Дачија добија озбиљног ривала: Јефтини кинески VW стиже и у Европу?

Новости Онлине

среда, 27. 05. 2020. у 00:25

Дачија добија озбиљног ривала: Јефтини кинески VW стиже и у Европу?

Depositphotos

Немачки ауто-гигант већ дуже време жели да отме део европског тржишног колача румунској марки
VOLKSWAGEN Група би могла да понуди аутомобиле свог нискобуџетног бренда Jetta и купцима ван граница Кине. Немачки ауто-гигант већ дуже време жели да отме део европског тржишног колача румунској марки Дачија, која је у власништву компаније Ренаулт, али до реализације тог плана још није дошло.

У међувремену, први кораци у том правцу направљени су прошле године, када је VW лансирао на кинеско тржиште јефтини ауто-бренд Jetta, који је добио име по познатом Volkswagenовом моделу.

Осам месеци касније, новорођена марка већ бележи пристојне резултате у Кини где је до сада продата 81.000 возила са амблемом Jetta. Само у априлу, кинеским купцима је испоручено 13.500 аутомобила, што је око 1% тржишног удела у тој земљи.

Jetta је ове године повећела учешће на кинсеком тржишту аутомобила с обзиром да је један слој, углавном млађих купаца одлучио да набави приступачан ауто како би избегао јавни превоз у великим кинеским градовима, након што је кроз ту земљу протутњао коронавирус.

Осокољени почетним продајним успехом у 2020, у Volkswagenу су почели да размишљају о ширењу марке Jetta и ван граница Кине, сазнаје Autonews Europe.

"Успешан почетак бренда је, наравно, подстакао и интересовање са других тржишта", рекао је новинарима ове недеље председник бренда Jetta, Хералд Милер, али није детаљније образложио своју изјаву.

Иначе, VW се одлучио за добро разрађен приступ - основао је приступачну марку Jetta у Кини, према свом моделу који је добро познат у Сједињеним Државама и Европи, док су сестринску марку Шкода која је у почетку "глумила" јефтини VW, у том облику оставили за напад на лукративно индијско тржиште.

Са друге стране, Шкода је у Европи, па и у Кини, већ постала пуноправни, етаблирани бренд, који се квалитетом, али и ценом, приближио матичном Volkswagenу.

Чини се да је након дужег низа година VW најзад на правом путу да запрети Ренаултовом нискобуџетном бренду - румунском произвођачу Дачија.

Подсећамо, понуда марке Jetta у Кини се састоји од једне лимузине - VA3, која се претходно у Kини продавaла као Volkswagen Jetta, и два СУВ модела, VS5 и VS7. Сва три возила се израђују у кинеском Ченгдуу, у фабрици коју је Volkswagen основао у сарадњи са кинеском компанијом FAW.

Најјефтинији је VA3, који у Кини кошта свега 8.000 долара, док СУВ VS5, који би у Еворпи био вероватно траженији, кошта само 12.000 долара.

Ипак, уколико би се модели марке Jetta заиста појавили на европском тржишту, свакако би били скупљи, како због трошкова транспорта, тако и због строгих безбедносних и емисионих стандарда које би морали да задовоље како би се продавали на Старом континенту.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)