.