Француски председник Емануел Макрон представио је "историјски план" вредан више од осам милијарди евра за аутомобилску индустрију погођену кризом изазваном корона вирусом и за њену модернизацију како би Француска предњачила у производњи електричних аутомобила.


Макрон је у среду, приликом посете фабрици опреме Валео у месту Етапл на североистоку Француске, најавио да ће држава уложити нешто више од осам милијарди евра помоћи аутомобилском сектору.


"Циљ је да Француску учинимо првом државом која производи чиста возила у Европи, чиме би се у пет година производња повећала на више од милион електричних и хибридних возила", рекао је Макрон, а пренео синоћ СееБиз.


Француски председник је најавио повећање еколошког бонуса на 7.000 евра за куповину електричног аутомобила за грађане и на 5.000 евра за компаније, као и бонус од 2.000 евра за хибридна возила.


Предвиђено је и повећање бонуса код куповине електричног аутомобила по начелу „старо за ново".


"Ради се о плану одбране радних места у нашој индустрији суоченој с једном од најтежих криза у својој историји. То је план независности аутомобилске индустрије. Дакле, ради се о плану будућности аутомобила 21. века", рекао је Макрон.


Навео је да француско-немачки план обнове од око 500 милијарди евра, који је представио прошле недеље с немачком канцеларком Ангелом Мекрел, треба да подржи најугоженије секторе, попут аутомобилског.


Макрон је од „Реноа" тражио гаранцију за будућност запослених у две фабрике на северу земље и упозорио да зајам од пет милијарди који је држава обећала „Реноу" неће моћи да буде одобрен пре завршетка преговора који ће почети у понедељак.